Явор Гечев му подари компас, "за да не губи вярната посока"

Кирил Маринов Вътев вече официално е новият министър на земеделието и храните. След като вчера президентът Румен Радев издаде указа за съставяне на правителство, председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков не се забави да свиква извънредно заседание днес от 13.00 часа. Народните представители избраха със 131 гласа “за” първото ротационно правителство с министър-председател акад. Николай Денков, приеха структурата на Министерски съвет и министрите.

Дeпутатите гласуваха Министерството на земеделието да се замени с Министерството на земеделието и храните.

След като кабинетът Денков-Габриел мина през Министерски съвет, по министерствата се състояха официални церемонии по предаване на постовете.

Пред почти целия екип на агроведомството Явор Гечев отправи своите благодарности и ги помоли да работят в същия дух с новия кабинет. Помагайте им, призова той. По думите му Кирил Вътев е човек, който познава много добре системата. Този избор е добър, трябва да има приемственост, смята Гечев.

На наследника си подари компас, за да не губи никога вярната посока и да му показва собствените мисли.

Пожела му на добър час, сериозни нерви, но и да си взима време за почивка, защото за МЗХ такава няма.

С повечето от вас се познаваме, но по друг начин, обърна се и самият Вътев към новите си колеги. Надявам се, че ще работим успешно, ще се опитам да свикна с това темпо, каза той.

Важното е да успеем да консолидираме земеделието “от полето до масата”. Веригата е неразривно свързана, изтъкна Вътев като обяви първата си голяма цел - да произвеждаме български храни с български суровини, не вносни.

Втората голяма мисия на земеделското министерство, която Вътев изтъкна е да въведе ред в браншовите организации. Едва ли има някой, който да знае колко са на брой и какво им е представителството. Това трябва да се направи за по-добрата ефективност, каза новия агроминистър.

Като спортист Вътев увери, че ако няма резултати, не може да спи.

Кирил Вътев
Кирил Вътев