Трио роботолози от лабораторията CREATE, EPFL, в Швейцария, са проектирали, построили и тествали робот, който може да бере малини. В своя проект, докладван в списание Communications Engineering, Кай Юнге, Катарина Пирес и Джоузи Хюз проектират и тестват своя робот въз основа на нова идея за намаляване на разходите за проектиране на роботи за бране на плодове.

През последните няколко години търсенето на храна нараства с увеличаването на населението. В отговор на това учените търсят начини да произвеждат повече храна на цена в разумни граници. Един от подходите включва използването на роботи вместо хора за извършване на ръчен труд, като например бране на плодове, информира TechXplore.

Брането на почти всички плодове в голям мащаб по своята същност е трудоемко и се счита за сравнително скъпа операция. Затова учените работят в посока на използването на роботи за тази дейност. Оказва се, че това е по-трудно за някои култури, отколкото за други.

Брането на малини например е трудно за робот, тъй като включва множество умения. Роботът трябва да може да определи кой плод е узрял и да може да обере всеки един поотделно, без да повреди крехкия плод.
Брането на малини, без да се нанасят щети, е по-трудно, отколкото при други плодове, тъй като включва хващане на плода около центъра му, а не около дръжката му. Прекалено силното стискане смачква плода.

Друг проблем за такива специфични приложения е огромното количество време, необходимо за изучаване и тестване на място. В този нов опит изследователите в Швейцария се опитват да решат и двата проблема, използвайки нов подход - да научат роботите какво да правят, като използват изкуствени растения и плодове. По този начин работата на екипа е включвала проектиране както на робот, така и на изкуствено малиново растение.

Изследователският екип е установил, че да се позволи на робот да се научи да бере плодове многократно в тестова лаборатория е значително по-бързо и по-евтино, отколкото да се прави това на полето. Конструираният от тях робот използва грайфери за бране и камери и софтуер за идентифициране на целите на плодовете. Чрез многократни тренировки в лабораторията роботът става все по-добър в идентифицирането и брането на малини. След това екипът се мести навън и изпробва уменията на роботите за бране на малини върху истински плодове.

Роботите се оказват под нивото на хората, като откъсват само 60% от подходящите цели, без да ги повредят. В сравнение с приблизително 90% при човешките берачи. Изследователите предполагат, че досегашната им работа доказва, че процесът може да работи и че подобренията вероятно биха могли да увеличат точността до нивото на човешката.