Какви са предложенията при маслодайната култура, а също и при соргото, които представи KWS България на открития ден край Бяла Слатина

 

Слънчогледът е култура, която заема все по-добри позиции в продуктовата листа на KWS България. През последните няколко години семенарската компания разшири портфолиото си при маслодайната култура. Със слънчогледовите хибриди на KWS се запознаха земеделски производители от Северозападна България на открития ден за пролетници, който KWS България организира на полетата на фирма „Виялишки-90“, край Бяла Слатина.

Тук, на опитното поле, но и на съседни производствени участъци, може да видите, че нашите хибриди се представят повече от добре, въпреки неблагоприятните условия – силна буря, които имаше в района, каза Петко Василев, управител на компанията. Продуктовата ни листа при слънчогледа не е голяма, но включва отлични хибриди, които надявам се, че ще ви заинтригуват.

А ето и какви са накратко характеристиките на представените слънчогледови хибриди.

SUVEX SU – нов хибрид, дава високи и стабилни добиви. Растенията са средно високи, образуват здрава и широка петура, питата е полуизправена с отлична озърненост в центъра. Семената имат средна към висока масленост – 44-46%.

За хибрида казват, че е новата звезда при SU-толерантните хибриди.

Подходящ е за плодородни почви и

отглеждане при интензивни условия

Може да се сее и в сухи райони, при стресови условия.

Изпитвахме всички наши хибриди в мрежа от 22 опитни полета в цялата страна при различни почвено-климатични условия, включително и конкурентни, каза Павел Иванов от екипа на фирмата. Резултатите на SUVEX SU наистина са впечатляващи. Безспорно хибридът ще е един от новите лидери в сегмента.

Хибридът даде с над 22 кг/дка повече от своите конкуренти, допълни Петко Василев. Убедени сме, че и двата експрес-толерантни хибриди, които предлагаме, ще се наложат много бързо в полетата на земеделците от Северозападна България, и не само. Добиви от 520 кг/дка ще си кажат думата.

ARNETES SU е другият хибрид от Сулфо технологията. Растенията са изключително устойчиви, което е видно и на полето в Бяла Слатина. Хибридът е една идея по-късен от предходния и с незначителна разлика в добивния потенциал. Има значително по-оптимално развити растения, които се държат

доста по-добре, по-продължително време,

при неблагоприятни условия

Растенията се характеризират със силен старт, имат здраво и еластично стъбло, не се наблюдава стрес при използване на хербициди. Хибридът е устойчив на синя китка – до раса F, което го прави подходящ за всички райони на страната.

KWS ACHILLES CLP е хибрид от Клиърфийлд плюс технологията. Той е един от най-старите и утвърдени хибриди в портфолиото на фирмата. Залага се на опитните парцели, за да може да се сравни с новите предложения на фирмата, а така по-ясно да се видят по-добрите качества на новата селекция.

Ахил се предлага в по-ниската ценова група, подходящ е за по-екстензивни условия и за по-ниски очаквания, казват специалистите. При подходящи условия обаче хибридът ще даде добри добиви.

FURIOUS CLP – нов хибрид, за трета година в практиката. Образува добре развити растения, с много зелени листа.

Формира по-малки пити, но които са

много добре озърнени в центъра

Те са полунаведени и изпъкнали – типични признаци на селекцията на KWS.

Има отличен здравен профил, почти не се забелязват никакви нападения от болести.

Хибридът показва много добра адаптивност при стресови условия на отглеждане, което го прави подходящ за цялата страна. Отличава се и с много висока масленост на семената – 48%.

DELICIO CLP HO е високоолеинов Клиърфийлд плюс хибрид. Един от най-търсените слънчогледи в това направление. Нарежда се редом до най-добрите високоолеинови хибриди на другите семенарски компании, които наложиха висок стандарт в сегмента. Той е съпоставим с тях и като качество, и като добиви.

