И така, вие сте решили да организирате алпинеум или скална градина във вашия двор. Тогава сигурно вече сте се замислили за правилния избор на растения и се чудите как да ги засадите.

Не трябва да засаждате агресивни култури,

които растат бързо и заемат огромни пространства в алпинеумите. В противен случай скалните кътове ще се променят напълно след няколко години: някои особено активни видове са в състояние напълно да покрият дори доста големи камъни. Например, stonecrops, както и нишковидната вероника - прекрасни почвопокривни растения, които буквално могат да покрият голяма част от цветната градина със солиден килим само за един сезон. Като цяло, ако не сте готови за системно прочистване - не засаждайте нищо подобно в алпинеум: след година или две оригиналната композиция няма да бъде разпозната!

Не се увличайте и с растения, чийто декоративен

ефект е много ограничен във времето

Например ранни пролетни луковици (минзухари, лалета, нарциси) сред камъните изглеждат чудесно - но за много кратко време и не можете да отрежете зеленината, докато не изсъхне и пожълтее. В обикновените цветни лехи този проблем не е трудно да се реши - просто засадете близки растения с буйна и красива зеленина, която безопасно ще маскира признаците на увяхващите луковици. В алпинеуми такъв трик далеч не винаги е възможен, така че трябва много внимателно да изберете самите растения и техните комбинации.

Предлагаме ви 8 правила за компетентното поставяне на избрани култури в този интересен елемент от градинския дизайн.

1. Измерваме височината

Височината на растенията трябва да е съобразена с размера на алпинеума: при големите видове е допустимо да се използват растения с височина до 2 м, при средните ограничението е 50-70 см, при малките е 20-30 см.

2. Големите - на заден план

Големи, бързо растящи растения се засаждат на известно разстояние от предния ръб: отстрани на хълма или на заден план. В близост до тях не се засаждат малки видове, които могат да бъдат изтласкани от бързо растящи съседи.

Големите растения се поставят в дълбините на алпинеума

3. Малките - на преден план

Нискорастящи и бавно растящи култури се засаждат на преден план, на откритите видими площи.

4. Спазвайте баланса между камъни и растения

Растенията не трябва да покриват напълно камъните - важно е и да съвпадат по размер. Не се увличайте със засаждането - пренасищането на скалната градина с растения е неприемливо.

5. Почвопокривни и малки камъни

За малки камъни е по-добре да засадите почвопокривни видове, за по-масивни - едно или две големи или няколко малки растения. Композициите от различни сукуленти изглеждат много добре (плюс това са устойчиви на суша!).

Има голям асортимент от различни видове сукуленти.

6. Размерът определя разстоянието

Разстоянието между растенията при засаждане се определя в зависимост от техния размер. Ниските обикновено се засаждат на 5-15 см, високите - на 15-25 см, освен ако не е указано друго.

7. Редувайте цветове и текстури

Необходимо е да се редуват растения с различна текстура и цвят на цветя, съцветия, листа.

8. Всяко растение има своите нужди

При избора на място е необходимо да се вземат предвид екологичните изисквания на растенията.
Спазваме нуждите на растенията за светлина, влага, температура и почва.