Покрай лошото време и обилните валежи в много домове се появи влага. Как да се справим с нея е въпрос, чийто отговор трябва да намерим бързо. Влагата, особено когато се натрупва или „работи“ скрито, може да доведе до редица здравословни проблеми и неразположения.

Ако през последните месеци не се чувствате добре, постоянно сте уморени, задушавате се, не ви стига чист въздух в определена стая или просто усещате неприятна миризма, потърсете причината. Тя може да е зад гардероба например.

Неприятната поява на влага и мухъл най-често се случва в къщи и то най-вече такива, които са разположени ниско, на места където има близки подпочвени води или пък има някакъв водоем. В апартаментите пък идва отгоре – покрив или съсед – няма значение.

Най-лесният вариант да се отървете от влагата е като си купите влагоуловител. За съжаление не са много евтини, но пък са много ефективни. Ще имате вода в излишък, с която да поливате цветята на балкона си, без на водомера да му се завива свят.

За да не хвърляте пари за скъпи уреди, спокойно може да заложите на стайни цветя, които освен важната задача да улавят излишната влага, ще пречистват въздуха, а и ще радват окото.

Не е ясно как да прецените

колко цветя да сложите в стая с влага,

но ако сте запален цветар, то мотото със сигурност ще е „колкото повече, толкова повече и толкова по-добре“, нали?

От години се правят проучвания и постоянно се публикуват данни, подкрепени с научни доказателства кои растения пречистват най-добре въздуха в затворени помещения.

По наши наблюдения хлорофитумът е цветето, което безпогрешно може да ви покаже има ли влага в дадено помещение или не. Как го прави? Просто, когато въздухът е сух, връхчетата на листата изсъхват независимо колко поливате. И обратно – ако влажността на въздуха е над 60-70%, хлорофитумът е разкошен.

Ниската влажност също не се отразява добре на здравето, особено през отоплителния сезон.

Нека помислим

кои растения се чувстват добре

в сенчести и влажни условия?

Папратите и мъховете, нали? Следователно, ако имате влага у дома, добре е да се сдобиете с тях, за да може те да абсорбират излишните количества.

Добре известен факт е, че тези праисторически растения, отглеждани в саксии на закрито имат способността да пречистват въздуха в помещенията, като в същото време понижават влажността.

Препоръчително е, ако живеете в близост до натоварен булевард, да отглеждате поне един екземпляр с големи размери. Той ще намали или дори елиминира фините прахови частици, а също вредните газове от трафика.

Още една група

древни растения ще красят дома

и ще пречистват въздуха

в него без проблем. Това са екзотичните за нашите ширини палми. Повечето от тях са се приспособили да улавят влага от въздуха чрез листата или въздушни корени, разположени близо до основата им. Това важи с пълна сила за палми, произхождащи от влажни тропически зони.

Имайте предвид, че в условия с много сух въздух тези растения ще страдат. Все пак, ако имате излишна влага, изберете си някоя голяма палма или фикус и ги поставете възможно най-близо до мократа стена.

За по-естетичен вид добавете епифитни орхидеи и въздушни растения като тиландзиите.

От цъфтящите видове

може да заложите на добре познатата ни хризантема

Проблемът при нея е, че има нужда от много слънце, за да се развива нормално. Все пак е външно растение. Ако харесвате тези цветя и сте готови да ги заменяте често с нови, не се колебайте.

По-подходящ за стайни условия е спатифилумът. НАСА доказва, че има няколко растения, които пречистват въздуха и именно той оглавява списъка на фаворитите. Връхчетата на листата ще ви подскажат дали има нужда от повишаване или намаляване на въздушната влажност.