Инес ЗЛАТАНОВА

Котетата на черно-бели петна често се наричат смокинг котки, заради отличителните маркировки на палтото, които изглеждат сякаш са облечени с официалния костюм за вечеря. Домашните котки със смесени породи, също могат да имат черни и бели петна. Когато обмисляте черно-бяла котка, не забравяйте да вземете предвид нейния темперамент и физически характеристики на породата. Уверете се, че можете да предложите добро прилягане по отношение на дома и начина на живот. Ето 9 популярни вида котки, които могат да имат черно-бяла козина, наред с други потенциални цветове и маркировки на козината.

1. Корниш рекс

Черно-белият Корниш рекс е поразителен за гледане с прочутите си стегнати, къдрави редове козина; широко разположени големи уши и стройно телосложение. Понякога ги наричат хрътките на котешкото царство. Енергична и общителна, тази порода процъфтява в компания. Корниш рекс е интелигентна котка, която можете да научите на набор от впечатляващи трикове, а някои предоставят подкрепа като терапевтични животни.

2. Манкс

Подобно на Корниш рекс, манксът прилича на куче по характер. Те обикновено са игриви, дружелюбни, уравновесени и енергични, умни са и лесно се подават на обучение. Стандартът на породата е да нямат опашки, но котките, които не се използват за изложби или за разплод, може да имат къса опашка. Предлагат се в голямо разнообразие от цветове на козината, включително черно и бяло. Има ги както в дългокосмести, така и в късокосмести разновидности, като и двете имат гъста двойна козина. Тези котки са известни и с уменията си за улов на гризачи.

3. Манчкин

Тази порода получава името от по-късите си крака, които се дължат на генетична мутация. Манчкин се предлагат в широк набор от цветови комбинации, включително черно и бяло. Тези миниатюрни котенца са известни с това, че са сърдечни, обичащи забавленията и общителни. Поради късите си крака, може да се нуждаят от допълнителна помощ, когато става въпрос за подстригване на по-труднодостъпни места. Дебатът се вихри около етиката на продължаващото развъждане на тази котка, тъй като нейните скъсени крака често са придружени от здравословни проблеми, включително извит гръбнак и тежък артрит. Породата не е призната от много родословни групи котки поради тези опасения за тяхното здраве.

4. Ориенталска късокосместа

Често бъркана със сиамския роднина, Ориенталската късокосместа е отделна порода. За разлика от сиамските, тези котки имат зелени очи и се предлагат в много шарки и цветове, включително черно и бяло. Подобно на сиамската котка, Ориенталската късокосместа е склонна да бъде любознателна, бъбрива и уравновесена. Имат къса единична козина, което означава, че тези котки усещат студа и предпочитат уютен дом без течения.

5. Мейн куун

Мейн куун е една от най-големите породи котки и е известна с това, че е невероятно нежна и голяма. В комбинация с отличителния им добър външен вид и лъскава козина, те са сред най-популярните породи в света. Мейн куните се предлагат в различни цветове и шарки на козината, включително черно и бяло. Тези котки обикновено се разбират добре с всички членове на семейството, включително деца и кучета. Те са лоялни, привързани и много интелигентни. Мейн куните са известни с това, че са опитни мишелови и може да не са подходящи за семейство с малки космати домашни любимци.

6. Персийска котка

Въпреки че чисто бялата персийка често е най-фотографираната и високо ценена разновидност на тази популярна порода, те се предлагат и в други цветове, включително черно и бяло. Тяхната популярност също произтича от техния спокоен, нискоенергиен и учтив нрав. Те не са едни от най-интелигентните и най-обучаемите котки. Дългата, лъскава козина на персиеца изисква ежедневна грижа.

7. Шотландска клепоуха

Известни с малките си прегънати уши, шотландските клепоухи имат доста дяволски външен вид. Тези котки обикновено са всичко друго, но не и злобни. Известни с това, че са спокойни и приятелски настроени, шотландските клепоухи обикновено живеят добре с други домашни любимци и деца. Същата мутация, която кара ушите да се сгъват, може да причини дегенеративно заболяване на ставите, което може да повлияе на развитието на хрущялите и костите, което води до болезнен артрит. Гъстата им козина се нуждае от редовно подстригване, за да се предотвратят проблеми със сплъстена козина и космени топки. Черно-бялата комбинация е само един от многото цветове, които породата може да има.

8. Сибирска котка

Сибирските котки имат много гъста, полудългокосместа, тройна козина. Те се нуждаят от нея, за да оцелеят в мразовитите, залесени субарктически сибирски региони на Русия. Породата става все по-популярна в САЩ поради своята привързана, игривост и поразителен външен вид.

Сибиряците са активни и интелигентни и се нуждаят от обогатяване, за да предотвратят скуката. Козината им не е склонна към сплъстяване, но линеят много. Кафявото таби като окраска е най-често срещаният модел на сибирска котка, въпреки че те се предлагат в широка гама от цветове и шарки, включително черно и бяло.

9. Турска ангорска котка

Елегантната, дългокосместа Турска ангора някога се свързваше само с това, че е бяла. Най-често все още се намират в този цвят, но се предлагат в много други варианти, включително черно и бяло. Турските ангори обикновено са най-подходящи за домакинство, където ще имат компания през по-голямата част от деня. Общителни и привързани, те се нуждаят от много внимание и обогатяване. Те са по-активни от средностатистическата котка и могат да станат палави, ако им омръзне. За разлика от повечето котки, тази порода обича да плува и да играе във водата.

Дългокосместа черно-бяла котка
Дългокосместа черно-бяла котка
Сибирска черно-бяла котка
Сибирска черно-бяла котка