Инес ЗЛАТАНОВА

Лесни за разбиране са кучетата, заради изразителните си изражения и език на тялото. Котките от друга страна се славят с емоционална неопределеност и сдържаност. Те по-трудно се доверяват и понякога не са в настроение за социализиране.

Когато става въпрос за котки, мяуканията и махане с опашка може да означават много неща. С всяко мъркане, писък или дори мигане, котките казват „Здравей“, „Хайде да се сгушим“ или „Махай се оттук“.

Експертите казват, че собствениците на домашни любимци, които искат да изградят връзката със своите недоверчиви котки, има какво да се поучат от тези опити за комуникация с очи. Котките са много независими и затова лесно биват неразбрани. Ето някои тълкувания, които имат за цел да разбулят мистерията на котешкия „говор“ с очи.

Докато хората имат кръгли зеници, котките имат такива, които се свиват във вертикални процепи. Котешките зеници се отварят по-широко, когато е тъмно, и се свиват, когато е светло – точно както правят зениците при хората. Въпреки това, тъй като зениците на котките са вертикални процепи, а не кръгове, те имат по-голяма вариация в размера на зеницата, което им помага да виждат още по-добре на тъмно. Вертикалните процепи също могат да дадат на котките подобрено възприятие за дълбочина.

Посоката на погледа на вашата котка ще ви насочи към обекта на внимание. Но самите погледи са различни. Някои са интензивни и фокусирани, докато други са случайни. Когато котката ви гледа без да мига, иска ли нещо от вас или се ядосва? И едното, и другото може да е вярно. Въпреки че фиксираният поглед и твърдата поза на тялото може да означават враждебност, същият поглед може да изисква галене или някаква друга форма на внимание.

Това, което котките казват, често се определя от позицията на клепачите и разширението на очите. Котките комуникират с клепачите си – колко отворени или затворени са – както и с разширението на зеницата (черната част на окото). Посланията варират от фини до явни и могат да бъдат невероятно силни. Котката не се нуждае от звук, за да предаде посланието си, въпреки че намерението често е съпътствано с движение на опашката, позиция на ушите и наежване на козината.

Възбуда

Всяка силна емоционална възбуда - страх, гняв, удоволствие, вълнение, може да доведе до внезапно разширяване на зеницата на котката. Може да видите те да се уголемяват (което прави очите да изглеждат черни) по време на посещение при ветеринар или когато има силен шум навън. Друг път очите ѝ може да правят това, когато са изненадани от въвеждането на нова котка в семейството. Ако забележите, че котката ви присвива очи, сплесква уши и се отдръпва, това е ясен сигнал, че се защитава. Тя вероятно е уплашена и в моменти като този има нужда от своето пространство. Уважавайте това и се отдръпнете, докато не се чувстват удобно и са готови да дойдат при вас.

Доверие

Отворените очи, съчетани с отпусната или дори покорна поза на тялото, могат да бъдат знак за голямо доверие. Например, котки, които ви подбутват с глава по бузите или правят същото с дружелюбно куче, показват спокойно доверие и може би дори любов.

Доминиране

Котешки очи, които се взират немигащо от разстояние, могат да бъдат знак за контрол, доминиране или дори агресия. Най-вероятно ще забележите този поглед, ако котката ви общува с нов домашен любимец, особено куче. Ще бъде придружен от голяма, пухкава опашка и бавни, преднамерени движения. Собствениците често не могат да разпознаят това фино поведение, което може да се използва за контролиране на достъпа до ресурси в домакинствата с много котки. Просто когато използва този немигащ поглед, една котка може да предупреди и да попречи на други котки да се доближат до „притежавани“ места, купи за храна, кутии за отпадъци или друга важна територия.

Агресия

Погледът с цепнати очи показва силна емоция - страх или агресия. Кривогледството също предпазва очите от потенциални нокти на противник. Избягвайте да гледате котка, която не познавате, защото може да предизвикате атака.

Здравословен проблем

Очите на вашата котка също могат да ви дадат указания за всякакви здравословни проблеми. Ако тя ги присвива, особено едното око, или ако то сълзи много или има секрет, време е да заведете котката си на ветеринарен лекар.

Доминиращ, недоверчив поглед
Доминиращ, недоверчив поглед
Сънените очи са спокойни и любвеобилни
Сънените очи са спокойни и любвеобилни
Кривите погледи са признак на защита
Кривите погледи са признак на защита
Присвиването на околоочните мускули означава агресия, страх
Присвиването на околоочните мускули означава агресия, страх