Вирусът на чумата по свинете има тенденция да мутира, така че периодично възникват нови щамове. Има обаче 2 най-известни и широко разпространени вида: класическа чума по свинете (КЧС) и африканска чума по свинете (АЧС).

 • Класическата форма засяга както домашните, така и дивите свине (глигани), и се предава главно чрез отпадъчни продукти от заразени животни (изпражнения, слюнка, всякакъв вид секрети). Често има случаи на латентен ход на заболяването, без изразени признаци. Също така се случва при животни, претърпели заболяването, то да стане хронично с бавен ход и неизразени симптоми.

Класическата форма се характеризира с масова смъртност и свързаните с това усложнения: пневмония, ентерит, хеморагична диатеза. Причинителят

лесно се предава от заразено животно на здраво

чрез вода, храна, директен контакт и микрорани. За борба с болестта има няколко доста ефективни вида ваксини, които намаляват риска от заразяване с КЧС.

 • Африканската чума: В началото на ХХ век е открит нов вирус, който принадлежи към амфовирусите и е причинителят на африканската чума по свинете. Симптомите и на двете форми имат много общи подробности, но

африканската чума е много

по-вероятно да бъде фатална

Смъртността може да достигне 99-100%. Поради бързината на заболяването дори в големите свиневъдни ферми могат да умрат всички прасета в рамките на няколко дни. Доста дълго време африканската чума се среща само в остра форма, но вече е хронична. Има животни, които само са носители на инфекцията, но тази форма на заболяването не е толкова разпространена, колкото при класическата чума по свинете. Родината на АЧС, както подсказва името, е Африка, по-точно нейните екваториални региони. Но до голяма степен благодарение на развитието на световната търговия и комуникациите (особено морския транспорт), африканската чума е чест „гост” в Европа.

Характеристики и опасности от

класическата чума по свинете

Опасността от КЧС се крие в няколко фактора:

 • засяга както прасенца, така и възрастни;
 • предава се по почти всички известни методи;
 • разпространява се много бързо;
 • не може да се лекува ефективно;
 • много често болестта е придружена от усложнения (пневмония, чревни и белодробни форми, хеморагична диатеза), което практически не оставя шанс за оцеляване;
 • ако едно болно прасе не бъде забелязано навреме, в най-кратки срокове можете да загубите всички прасета;
 • вирусът е много устойчив на агресивни среди, продължава дълго време, не се „страхува” от замръзване през зимата и има тенденция да мутира;

Внимание! Някои оздравели прасета, при които болестта е била скрита и безсимптомна, могат да станат разпространители на болестта, като по този начин представляват заплаха за цялото поголовие;

нанася огромни икономически щети на фермите.

Важно! Вирусът на КЧС има 3 вида:

1) Тип "А" е причината за острата форма на заболяването.

2) Тип “B” причинява хронични и други форми.

3) А тип “C” е нестабилен щам, използван за направата на ваксина.

Пътища на заразяване

Основният източник на заболяването са болни животни или носители на болестта. Всички секрети от такива прасета във външната среда носят вируса. Животното може да се зарази чрез хранопровода, по въздушно-капков път (дихателни органи) или чрез микрорани по кожата.

Има много възможни начини за заразяване с КЧС, сред които може да се отбележи следното: трупове на животни, заклани поради заболяване; всички видове месни отпадъци (странични продукти), които не са преработени правилно; вода, храна; земеделско оборудване; пренася се от гледача, който случайно е влязъл в контакт с източника на инфекция; транспорт; диви животни и птици.

Свински имунитет

Ако прасето преживее болестта, то развива имунитет срещу повторно заразяване. Благодарение на такива животни експертите разработиха ваксини срещу чума. Една от тези ваксини е "KS", нейната употреба допринася за развитието на имунитет в животното за период от повече от 1 година. Прасенцата получават ваксината с храна и вода малко след раждането - това повишава устойчивостта им на вирусни атаки.

Опасност за хората: Смята се, че както класическата, така и африканската форма на чума не представляват опасност за хората. Въпреки това, поради факта, че причинителят на болестта е малко проучен, месото на такива животни е нежелателно за ядене.

Внимание! Патогенът може да оцелее в месото до 5 месеца, докато мутира и придобива нови, неизследвани досега качества. Поради тази причина санитарно-епидемиологичните служби не разглеждат възможността за лечение, а прилагат клане на болни животни и добитък в контакт с тях.

Причинителят на класическата чума по свинете е устойчив вирус при неблагоприятни условия (замръзване, липса на вода). В замразеното месо може да остане жизнеспособен няколко години. При температура 75-80°C загива за един час.

