Време е да решите как ще съхраните за зимата доматите, които с толкова любов сте отгледали в градината. Бабините тефтери са пълни с много и интересни рецепти. Събрахме за вас няколко лесни и оригинални рецепти. Ще се радваме, ако и вие споделите с нас вашите находки.

Ако имате късмет да имате богата реколта от вкусните плодове, време е да се захващате за работа. За съжаление доматите не са трайни, а мариновани или под формата на кетчуп ще ви напомнят за слънчевото топло лято през дългите мразовити дни.

В собствен сок 

Консервираните домати в собствен сок могат да се използват както за приготвянето на различни сосове, така и като добавка към супите.

Необходими са ви: 7 кг домати, лимонов сок, сол и вода.

Готвене: В голяма тенджера кипнете вода. При дръжката на всеки домат направете кръстообразен разрез. Пускайте доматите във врящата вода на малки порции за 1-2 минути. Извадете и охладете. Обелете плодовете и ги нарежете на едри парчета.

Разпределете в бурканите и добавете сол и лимонов сок (1 ч. лъж. на литров буркан). Внимателно сипете във всеки буркан гореща вода, като оставите 1-2 см до ръба. Затворете и стерилизирайте около 45 минути. Извадете бурканите и ги обърнете с капаците надолу. След като изстинат напълно, съхранявайте на хладно и тъмно място.

Лесна рецепта за чери 

Малките доматчета са чудесно предястие на празничната трапеза.

Ще ви трябват: 2 чаени чаши ябълков оцет, 2 ч. ч. вода, 1/4 ч. ч. сол, 1/4 ч. ч. захар, 1 кг чери домати, връзка пресен копър, 4 скилидки чесън, 1/2 ч. лъж. червен пипер, 1/2 ч. лъж. синапено семе.

Готвене: Сложете оцета, водата, солта и захарта в тенджера да заврат. Гответе сместа на слаб огън, като разбърквате, докато захарта и солта се разтворят. Дръпнете от котлона и изчакайте марината да изстине до стайна температура. В буркани се слагат доматите, копърът, наситненият чесън, червеният пипер и синапеното зърно. Залейте с охладена марината, затворете плътно и приберете на тъмно.

С чесън и билки 

Тази зимна салата е изключително ароматна и апетитна, а доматите не губят формата и цвета си.

Ще ви трябват: 2 кг домати, 10 скилидки чесън, 2 дафинови листа, по 3 зърна бахар и черен пипер, по няколко стръка копър и магданоз, 2 суп. лъж. сол, 5 суп. лъж. захар, 1 ч. лъж. лимонена киселина, 2 литра вода.

Готвене: Нарежете чесъна на филийки. Във всеки домат направете малки разрези около дръжката и натъпчете с резенчетата чесън. В тенджера кипнете 2 литра вода или малко повече. На дъното на 3-литров буркан сложете подправки, пълнените домати и клончета пресни билки. Внимателно залейте доматите с горещата вода до пръстена на буркана и оставете за 15 минути. След това изсипете водата обратно в тенджерата, добавете сол и захар, изчакайте да заври и оставете да къкри 2-3 минути. Сипете лимонената киселина директно в буркана. Залейте доматите със саламура под пръстена, затворете плътно с капаците и обърнете.

С босилек 

Особено подходящ за месни ястия.

Ще ви трябват: 5 кг зрели домати (около 25 домата), 3 суп. лъж. захар, 4 суп. лъж. сол, 1 суп. лъж. балсамов оцет, 1 ч. лъж. смлян черен пипер, 2 връзки босилек, други пресни подправки (риган, мащерка, магданоз) на вкус, 6 суп. лъж. лимонов сок.

Готвене: Обелете доматите, нарежете ги на парчета и сложете на малки порции в кухненски робот, накълцайте. Сипете всичко в дълбока тенджера и добавете захар, сол, оцет и черен пипер. Оставете сместа да заври и оставете да къкри 1-1,5 часа, като разбърквате от време на време, докато сосът придобие желаната консистенция. Свалете от огъня, добавете нарязани пресни билки. Разсипете сместа в бурканите и към всеки буркан добавете по 1 суп. лъж. лимонов сок. Затворете плътно бурканите и обърнете с капаците надолу, докато изстинат напълно.

Сладко 

Пикантното сладко от домати е добро допълнение към чипс, крекери и дори сандвичи.

Ще ви трябват: 1 кг много зрели домати, 3/4 чаша захар, 2 суп. лъж. ябълков оцет, 1 суп. лъж. пресен настърган джинджифил, 1/4 ч. лъж. смляна канела, 1/8 ч. лъж. смлян карамфил, 1 ч. лъж. сол, 1/2 ч. лъж. млян черен пипер.

Готвене: Поставете всички съставки в тенджера и ги оставете да заврат, като разбърквате често, за да не загори на дъното. Намалете котлона и оставете да къкри, като разбърквате, докато сместа се сгъсти. Свалете от котлона, охладете до стайна температура и разсипете в бурканите, затворете плътно с капак.

Съхранявайте готовото сладко в хладилника.

Сушени домати в масло 

Обикновено доматите се сушат на слънце, на открито. Все пак има начин да ги изсушите в домашни условия. Този метод не е бърз, но резултатът е много вкусен.

Ще имате нужда от: 1-2 кг пресни зрели домати (чери или месести), олио, зърна черен пипер, сух риган, сол и захар.

Готвене: Загрейте фурната до 90-100 °C. Застелете тавата с хартия за печене и поръсете със сол и захар. Измийте доматите и ги подсушете добре. Разполовете ги, подредете в тавата и поръсете със сол. Изсушете доматите във фурната за 6-10 часа. Те трябва значително да намалят по размер и да загубят влага.

В чисти буркани се нареждат плътно готовите сушени домати, заедно с пипера и ригана, заливат се с олио да покрие напълно доматите. Съхранявайте бурканите на тъмно, хладно и сухо място. Проверете ги след седмица - ако слоят масло в буркана намалее (доматите могат да го поемат), добавете още.

Домашен кетчуп 

Кетчупът е вкусен за добавяне към почти всички ястия. И за да не го купувате следващия път от магазина, можете да си го приготвите у дома.

Ще ви трябват: 1,5 кг пресни зрели домати, 1/4 чаша ябълков оцет, 1/2 ч. лъж. сол, 2,5 ч. лъж мед, 1 ч. лъж. горчица, 1/4 ч. лъж. смлян черен пипер, 1/4 глава лук, 1 скилидка чесън.

Готвене: Поставете всички съставки в тенджера, оставете да заврат и гответе на слаб огън около 30-60 минути. Свалете от огъня и намачкайте с преса за картофи. Оставете кетчупа да се охлади и след това разбийте в блендер до желаната консистенция.

Съхранявайте в хладилник в плътно затворен съд или буркан.