Съобразявайте се с препоръките на селекционерите, разпределяйте риска и сейте сертифицирани семена, препоръча Мариела Йорданова, зърнопроизводител и семепроизводител

Близо 200 земеделци и представители на семенарската индустрия се събраха на открит Ден на пшеницата в стопанството на “Сортови семена” ЕАД - Разград.
По време на събитието, което се проведе за 18 поредна година, беше представена утвърдена и нова селекция пшеница, ечемик, тритикале, ръж и споделен опит за отглеждането им. Земеделците се запознаха с развитието на над 40 различни сорта и хибрида на полето и с приложената агротехника.

Мариела Йорданова, управител на “Сортови семена” и зърнопроизводител, направи обзор на стопанската година. Малко преди финала на вегетацията на есенниците и началото на жътвената кампания тя отчете трудна и предизвикателна година за сектор зърнопроизводство и очаквания за добър добив:

“Започнахме стопанската година с тревога и много от нас все още не сме излезли от предходната стопанска година, защото част от складовете на земеделци и търговци са все още пълни със зърно, а очакваме добра реколта тази година. Подложени сме на тежки удари на пазара и направихме много високи себестойности, така че е редно да се помисли за нивата на рентите.

Тази пролет в полетата си виждаме целия учебник по фитопатология. Вирусните нападения са с размерите на пандемия. При лабораторни проби от наши полета са изолирани ечемичен вджуджаващ вирус, пшеничен вирус, вижда се и нова раса на жълта ръжда, различна от тази през 2014 г. Заради сухата зима, влажната хладна пролет, в полетата си виждаме и учебниците по ентомология, но нямаме и оръжие за борба с много от вредителите - листни въшки, щурци, хоботник. Ливадната пеперуда също вече е в полетата.”

Мариела Йорданова акцентира и на няколко важни момента при избора на сорт, които стриктно се спазват в стопанството на “Сортови семена”:

“Когато избирате сорт, съобразявайте се с препоръките на селекционера - за сеитбени норми, дати на сеитба, агротехника.
Разпределяйте риска! Избирайте ранни, средно ранни, по-късни сортове, защото година с година не си приличат.
Сейте сертифицирани семена - това е първата правилна крачка за здрави посеви, които ще са запазени от болести и плевели в началото и ще развият потенциала на генетиката”.

Изборът на сорт, изборът на гъстота и изборът на сроковете на сеитба са от ключово значение при отглеждането на пшеница и ечемик, посочи Димитър Петков, управител на “Агредо” ООД:

“Най-добре е винаги да се избират няколко сорта пшеница, но не като при царевицата - да избереш 3 хибрида царевица, и трите от група 380. Добре е да се избират пшеници, които са различни по вегетация и с различно поведение на различен тип почви. Добре е да има много ранна пшеница, средно ранна пшеница, а на места, които задържат повече влага - може да се сложи и малък % средно късна пшеница”.

“Периодът около Димитровден се очертава много добър избор за сеитбата на пшеница и ечемик. Около 15-20 октомври - начало на сеитбата до Димитровден, а след това - сеитба на ечемика. Ако се засее през ноември, ще е още по-добре. В последните 7-8 години времето показа, че дори пшеници, поникнали през януари, имат много добра класоносна пролетна братимост и с добре балансирано торене и растителна защита могат да се получат много добри резултати. В същото време най-ранните септемврийски сеитби все по-рядко изглеждат добре”.

Земеделският производител Хамза Чакър, дългогодишен клиент на “Сортови семена” отглежда 37 хил. дка земя, както и говеда в млечно и месно направление и угояване на телета в района на Кубрат:

“За да има успешен земеделски бизнес, едно от условията е да се използват сертифицирани семена. Сортовете също трябва да се прецизират при избора, за да се постигнат високи резултати. Различните години и различните климатични условия предразполагат засяването на различни видове сортове и в тази посока имаме пълно съдействие и препоръки от страна на „Сортови семена”.

По време на открития Ден на пшеницата беше направено и официалното представяне на новата марка храни на компанията - Ку-Братско. Под този бранд ще се предлагат семейни фермерски продукти от животновъдната ферма на стопанството - овче и козе сирене и мляко.

В края на събитието по традиция се проведе ритуал за плодородие с наричане и разчупване на питка, както и томбола с награди - семена пшеница и ечемик от портфолиото на „Сортови семена“; козе и овче мляко от новия бранд на компанията Ку-Братско.

Мариела Йорданова, управител на “Сортови семена” - Разград
Мариела Йорданова, управител на “Сортови семена” - Разград