Преди прибиране трябва да се източи водата от пръскачките, да се обдухат бункерите и почистят машините от растителни остатъци

Всяка самоходна и прикачна машина изисква поддръжка и ежегодна грижа, не само по време на експлоатация в кампанията, но и при зимния престой на открито в екстремни метеорологични условия. Препоръките за зимно съхранение на съответната земеделска машина са записани в инструкциите за експлоатацията й. Крупните фермери с големи машинни паркове, собственици на много и скъпи машини са склонни да инвестират време и средства за правилно презимуване на техниката и обръщат внимание на необходимите за целта условия, според проучвания. Наблюденията обаче не изключват случаи на неспазване на препоръките, което уврежда селскостопанската техника, причинява допълнителни разходи за ремонт и води до загуби. Настъпи моментът да се обърне внимание на подготовката за зазимяване на техниката и създаването на специфични за всеки вид машина условия за запазване на оптимално качество и работоспособност.

Есенно-зимната експлоатация не изключва регулярното обслужване в определени експлоатационни интервали, което зависи от правилното планиране и контрол на сроковете за смяна на масла и консумативи на всяка машина с ДВГ. Спазвайки стандартното време за обслужване, според натрупаните моточасове и изразходените километри, се спестяват извънредни повреди и ремонти. Зимата всъщност е

подходящо време за смяна на части и правене на ремонти,

защото техниката не се употребява и има време да й се обърне внимание за разлика от активните сезони, когато времето ѝ на полето е ценно и ремонтните паузи водят до загуби. Затова е хубаво да се прегледа степента на износване на всяка част, подлежаща на смяна. Повечето големи фирми разполагат с механизатори и налични в машинния парк части, така че при установяване на нужда от подмяна при регулярните огледи, да се избегне чакането на доставки. А после се поръчва нова резервна част. Техниците и механизаторите преглеждат машините и установяват належащите ремонти и поръчки на части. В тяхно улеснение е факторът производител - ако по-голяма част от техниката е на една и съща или сходни марки, снабдяването с части и консумативи отнема по-малко време и усилия. Качествените оригинални материали за поддръжка по предписание на производителите спомагат работата на машините през зимата, ако се наложи тракторът да се превърне в снегорин, например.

След края на сезона и проверката по поддръжка на машината тя трябва да бъде почистена и измита, особено самоходната техника и бункерите. Самоходните машини с двигатели трябва да се прибират в затворени помещения, а прикачният инвентар може да зимува под навеси. Преди наместването за съхранение на самоходните машини

трябва да се напълни резервоарът с гориво,

за да се избегне образуването на конденз

Това не важи за моторните уреди, като телескопични градинарски косачки например, чието гориво трябва да се източи или изразходи, за да не се повреди карбуратора на пусковия им двигател. При селскостопанските самоходни машини обаче това не важи. За тях трябва проверка на нивото на течностите, масла и консумативи. Отворите на въздуховодите трябва да се запечатат с влагоустойчив материал за защита от конденз и гризачи.

Останалите в бункери на комбайни или сеялки семена трябва да бъдат добре почистени, за да се избегнат нашествие на гризачи. Често мишки прегризват електрическите кабели, уплътнители и пластмасови части на самоходните машини, привлечени от мириса на зърно. Затова много стопани добавят отблъскващи средства в изолиращите материали. При навлезли в бункера на сеялки гризачи, се повреждат гумените уплътнители на изсяващия апарат, пригризани в опита за бягство. Разбирайки това чак на полето, вече не може да се настрои нормата на изсяване и разходът на семена е пагубен. Затова е хубаво, дори при добре почистен бункер, изсяващият апарат да се отвори за през зимата. Отровата за гризачи също върши работа, но дори липсата на вредители не отменя премахването на остатъчните семена. Тяхното прорастване да следващата година разрушава изсяващите апарати и маркучите.

Остатъците от торове в сеитбените комплекси също водят до трагични последствия – разяждане на метали и корозиране.

Опасността от корозия е голяма при съчетанието

вътрешен конденз и натрупана мръсотия

Растителните остатъци също са опасни, както при жътва, така и през зимата. Натрупана слама в бункера, изтръскващата дъска на комбайна, конвейера, резервоара, капака или около двигателя често става причина за възникване на тлеене и опожаряване. Затова старателното почистване на техниката преди зазимяване, с обезмасляващи средства и продухване с въздушна струя е важна стъпка в предотвратяването на повреди по време на престоя.

