Ако се съмнявате в захарта, направете си проба
Един от най-актуалните въпроси, които задават в момента хоби лозари и домашни майстори на ракия, е как правилно да направят корекция на алкохолния градус на ракията.
Не по-малко актуален, и дори по-горещ се оказва въпросът за захарта, в която някои от тях отново се съмняват.
Как в домашни условия е най-правилно да се прибавя захар и колко да бъде тя? А също и има ли такава, която е качествена и която може да се окаже негодна.
Според наш читател, който ни изпрати своето писмо, той и негови колеги са убедени, че не всяка захар става за целта, защото част от нея съдържала съставки от рода на консерванти, които може би станат причина за неправилно протичане на нормалния процес на ферментация.
Той твърди, че негови лични наблюдения го навеждат на мисълта, че това може и да е вярно, а и други по-опитни стопани се съмняват в това.
Как можем да познаем читава ли
е захарта и има ли начин за това?
Тъй като и немалко други стопани обвиняват качеството на захарта, то тогава ще си позволим да споделим един съвет, който сме получили от дългогодишен производител на домашна ракия с опит и квалификация край казаните.
Ако искате сами да проверите годността на захарта, може да направите у дома следната проба:
- В половин или един литър вода разтворете няколко лъжици от захарта, която ще ползвате за ракията.
- Добавете мая за хляб, която може да е суха, а може и от кубчета, но втората трябва да се размие с малко топла вода и да стане на кашичка, и тогава да се добави.
- Изчакайте два-три часа и проверете дали се е появила пяна над сместа и дали е започнал процес на ферментация. Това от своя страна ще е едно приблизително доказателство за годността на захарта.
Така че, нека всички стопани, които се съмняват в купената захар, да направят тази проверка вкъщи.
Така може би ще бъдат малко по-спокойни за производството си и да са сигурни, че захарта им е годна и има енергийна стойност.
За въпросната енергийна стойност, между другото, някои специалисти добавят, че тя не бива да е по-малка от 400, ако въобще е отразена на опаковката на захарта.
А иначе, според правилата, добавянето на малко захар, за да се докара захарността до 20% си е процедура.

Коментари