Време е за форсаж

Ако пролетта идваше по-рано, макар и в една малка саксия, зимата ще бъде един доста по-цветен сезон. Замисляли ли сте се какво би било, ако през студените месеци можеше да се радваме на топли цветове? Па макар и в саксия!

Да, имаме коледни звезди, циклами и други стайни цветя с красиви листа или декоративни плодчета, но някак не е същото. Друго си е да видим цъфнало кокиче, нарцис или минзухар… лалета, зюмбюли и мускари. Общо взето онези цветя, които свързваме с пролетта, с пробуждането на природата, с топли дни и изобилие от градинска работа.

Ако искате това да се случи във вашия дом, сега е момента да форсирате някоя и друга луковица от онези с пролетен цъфтеж. Как да стане сме разказвали неведнъж, но е редно да направим и това напомняне.

Има някои основни правила

при форсиране. Луковиците трябва да бъдат здрави, едри и за предпочитане от ранни сортове. Подходящи за форсаж са нарциси, лалета, мускари, минзухари и много други. Засаждането става в периода от септември до ноември. Почвеният субстрат да е лек и водопропусклив. Луковици от един вид и сорт се засаждат заедно по 1, 3, 5 или повече в кръгъл съд. В крадрат или правоъгълник бройката е 2, 4, 6 и т.н. Не бива луковиците да са много дълбоко или да се допират. Не се препоръчва миксиране на видове и сортове, защото може да се разминат периодите на цъфтеж. Зависи и каква е целта.

Снимка: 10-2

Тайната

на форсирането е в студа, времето и вида. Времетраенето на „зимата“ е различно.

Можем да разделим луковичните цветя на две групи:

1. Такива, които нямат нужда от студ - Narcissus papyraceus и амарилиса.

2. Такива, които имат нужда от студ – лалета, зюмбюли, мускари, минзухари и т.н.

Сроковете

Ориентировъчните срокове за отделните растения са:

  • 15 седмици зима са необходими на минзухарите, за да протекат необходимите химични процеси в луковиците и да се подготвят за цъфтеж. А когато мнимата пролет дойде, цветовете се разтварят след 2-3 седмици. Това прави 17-18 седмици общо. Цъфтежът продължава около седмица.
  • Хиацинтът има нужда от 12 до 15 седмици ниски температури за да се подготви за цъфтеж. Цветове се очакват 2-3 седмици след „пролетното пробуждане“. Цъфтежът може да продължи около 2 седмици, а ако луковиците са достатъчно охранени, се очаква и втори цъфтеж.
  • Мускарите имат горе долу същите изисквания - 13 до 15 седмици студ и 2-3 седмици до цъфтеж. Той обаче е по- кратък.
  • Нарцисите и лалетата са за по-търпеливите. Яровизацията отнема между 15 и 17 седмици, което с растежа и оформянето на цветове прави общо 20 седмици докато се постигне желаният резултат.

Запомнете!

Отгледани в саксия, луковиците са по-изнежени и имат по-големи изисквания по отношение на грижите и средата, в която се намират. Не е необходимо целите да са покрити със субстрат. Достатъчно е само корените да са скрити. В повечето случаи не е необходимо да се подхранват до момента на цъфтеж. По време на него е добре да осигурите по-ниска температура. Така ще го удължите.

Още нещо, често се случва, особено при зюмбюлите, цветът да остане ниско в сърцето на розетката. Ако забележите, че това се случва, просто направете нощта по-дълга, за да провокирате издължаване на дръжката. Ако пък попаднете в обратната ситуация – дръжката да бъде прекалено дълга, осигурете опора.