Въпросът е на наш редовен читател от Русе, който това лято за първи път отглежда пъдпъдъци.

Първата ви задача е да решите къде да ги държите - необходимо е да изберете подходящо помещение за зимуване. Вариантите са няколко:

В плевнята-хамбар

Ако имате няколко семейства пъдпъдъци, помислете за поставяне на птиците в плевнята. За да изчислите площта, имайте предвид, че опитни животновъди препоръчват 25–35 квадратни метра на 1000 глави. Там можете да поставите клетки на 5 етажа и всичко необходимо за зимуване.
Важно! Сега е времето да подготвите хамбара - стените да са измазани и покрити с варов разтвор, а за пода по-добре е да направите циментова замазка.

Определеното помещение за пъдпъдъците трябва да бъде оборудвано с вентилация - за предпочитане принудителна, но без течение. Осветлението може да бъде естествено (прозорци) или изкуствено (лампи с нажежаема жичка или флуоресцентни лампи), но не ярко, в противен случай светлината може да разтревожи птиците. Температурата трябва да е постоянна, така че е по-добре да оборудвате плевнята с отоплителна система: електричество, вода, печка, в зависимост от техническите възможности и предпочитанията ви.

Ако отоплението не е възможно, изолирайте помещението с полистиролова пяна, направете клетките дървени и ги поставете по-високо. Не забравяйте за топлата постеля (слама, дървени стърготини). С този набор от инструменти можете да отглеждате пъдпъдъци в плевня без отопление, когато няма силна слана.

Предимствата на отглеждането на пъдпъдъци по този начин са: поставяне на голям брой птици; способността да се осигури удобен режим на поддръжка.

Но има и недостатъци: значителни материални разходи; отнема много време за контролиране на процеса.

В оранжерия

Някои стопани използват оранжерии от стъкло или поликарбонат за зимуване на пъдпъдъци. При този вариант се уверете, че няма празнини и вратата се затваря плътно. В този случай помещението вече е готово, остава само да поставите броя на клетките за пъдпъдъците и да подготвите храната.

Електричеството се използва за отопление. Всяка клетка се нагрява чрез полагане на специални нагревателни проводници под всяка конструкция, можете да използвате система „топъл под“.

През зимата оранжерията е покрита със сняг, така че има защита от яркото зимно слънце, но трябва да имате под ръка материал, който ще покрие клетките от светлина, ако няма сняг. Имайте предвид, че през зимата дните са къси, затова осигурете допълнително осветление в оранжерията.

Предимствата на такова жилище за пъдпъдъци: няма нужда да се строи плевня; удобно е за ежедневните грижи.

Но има и недостатъци: зависимост от метеорологичните условия; в случай на настаняване на голям брой пъдпъдъци се изразходва много електроенергия, което прави такава поддръжка нерентабилна.

На балкона

Ако зимувате в къща и искате да се насладите на пресни пъдпъдъчи яйца, можете да използвате балкона през студения сезон. За да направите зимуването на птиците без проблеми, ще трябва да поработите усилено.

Важно! Балконът, на който ще поставите пъдпъдъците, трябва да гледа към тихата страна - постоянен източник на шум от съседи или път ще стресират пъдпъдъците.

Подготовка на балкона: Изберете свободно място, направете ограда под формата на дървена рамка, винаги с врата - ще получите килер. Изолирайте вътрешността на шкафа с пяна с дебелина 10 см. Покрийте конструкцията с шперплат. Направете дупка за вентилатора, подходящ е домашен вентилатор, който е монтиран в кухнята или банята. В горната част инсталирайте осветление под формата на матирана крушка. Остава само да поставите клетките, които трябва да съдържат нипелни поилки и тави за събиране на отпадъци (за предпочитане дървени с полимерно покритие).

Предимствата на това развъждане: Отглеждането вкъщи ви осигурява винаги да имате пресни яйца и диетично месо, и то без да излизате от вкъщи.

Недостатъците включват: необходимостта от хранене 2-3 пъти на ден; ежедневно отстраняване на отпадъци; наличието на неприятни миризми, които могат да проникнат в къщата.

На каква температура могат да

издържат пъдпъдъците през зимата?

В природата пъдпъдъците са топлолюбиви птици, те не могат да понасят ниски температури. Домашните индивиди не се различават от дивите си роднини. Следователно, за да се отглеждат тези птици в домакинството, трябва да е възможно да се поддържа положителна температура на минимално ниво от +15 градуса. Ако температурата е по-ниска, те ще оцелеят, но можете да забравите за яйцата.

