Разнообразни сортове пшеница, ечемик, тритикале предлага австрийската семенарска къща SAATBAU LINZ, които у нас са включени в продуктовата листа на фирма „Лидер Консултинг“

Ваня ВЕЛИНСКА

На тазгодишния традиционен открит ден семенарската компания SAATBAU LINZ, който се провежда край селището Вайкендорф в района на Виена, присъстваха и група български производители. Земеделците от различни райони на страната имаха възможност да разгледат опитните парцелки, на които бяха представени много от сортовете и хибридите при отделните култури, които се предлагат от семенарската къща.

Съвсем резонно голям интерес предизвикаха сортовете пшеница и ечемик, част от които се предлагат и у нас от фирма „Лидер Консултинг“. Австрийската селекция разполага с богато портфолио както от есенни сортове, така и от пролетни, има и твърди пшеници. Разбира се, за родните фермери есенната сеитба е предпочитана, но при определени условия, когато се налага да се засее по-късно, и пролетната възможност не е за пренебрегване.

По принцип

австрийските сортове пшеница

носят на късна сеитба,

казва Евелина Маринова. Растенията братят много добре. Въпреки това препоръката ни е да се сее навреме.

В опитните парцелки на голям интерес се радваше АРТИМУС – най-новият хит на австрийската селекция при пшеница. В България сортът ще бъде включен в продуктовата листа на „Лидер Консултинг“за есенната кампания. Той е от ново поколение висококачествена високодобивна пшеница, много гъвкав и сухоустойчив сорт и заради своята толерантност на воден стрес е наричан „пшеница-кактус“.

Сортът АУРЕЛИУС е преходът между висококачествените и протеиновите пшеници, отличава се с високи добиви, както и с превъзходно качество на зърното, което се доближава до показателите на премиум сортовете. Характеризира се с високо падащо число и много добър протеин. Специална парцелка на демополето бе оцветена в златно, тъй като сортът е от т. нар. „златната“ линия на семенарската компания.

На опитното поле бяха представени и различни срокове на сеитба, направени съответно през октомври, ноември, дори през февруари, тъй като не са успели да засеят през декември заради неблагоприятни условия, за да видят фермерите как се представят различните сортове. Всички посеви показват много добро развитие, но по принцип е препоръчително производителите да се съобразят с препоръките на специалистите.

В България търсим по-ранни сортове, затова е добре да не стигаме да екстремен сеитбен срок, подчертава Евелина Маринова.

Когато се отглеждат високопротиенови пшеници,

целта е те да братят наесен,

за да не се ощети падащото число, което е важно да се следи.

АЛИКАНТУС е премиум пшеница, с много високо качество. Сортът е малко по-ранен от АЛБЕРТУС (не е представен на полето, но се предлага у нас).И двете пшеници се отличават с високо съдържание на протеин, както и с високо падащо число и много високо W.

В момента селекционерите работят в посока да се запази високото качество и протеина, като се увеличат добивите, подчерта Евелина Маринова. През миналата година са достигнати показатели от 40 глутен и 21 протеин при тези два сорта.

На демополето бе представен и един от новите сортове АРАМЕУС - премиум пшеница. Сортът е толерантен на болести.

По принцип цялата австрийска селекция е много устойчива на жълта ръжда, а при качествените пшеници има подобрена устойчивостта и на фузариум, разясняват специалистите. При фуражните сортове – няма, а на кафява ръжда принципно не е селектирана устойчивост.

Където има знак Klimafit, това означава,

че сортът е получил признание

за толерантност на суша и горещина,

обърна внимание на фермерите Евелина Маринова. Някои сортове се отглеждат с по-малко растителната защита, имат и по-добро усвояване на торовете. Всъщност това са бъдещите пшеници, при които ще се намалят някои от практиките. Това е целта на новата селекция.

ШЕВИНЬОН и АПЕКСУС са най-продаваните пшеници в листата на фирма „Лидер Консултинг“, но тъй като са с много добри качества и в международен план също са търсени. ШЕВИНЬОН е безосилест сорт, средноранен, с изключителен добивен потенциал. Той може да се определи като масова хлебна пшеница, която е с умерени качества. АПЕКСУС е една от най-ранните качествени пшеници, от която се получават много високи добиви. Сортът формира ниски растения, които са устойчиви на полягане.