Другите слънчогледови хибриди, включени в портфолиото на компанията, са: ORIENTES SU – подходящ за по-слаби почви, както и за сухи и стресови условия и KWS ACER CL – за полета с по-висока надморска височина и като втора култура.

Соргото е друга пролетна култура, която от няколко години семенарската компания е включила в продуктовата си листа

KWS ЛУПУС е фуражен хибрид, подходящ е за преживни животни, с червено зърно. Растенията се отличават с бързо начално развитие. Характеризира се с отлична адаптивност към стресови условия на средата. При сухи условия се представя по-добре от царевичните хибриди. Хибридът е високодобивен. Проявява висока толерантност към основните листни болести по соргото.

АРСЕНИО е хибрид, който е подходящ за основна култура, тъй като дава много високи добиви. Той е с бяло зърно, подходящ е за птици. Може да се сее на по-слаби почви и на места, които се характеризират с екстремни условия.

И двата хибрида са нискостъблени, което ги прави подходящи за отглеждане в цялата страна, разяснява Владимир Радоев от екипа на фирмата. Те са насочени за производство на фураж.

Растенията почти не се повлияват

от засушаването, тъй като са

доста сухоустойчиви

С това качество те са подходящи за условия на екстремен климат. Неслучайно наричат соргото „камилата“ в земеделието. Смятам, че зърнената култура има бъдеще. Проблем обаче за нашите фермери е реализирането на продукцията. В момента, в който пазарите са благоприятни, ситуацията коренно ще се промени. Просто е въпрос на време. Освен това соргото може да се заложи като четвърта култура, отговаряйки на новите изисквания. Много подходящо е за реколтиране на по-бедни почви, които са неподходящи за високодобивните култури.

KWS ТАРЗАН се препоръчва за производство на биогаз. Хибридът има бързо начално развитие, образува много високи растения, които са устойчиви на полягане. Подходящ е за отглеждане и на бедни почви – песъчливи, дори каменисти. Има отлична адаптивност към стресови условия на средата.

KWS АРГУС е новото предложение на фирмата, а семената от него ще са в наличност от следващия сезон. Хибридът е с бяло зърно.

Важното при културата е зърното

да се прибере навреме,

акцентират специалистите. И нещо много съществено, а именно – посевите да се опазят чисти от житни плевели.

Хибридите, които се предлагат у нас, са третирани с Концепт 3, което позволява използване на почвени хербициди срещу житни плевели, включително балур от семе. Тъй като през вегетацията на растенията няма как да се контролират коренищните и многогодишните плевели, соргото трябва да се сее само на чисти от проблемните плевели полета. Ако няма балур и троскот, то посевът ще е перфектен, категорични са агрономите.

Препоръката ни е да се използват хербицидите, подходящи за царевица, допълва Владимир Радоев. Необходимо е да се спазва посевната норма – между 18000 и 20000 семена при неполивни площи и да се води растителна защита навреме. С Концепт 3 имаме възможност да третираме почвено с хербициди, които съдържат S-метахлор и пендиметалин за борба с едногодишните житни и с широколистните плевели, базирайки се на добрата практика при царевицата. Соргото брати добре, така че от него може да се очакват добиви от над 700-800 кг/дка. Културата е подходяща да се използва като силаж за хранене на животни, както и за биомаса и за биогаз.

Фермери от Северозападна България се запознаха с предложенията на фирмата при пролетници
Фермери от Северозападна България се запознаха с предложенията на фирмата при пролетници
Жана Цолова с интерес разглежда новите хибриди
Жана Цолова с интерес разглежда новите хибриди
Кои са най-добрите хибриди за района научиха производителите от специалистите на фирмата

Снимки: Ваня Велинска
Кои са най-добрите хибриди за района научиха производителите от специалистите на фирмата Снимки: Ваня Велинска
Павел Иванов от екипа на KWS България
Павел Иванов от екипа на KWS България
Фирмата предлага разнообразни видове сорго
Фирмата предлага разнообразни видове сорго