Месопроизводителите осъзнават важността на агрохранителната верига

Радваме се, че участниците на четвъртия Консултативен съвет (по месо) разбират, че са свързани помежду си в една цяла агрохранителна верига. Това изтъкна министър Кирил Вътев на брифинг по време на пауза на заседанието. 

Целта на консултативните съвети е да повишим присъствието на българска продукция на трапезата на българина. Обсъждаме как да подобрим взаимоотношенията между всички нас по веригата.

А в нея има поне пет участници, допълни Стефка Боева, председател на Борда по говеждо и агнешко месо. Тя се надява, че след една година ще има интерес и повече питания от страна на журналисти не само към свинско и пилешко, а и към агнешко и говеждо. В залата се използва думата стандарт много повече от думата субсидии, отчете тя като позитив. 

Евгения Ачкаканова, представлявайки развъдната асоциация на породата Ил дьо Франс, поздрави ръководството за добрата структура на консултативните съвети. Този диалог между всички ни ще доведе до положителен резултат, вярва тя. Ще се обърнат към добрите примери от Европа, ще взаимстват от тях, за да помогнат на родните производители. За да имаме резултати, необходимо е увеличаване на поголовието, изтъкна тя следващата цел на Консултативния съвет.

На брифинга стана дума за цената на свинското месо.

Министър Вътев увери, че няма спекула. Всяко лято цената се покачва и наесен намалява, увери той от 30-годишния си опит. Това е така, тъй като свинепроизводителите тогава имат по-високи разходи. Също така има и последваща зависимост от цените на фуражите, които доскоро бяха високи, допълни отговора Цветан Илиев, представляващ бранша. Освен това сега стопаните залагат и повече животни. 

Още повече, че сега се наблюдава намаляване цената на фуража, не би трябвало да има повод за притеснения у потребителите, прогнозират от МЗХ.

Цената на свинското месо, сурово трупно с ДДС, е 7,30 лв./кг. Около 40% на пазара е родно производство.

Що се отнася до проверките на добавената стойност по веригата на млечните продукти, Вътев увери, че проверките ще са готови до края на месеца. И обясни, че трябва да стане ясно, че не движението на цените е най-важно, а че земеделските производители ликвидират стопанства, поради нерентабилност, и по-лошото е, че заминават в чужбина. Трябва да направим отрасъла приоритетен за страната, акцентира Вътев.