Ултравиолетовата светлина от пряка слънчева светлина може да унищожи КЧС патогена на открито в рамките на 10-15 дни. В дехидратирано състояние на територията на заразените дворове или ферми вирусът остава опасен за 1 година.

Как да разпознаете знаците и симптомите на КЧС

Инкубационният период продължава от 1 до 9 дни. Освен това чумата може да се развие в една от 6 форми, чиито симптоми са:

 • Чревна форма: ентероколит; треска; запек или нередовни движения на червата (периодично), по време на почивки - диария; животното спира да яде.
 • Белодробна форма: развива се пневмония; кашлица; животното има затруднено дишане; секреция от носа; За да намалят болката, прасетата седят като куче, с прибрани под тях и прегърбени задни крайници. Тази форма на заболяването най-често води до смърт.
 • Хронична форма - характерна е за ферми, в които животните са ваксинирани, но условията на живот и хранене не отговарят на инструкциите и стандартите. Най-слабите започват да се разболяват първи, след това вирусът се разпространява в други животни. Обикновено заболяването продължава до 8-9 седмици.

Симптомите са: кашлица; прасето периодично губи интерес към храната; възпаление на кожата; рязко отслабва.

Внимание! Прасетата, които оцелеят, остават носители на вируса за около 1 г. В същото време техният имунитет е изключително слаб, изложени са на повишен риск от развитие на пастьорелоза и паратиф.

 • Острата форма: телесната температура се повишава до 41-42°C; 50-70 часа след появата на първите симптоми губи апетит; има постоянна жажда; температура и повръщане; редуване на кървава диария и запек; подуване на клепачите, конюнктивит, със силно нагнояване на очите; животното забележимо се навежда и се опитва да се покрие с постелки; пареза на задните крайници; цветът на урината е тъмен; по тялото се появяват мехури, пълни с жълта слуз; петна по кожата с тъмночервен цвят, които се увеличават по размер и постепенно се комбинират в едно голямо петно; кръвта периодично се освобождава от носа; ушите, муцуната и опашката придобиват лилав оттенък; непосредствено преди смъртта температурата рязко спада до 35-36°C. Острата форма на КЧС при млади животни продължава 1-1,5 седмици. Свинете майки раждат мъртви потомци.
 • Светкавичната форма е характерна за прасенца, хранени с майчино мляко. Проявите на заболяването са: треска; депресивно състояние; повръщане. Последиците от болеста са кома или тежки конвулсии. Ден или два след откриването на първите признаци обикновено настъпва смърт.
 • Субкиселинната форма от своя страна може да се появи в 2 подвида: чревна форма и белодробна.

Възможни усложнения на вирусния процес: На първо място е необходимо да се разграничат и двете форми (чревни и белодробни) на заболяването. Усложненията могат да се проявят под формата на салмонелоза и пастьорелоза, които допълнително възникват на фона на чумата. И трите заболявания водят до доста бърза смърт.

Общи превантивни мерки

Основната цел е да се предотврати навлизането на вируса в помещения, където се отглеждат свине. За да направите това, трябва да спазвате правилата:

1) Помещението за отглеждане (фермата) трябва да е добре оградено, не трябва да се допускат диви животни.

2) Необходимо е да се оборудва дезинфекция на входа, включително антисептична подложка и санитарен пункт.

3) За работещите с прасетата е необходимо работно облеклекло - гащеризони.

4) Недопустимо е дори временно да се държат прасета извън стените на мястото на отглеждане.

5) Необходимо е да се разработят и стриктно прилагат мерки за дезинфекция и унищожаване на паразитни насекоми и плъхове.

6) Редовно дезинфекцирайте цялото оборудване и превозните средства за доставка на фураж.

7) Прасетата, които току-що са настанени, първо трябва да бъдат поставени под карантина.

8) Задължителни са дезинфекцията на водата и термичната обработка на хранителните отпадъци.

Ваксинацията

Най-ефективната мярка за предотвратяване на КЧС е ваксинацията, която може да бъде стандартна или с помощта на концентрат. Една ампула от стандартната ваксина съдържа 1000 дози, концентратът съдържа 1 милион. Стандартната ваксина се поставя в долната трета на шията (може във вътрешната част на бедрото), инжектира се в обем от 2 ml.

Ако в малко частно стопанство се появят признаци на заболяване, трябва да се ваксинират абсолютно всички животни, които нямат симптоми на заболяването, включително бременните. Ваксинацията се извършва независимо от времето на предишната.

Недопустимо е дори временно да се държат прасета извън стените на мястото на отглеждане
Недопустимо е дори временно да се държат прасета извън стените на мястото на отглеждане