Няма да пощадят и зелето, а и други видове

Нощенките са неприятели, които нанасят много сериозна вреда по различни зеленчукови култури. Изключително опасни са за домати, пипер, а също и зеле, тъй като нагризват вътрешността на плодовете им. Нападнатите зеленчуци не само са повредени, но са и изпълнени с извержения и стават негодни за консумация.

Срещат се различни видове от неприятеля, но една от най-опасните е памуковата нощенка.

Повреди:

  • Първоначално гъсениците нагризват листата, бутоните и цветовете.
  • След това нападат и плодовете, като се вгризват в тях и се хранят с вътрешността им.
  • Нападнатите зеленчуци не нарастват, деформират се, нападат се от патогени и загиват.

Контрол:

  • Редовно преглеждане на лехите със зеленчуци.
  • Може да се използват феромонови уловки за установяване на неприятеля.
  • Редовно отстраняване на плевелите в градината.
  • Пръскането с инсектициди трябва да е насочено към младите гъсеници, които още не са се вгризали в плодовете. Препоръчително е да се извършат две третирания, които се правят през 10-ина дни.

Разрешени продукти са: екзалт – 200-240 мл/дка, децис 100 ЕК – 7.5-12.5 мл/дка, ламадекс екстра – 40-50 г/дка, метеор – 60-70 мл/дка, синеис 480 СК - 12.5-30 мл/дка трика експерт – 100-1500 г/дка и др.

Преместват се по зелето

В момента неприятелят предпочита плодовете на доматите и пипера, но ако не предприемете мерки, ще се прехвърли на лехите със зеле. Първоначално гъсениците на нощенките се хранят от долната страна на листата като ги скелетират. Впоследствие навлизат в главите и дълбаят ходове. Нападнатите зелки са негодни за консумация.

Борбата с нощенките трябва да се проведе преди гъсениците да са се вгризали в зелките.

Внимание и за листни въшки

За да получите качествено завити глави, редовно проверявайте късното зеле за неприятели. Ако ви направи впечатление, че листата са леко загънати като свод, погледнете от долната страна. Най-вероятната причина са листните въшки.

Неприятелят смуче сок от листата на зелето и те видимо се изменят. Ако градинарят обаче не забележи повредата и не вземе мерки за унищожаването им, те се размножават бързо и преминават и по горната страна на листата. Рано заразени и силно пострадали растения не завиват зелка или ако все пак направят глава, то тя е дребна и замърсена с изверженията на въшките.

Борбата с въшките трябва да е редовна, защото те са много упорити неприятели. Пръскането се провежда с различни инсектициди. Имайте предвид, че въшките зимуват като яйца по растителните остатъци от зелето и др. растения от сем. Кръстоцветни. Затова наесен, след като приберете реколтата, задължително почистете и унищожете растителните остатъци.