Допълнителни изисквания при отглеждането

Създаването на приемлив микроклимат за пъдпъдъците, които ще зимуват, е важно. Ако направите всичко правилно, отговаряте на изискванията за температура, влажност и осветление, тогава птиците дори няма да усетят, че навън зад прозорците всичко е замръзнало. И така, изискванията са:

 • Осветление: За производството на яйца дневната светлина за пъдпъдъци трябва да бъде 17 часа и да се определи ясно време за включване и изключване на осветлението. Имайте предвид, че птицата не може да понася ярко осветление, трябва да е слабо, тогава няма да има отклонения в поведението.
 • Влажност: Нивата на влажност са 60-70%. И ако индикаторът падне под 55%, тогава потреблението на вода се увеличава и се яде по-малко фураж. Освен това, ако ниската влажност продължи дълго време, тогава пъдпъдъците намаляват снасянето на яйца, а перата стават крехки. Можете да разрешите проблема, като използвате контейнери за вода, които са инсталирани отдолу, или като окачите мокри парцали. По-добре е да инсталирате хигрометър за наблюдението на този индикатор. А когато влажността е над 75%, възникват и здравословни проблеми.
 • Температура. Оптималните показания са 20–22 градуса, въпреки че са възможни леки отклонения в двете посоки от 2–3 градуса. Най-важното е да няма внезапни температурни промени, течение или ниски температури. Когато пъдпъдъците започнат да замръзват, те се скупчват и могат да се катерят един върху друг, което води до нараняване и често смърт.

Подреждане на клетките

Клетките могат да бъдат закупени готови или направени от вас.

Трябва да е с:

 • рамка от дърво или метал, която е покрита с поцинкована метална мрежа откъм пода и лицевата страна, останалите страни са празни и изработени от шперплат, ПДЧ, пластмаса и други материали;
 • врата;
 • поилка и хранилка;
 • тава за боклук и естествени отпадъци, която е удобна за отстраняване при почистване;
 • улей, където ще се търкалят яйцата.

Не поставяйте клетките директно на пода, направете краката така, че конструкцията да е на височина от 15 до 30 сантиметра. Имайте предвид, че клетките могат да бъдат разположени на няколко етажа, което спестява място. Този вариант трябва да бъде надежден, добре закрепен, с достъп за контрол и почистване.

Хигиенни процедури

През зимата необходимостта от почистване е намалена. Ако държите птиците в отделна стая (избраното от вас помещение), можете да почиствате веднъж седмично. Ако отглеждате пъдпъдъци на балкона у дома, ще трябва да ги почиствате ежедневно, в противен случай ще страдате от неприятни миризми. На всеки 3 месеца килиите и помещенията, в които се намират, се дезинфекцират. За целта пъдпъдъците временно се прехвърлят на друго място и се захващате за работа:

 • Старата постелка се отстранява, всичко се измива обилно със сапунена вода, като във водата може да се добави и ябълков оцет.
 • Няма да навреди да третирате птиците с лекарства за борба с паразитите, които ще ги отърват от кръвосмучещи насекоми.
 • Накрая всичко трябва да се изсуши добре, след което пъдпъдъците се връщат на постоянното им място.

Хранене на пъдпъдъци през зимата

Правилата за хранене през зимата се различават малко от лятното хранене. Основата на диетата е храна, предназначена за пилета. Важно! Трябва да осигурите овес, пшеница, лук и просо. Тъй като през зимата има недостиг на пресни зеленчуци, е необходимо да се дават на пъдпъдъците настъргани ябълки, цвекло, моркови, ряпа, зеле, варени картофи - те се смесват с основната храна.

Не забравяйте: Като източник на протеин се използва рибно или месокостно брашно. Можете да дадете извара, която е източник на протеини. Препоръчва се към храната да се добавят мляко на прах (1 г на ден) и натрошени черупки от яйца (3 г на ден).

Внимание! Препоръчително е да се дават на женските витамини А и Е, за да се избегнат проблеми с производството на яйца. Трябва да ги храните по график 2-3 пъти на ден. През зимата е важно да оставяте храна за птиците за през нощта - подходящи са зърнени смеси, които се изсипват директно в хранилката. Пъдпъдъците трябва да имат свободен достъп до вода, те пият постоянно.

Важно! Водата в поилките трябва да се сменя 2-3 пъти на ден и да е чиста. Птиците не могат да понасят вода, която е застояла или в нея плуват хранителни остатъци.

 

Ако искате да имате яйца и месо само за семейството си, тогава 20 бр. пъдпъдъци са ви достатъчни. Ако отглеждате повече, ще имате достатъчно продукти, които ще ви осигурят продажбата им.
Ако искате да имате яйца и месо само за семейството си, тогава 20 бр. пъдпъдъци са ви достатъчни. Ако отглеждате повече, ще имате достатъчно продукти, които ще ви осигурят продажбата им.
За да избегнете паразитните заболявания, не забравяйте да дезинфекцирате клетките и помещенията на всеки 3 месеца.
За да избегнете паразитните заболявания, не забравяйте да дезинфекцирате клетките и помещенията на всеки 3 месеца.