На демополето на SAATBAU LINZ са представени много сортове, но няма как всичките да ги има и у нас, разяснява Евелина Маринова. Специалистите ни препоръчват кои стават при нашите условия, ние ги проверяваме как се представят и чак тогава ги включваме в нашата листа.

ТОНАЖ е фуражна пшеница. Той е високодобивен безосилест сорт. Растенията са ниски и много здрави, с тежки класове и многобройни едри зърна. Препоръките от специалистите за него са да се сее в райони, където може да развие успешно потенциала си, тъй като е с по-дълга вегетация, съответно зрее и по-късно.

На демополето бе представен и зимно-пролетен сорт пшеница ЛИСКАМ. Специалистите разясниха, че сортът позволява да се сее и през есента, дори много фермери предпочитат да го правят тогава, тъй като растението брати по-добре, но това е подходящо само за райони с по-меки зими, иначе ще измръзне. Селекцията на SAATBAU LINZ предлага и сортове твърда пшеница, които също са с много добри показатели. САНДУР и ДИАДУР са най-популярните у нас, представят се много добре при нашите условия.

Ечемикът е другата зърнена кусура, която заинтересува родните производители. Портфолиото на SAATBAU LINZ е много богато, а част от сортовете се сеят и у нас.

Много често се греши при ечемика, като се сее с нормата на пшеницата, обръща внимание Евелина Маринова. Тори се също с по-високи от необходимите норми. Резултатът е, че посевите стават по-гъсти, а при неблагоприятни условия растенията полягат.

Затова по-добре е да са по-редки,

много по-устойчиви са

А идеята при отглеждането на ечемика е това да става с по-ниски разходи.

ВЕНЕЦИЯ е най-новият сорт, образува дебело стъбло, много голям клас, разглежда се като наследник на КАРМИНА. Сортът има много добър добив.

В сортовата листа на „Лидер Консултинг“ сме включили КАРМИНА, АДАЛИНА, СЕНТА И ЛЕНТИЯ - сортове, които се представят отлично във всички райони на страната, разяснява Евелина Маринова. КАРМИНА е първият ечемик, с който се прочу през 2015 г. ЗААТБАУ ЛИНЦ у нас. Въпреки многото нови сортове, той все още е предпочитан от много земеделци, тъй като се отличава с добра стабилност и добивност. Стъблата му са много дебели и здрави, което го прави устойчив на полягане, проблем, който стои пред много други сортове. Той понася късна сеитба, издържа и на студ, и на жега. С малко грижи се поучават отлични добиви.

СЕНТА е нов сорт, средноранен зимен ечемик. Растенията са средновисоки, също с много здраво стъбло, което е устойчиво на полягане. Отличава се с много бърз старт и начален растеж. Сортът е с много добра толерантност на брашнеста мана, както и с висока ефективност на усвояване на азот.

АДАЛИНА изглежда по-крехка на вид, тъй като превива класчето бързо след изкласяване. Той е най-ранният и най-продаваният ечемик от листата. Зърното узрява бързо и е един от най-високодобивните сортове.

АДАЛИНА и ЛЕНТИЯ дават много висок хектолитър. Повечето ечемици са многоредни, но ЛЕНТИЯ е двуреден. Въпреки че е фуражен, неговият хектолитър е като на пивоварен ечемик. От пивоварните сортове, като най-популярен от австрийската селекция е МОНРО. В продуктовата листа са включени и пролетни сортове.

Тритикалето е друга житна култура,

която също възвръща позициите си

в земеделското производство

И при нея австрийската селекция има добри решения, а в продуктовата листа на фирма „Лидер Консултинг“ са включени няколко предложения. Сортовете ТРИБОНУС и ТРИМАКСУС са много високодобивни. Наричат ТРИБОНУС шампион за добив на зърно, тъй като е с много висок хектолитър. Зърното му прилича повече на пшеничното, докато българските сортове например наподобяват това на ръжта.

ТРИБОНУС се представя повече от впечатляващо. Изглежда перфектно, което се дължи и на добрия му здравен профил, което налага по-малко растителна защита.

