„Преди се нуждаехме от до 50 000 m3 вода на хектар годишно. Сега, когато отглеждаме в контейнери, намалихме това до 1500 m3 годишно. Качеството на плодовете се е подобрило и расте с по-голяма плътност. Растенията имат по-добри корени, нямат стрес и са по-здрави".Това е една положителна история, която Нелсън Антунес от Berry Smart споделя за отглеждането на боровинки.

Днес Berry Smart снабдява купувачите в цяла Европа с боровинки от техния разсадник от 8 хектара, но това не винаги е било така. Тяхната история за отглеждане на боровинки започва през 2004 г. само с 4 хектара.

„През 2012 г. засадихме 65 хектара, всички в почва. Нашите продукти отиват в Нидерландя, Белгия, Германия, Швейцария – в цяла Европа", казва Нелсън. Това означава, че качеството на плодовете и срокът на годност трябва да са добри, което е една от причините, поради които Нелсън винаги търси да подобри своето отглеждане. „Когато проучвахме отглеждането в контейнери върху почвата, видяхме, че е по-скъпо предварително и че трябва да използваме правилните сортове. И двете се оказаха верни: разходите в началото са по-високи, но се изплаща много бързо."

Намаляването на водата, използвана при отглеждането, е най-прякото подобрение, отбелязва HortiDaily. „Тук нямаме много вода, така че трябва да защитим наличните водоизточници и да използваме възможно най-малко вода. Отглеждането в контейнери е голяма стъпка: нашето потребление на вода е намаляло драстично. Освен това имаме много по-малко плевели и можем да отглеждаме на по-висока гъстота, което води до по-висока продукция от същата площ."

Преди да премине към 100% кокосова сърцевина, екипът се опитва да отглежда върху торф. Преминаването към кокосови влакна им позволява да пестят още повече вода, тъй като има по-малко изтичане от контейнерите благодарение на капацитета на кокосовите влакна да задържат повече вода. „И е много по-чисто, тъй като на дъното на контейнерите няма кал. Корените са в много по-здравословни условия."

Има едно нещо, което Нелсън е научил, то е, че качеството има значение. След като изпробва няколко компании, екипът работи с Dutch Plantin вече много години. „Когато купуваме 5 кг от Dutch Plantin, това ни дава между 55 и 60 литра, докато имахме само 40 до 45 литра, когато купувахме от други доставчици. Това е огромна разлика, особено след като цената на продуктите няма голямо значение. В крайна сметка този продукт е много по-евтин, тъй като другите доставчици ми донесоха 20 до 25% по-малко обем".

Израснал в Португалия, екипът тази година се справи с високите температури, водещи до голям натиск от насекоми. „Контролът на вредителите е предизвикателство, особено след като отглеждаме на висока гъстота. Дори днес температурите остават високи: в момента тук е 31 градуса", казва Нелсън. „За щастие болестите могат да се лекуват по-добре, когато боровинките се отглеждат в контейнери."

Метеорологичните условия също създават различни предизвикателства, тъй като Португалия може да бъде много ветровита. „Това е единственият недостатък на отглеждането в контейнери: растенията могат да паднат по-лесно в сравнение с отглеждането в почвата. Но ползите лесно надвишават това: благодарение на подобрените условия на отглеждане, размерът на плодовете, отглеждани в контейнери, е по-голям от тези в почвата.