Второ правило при зазимяване е отслабване на натягането на пружини, вериги, ремъци и други компоненти с изключение на двигателя на всички машини. Отслабването на задвижващите ремъци изключва деформирането им. На техниката с ДВГ, при съхраняване на закрито се препоръчва смазване на веригите, докато при съхраняваната на открито техника е най-добре да се свалят ремъци, вериги, електроника, монитори, по желание генератори, стартери и акумулатори. Последните подлежат на проверка на нивото на заряда.

Съхранението на инвентарите се отличава от това на самоходните машини и заради наличната електроника. Прикачните машини например са изработени от желязо и/или стомана, която може да оцелее в зимните условия на открито с почистване, гресиране и боядисване. Но за съхранението на сеялка с вграден интерфейс, например,

трябва да се предпази електрониката

от влага, ниски температури, вода, сняг и т.н.

Това е най-уязвимата част на самоходните машини и тя трябва грижливо да се прибира за съхранение на места, където зимните условия не я застрашават. Антени, навигационни системи и други технологични устройства се демонтират и съхраняват в сухо помещение, където липсват отрицателни температури. Всички контакти в машината и външни прибори след демонтиране на електрониката трябва да се изолират от проникването на влага, обикновено с помощта на непромокаемо фолио или полиетилен.

Източването на водата от пръскачките също е много важно и ги превръща в най-трудният за зазимяване вид аграрна техника. Освен за сложната електроника, при презимуването трябва да се мисли за предотвратяване на многобройните повреди, които изкарват машината от строя, при замръзване на останала вода. Понеже пълното източване е много трудно, при отрицателни температури остатъчната течност замръзва, разкъсвайки маркучи и повреждайки цялата конструкция на машината. За пълно отстраняване на водата от системата щангите трябва да се промият от ПРЗ с 300-500 л чиста вода. Ако водата не е напълно отстранена, практиката е да се вкара между 50 и 100 л антифриз за успешно консервиране. Преди експлоатация пръскачките трябва отново да се промият хубаво с вода от незамръзваща течност, защото посевите изгарят, ако останки от такава бъдат впръскани. Преди зазимяване на пръскачките трябва да се свалят клапаните за налягане и да бъдат прибрани на топло.

Преди прибиране на инвентара

трябва да се третират оголените метални зони,

където боята се е обелила,

с антикорозионно средство,

за да се избегне появата на ръжда. Препоръчително е нанасянето на влагоустойчива зашитна смазка с действие от -40 до 50 °С по съединителните валове, хидравличните цилиндри, работните органи, вериги и т.н. При контакт с почвата в началото на сезона част от ръждата пада, но в началото това ще нарушава плъзгането на машината в горния почвен слой. Ако корпусът е ръждясал качеството на обработка се губи.

Друга предпазна мярка е да се остави намалено до нула налягане в хидравличните системи. При обикновените сеялки трябва да се намали механичното налягане на работните органи и колелата, като те се поставят на специални поставки, за да се разпредели теглото на машината оптимално. Съхраняването на сеялките на собствено тегло също е възможно само върху равна бетонна повърхност, за да не пропадат колелата и да не възниква засилено натоварване върху лостовете и пружините. Всички капачки и клапани трябва да са отворени за естествено отстраняване на влагата.

Поливните системи също трябва да се обгрижат за последно преди зимата. Тези за капково напояване изискват промиване на главния тръбопровод и отделните линии, след това се третират с дезинфекциращ препарат. Подземните и надземните инсталации, също и такива в парници изискват сходна подготовка за зимата, основно прибиране на маркучите, дюзите и т.н. Маркучите трябва да се източат преди времето да е станало твърде студено, а дъждовалните машини ги очаква разглобяване, подсушаване и смазване за готовност за работа на следващата година. Ако капковите инсталации са положени на открито, плитко в земята и не са в оранжерии със сигурност трябва да бъдат зазимени, за да не се повредят от зимните температури.

Машините трябва да се обслужват редовно и преди зимата да се проверят сроковете
Машините трябва да се обслужват редовно и преди зимата да се проверят сроковете
Преди зазимяване трябва да се разхлабят пружини и ремъци
Преди зазимяване трябва да се разхлабят пружини и ремъци
Почистването е първо действие преди зазимяване
Почистването е първо действие преди зазимяване
Тракторите могат да бъдат в експлоатация и през зимата, обикновено за ринене на снега
Тракторите могат да бъдат в експлоатация и през зимата, обикновено за ринене на снега