А новият ни сорт тритикале ТРИМОНДО, има впечатляващи класове, които достигат до 20 см, ето защо имаме големи очаквания за него, казва Евелина Маринова. И при ечемика, и при тритикалето добивите от над 1 тон не са рядкост, а и съвсем постижими, ако се спазват добрите практики на отглеждане.

 

ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ СПОДЕЛЯТ:

Реджеп Незам, председател на земеделско

кооперация „Георги Бенковси“,

с. Георги Бенковси, област Добрич

Стопанисваме около 7500 декара, като гледаме основните за страната ни зърнено-житни култури – пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед.

С „Лидер Консултинг“ работим от много години, като основно сеем техни пшеница и царевица. Миналата година правихме опитно поле, на което много ми харесаха два сорта ечемик – ЛЕНТИЯ и СЕНТА. Затова през този сезон ги засяхме на масови полета. Доволни сме от резултатите, ще продължим да работим с австрийската селекция. Лошото е, че пазарът на качествените пшеници у нас все още не е много добър.

При царевицата избираме хибриди с 370-380 по ФАО. В много добри години сме получавали и по 1 тон зърно. През миналата, когато имаше много сериозна суша, добивите бяха 550 кг/дка.

Тъй като имаме и наклонени терени, на тях ще сложим покривни култури. Така ще отговорим и на новите изисквания, а и целта ни е да се подобри структурата и плодородието на почвата.

.

Веселка Димитрова,

агроном в земеделско кооперация „Златен клас“,

с. Ставерци, област Плевен

Кооперацията ни обработва около 15 хил. декара, отглеждаме пшеница, царевица, слънчоглед, грах, за да правим добър сеитбооборот.

С Евелина Маринова се познаваме отдавна и работим много добре заедно. Смятам, че опитът в земеделието трябва да се „краде. А тя е човек с много знания, практика, винаги в крак с новостите. Така че не само аз, но всеки земеделец е добре да се възползва от практическите й познания.

В „Лидер Консултинг“ заговориха и започнаха да работят с покривни култури много преди това да стане задължителна практика. Ние също ги прилагаме в стопанството си, и то от 4-5 г. на полета след пшеница. Бих казала, че вече се вижда ефектът от тях, а именно по-доброто състояние на почвата. В нашия район имаме голямо разпрашаване на почвата, което се увеличава при обработките, а при много дъждове води до изнасяне на почвени частици. Откакто използваме междинните култури и сменихме технологията, има видима промяна.

Затова искам да кажа на колегите, които се скептични, че ползите от някои дейности не се забелязват веднага, така че трябва постоянство.

.

Кирил Кирилов,

Частна производствена търговска кооперация

„Марен“, с. Новачене, област Плевен

Стопанисваме около 14 хил. декара, на които отглеждаме пшеница, царевица, слънчоглед, ечемик, люцерна.

Работим с Евелина Маринова от 9-10 г., тъй като получаваме много ценни съвети за отглеждането на културите. Сеем много сортове австрийски ечемик – КАРМИНА, ЛЕНТИЯ и СЕНТА. А люцерната ЛА РОКА дава отлични добиви. От царевиците сме се спрели на хибридите ИЛЮСТРАДО и ПЕРАЦИНО. От пшеницата любим сорт ни е ТОНАЖ, но сеем и други, тъй като сме доволни от добивите.

Миналата година на определени полета след ечемик направихме покривни култури, като използвахме смес от фацелия, бял синап и ряпа. След това засяхме царевица, а растенията се развиват много добре. Разбира се, тази година ще увеличим декарите с покривни култури, за да спазим изискванията, а искаме и да приложим технологията на наклонените ни терени, тъй като смятаме, че там ще има много добър ефект от нея.

Австрийските сортове пшеница се радват на интерес от страна на родните производители
Австрийските сортове пшеница се радват на интерес от страна на родните производители
Евелина Маринова и Йозеф Матушкаав (вдясно) от SAATBAU LINZ представиха характеристиките на сортовете пред българските фермери

Снимки: Ваня Велинска
Евелина Маринова и Йозеф Матушкаав (вдясно) от SAATBAU LINZ представиха характеристиките на сортовете пред българските фермери Снимки: Ваня Велинска
Сортът ШЕВИНЬОН е сред най-предпочитаните от нашите производители
Сортът ШЕВИНЬОН е сред най-предпочитаните от нашите производители