Инвентар подготвя почвата за сеитба с едно минаване, в добавка освобождава поле от покривни култури

За дълбока оран, казват специалистите, са необходими продуктивни и икономични инвентари и аксесоари, съобразени с различни по мащабите си стопанства, използващи конвенционалните методи на орното земеделие. Сега на пазара се предлагат плугове от висок клас, доказали работоспособност, надеждност и здравина. Лесни са за управление, с минимално обслужване. Дълбоката оран с тях подобрява водния баланс в земята, блокира развитието на болести в почвата, атакува плевелите и препятства поникването на самосевки.

В селското стопанство се появиха интересни, повечето дигитални, технологии, свързани с плуговете и оранта. Вече се прилага и прецизно оране, в която се използват

глобални позиционни системи (GPS)

и други цифрови инструменти, за да се подобри точността им. Това помага да се извършват по-прецизни и ефективни операции, за да се намали дублирането и се предотврати прекомерната оран на вече обработени участъци.

В площите, подготвяни за есенна сеитба вече се появиха и т.нар. безорни плугове, чрез които се намалява разрушителното въздействие върху почвата, причинено от традиционните плугове. Една от проявите на този тренд е и дисковият плуг, проектиран да работи във всички видове почви и стърнища за разбиване, разрохкване, повдигане, обръщане, смесване на почва и растителни остатъци. Използва се за облагородяване и усвояване на нови терени и обработка на каменисти или непочистени от коренища полета. Особено полезен е в условия на твърда, суха, замърсена земя и в почви, където измиването (излугването) е основен проблем.

Той работи чрез пресичане на почвата, без да я обръща, което помага за задържането на влага и запазването на органичния материал в нея. Работата с него пести време, подпомага напояването и осигурява равномерен растеж на културите, без загуба на вода.

На едно минаване

реже и инкорпорира, улавя и обработва

големи количества растителни остатъци на дълбочина до 45 см. Пести време и пари. Високият просвет на машината и разстоянието между отделните дискове, чизели или лемежи са модифицирани така, че плугът да смесва и вгражда големи количества органична материя от растителни остатъци от конвенционални или междинни култури. Разстоянието между отделните дискове в реда е 32,5 см, което осигурява прецизност в работата и висока производителност.

Друга, сравнително нова техника е оран за минимална обработка, т.е. земята се оре само в тесните ленти, в които се подготвя сеитбено легло или се оформят торови ленти. Това помага за запазването на органичния материал и структурата на почвата, като се намалява ерозията и влиянието върху екосистемата. При тези технологии се прилагат и т.нар. виртуални, и дрон-базирани системи за мониторинг на оране и други земеделски практики, които използват сензори и данни от сателити. Тези системи могат да използват геопозициониране,

изкуствен интелект и машинно зрение,

за да извършват точни операции, като намаляват човешкото участие и повишават ефективността. От тях фермерите получават информация за влажността на почвата, количеството на хранителни вещества в нея и други важни параметри.

Дроновете, от своя страна, могат да осигурят високорезолюционни снимки и видеоматериали, които помагат на земеделците да анализират и подобрят техниките си за оране и грижи за почвата. Осигуряват добри параметри за оран, като спазват точно съвременните изисквания за работна дълбочина. Гарантирано е продуктивно зариване на остатъците от предходната култура и съхраняване на равномерната повърхност на горния почвен слой. Плуговете сега се произвеждат с висок просвет под рамата, което ги предпазва от задръстване по време на работа. Конструирани са така, че лесно да преминават от транспортно в работно положение. Тези характеристики имат пряко отношение към производителността и безпроблемната адаптация на машината към променящите се почвени условия, превърнали се вече в основно изискване.

За да се реализират новостите и дигиталните решения на базата на сървъри и облачна свързаност,

големите играчи

в агромашиностроителната индустрия активно започнаха да си сътрудничат, да търсят форми за създаване на нови модели общи продукти, получавани от холистичния им производствен подход. Такова синергично взаимодействие се установи между три големи бранда, чиито конструкторски бюра „родиха“ машина, съчетаваща оран и подготовка на почвата с едно минаване. И в добавка, освобождаване от покривни култури, например. Структурата й обхваща: трактор Fendt 939 Vario Black Beauty на дуални колела с роторно рамо MH, плуг Kverneland със 7 плужни тела, тип LO 100, а в предната връзка с роторното рамо е монтирана 3-метрова мотофреза Maschio Gaspardo. Подготовка на почвата след жътва, утвърждават агрономи и техници, повторно смесване на стърнища и растителни остатъци, механична борба с плевелите и директна подготовка без оран са само част от възможните приложения при комбиниране на теглещи и обработващи машини.

Fendt 939 Vario е мощен трактор с тегло 11,4 т, който се отличава с иновации, модерни облачни технологии и ефективност. Задвижва се с 6-цилиндров двигател MAN с ниво на емисиите V. Мощността при различните модели с приставки варира от 275 до 440 к.с. Скорост на придвижване - 50 км/ч. В конструкцията на машината има редица решения за интелигентно земеделие на базата на платформа FendtONE, с която се установява и

безпроблемна връзка на машина и офис

Внедрени са редица електронизирани системи като: Fendt iD за нискоскоростна концепция и контрол на стабилността, интелигентен VarioDriv за по-добро управление на машината и данните, интегрирано насочване, безжичен трансфер на данни, ISOBUS.

Всички те позволяват по-голяма оперативна ефективност, повече производителност, комбинирана с икономичност. Достига се най-висок въртящ момент дори при ниски обороти на двигателя, трайно нисък разход на гориво и удължен експлоатационен живот. Намалява се поддръжката, повишава се контрола на стабилността чрез системата Stability Control. Наборът функции се разширява чрез приложенията: Section Control, Variable Rate Control и Task Doc. Чрез тях лесно се управлява освен цялостния работен процес и прегледа след приключване на работата. Интегрираната система за контрол на налягането в гумите VarioGrip осигурява: повече сцепление, по-малко приплъзване, по-ниско уплътняване на почвата, подобрена возия и намалено износване на гумите.

В цялата конфигурация „комбинирана оран“ централният елемент е навесният, универсален обръщателен плуг на бранда Kverneland, модел 3400 S, (от ново поколение), осигуряващ ниски експлоатационни разходи. Лесен за повдигане и за теглене, той е икономичен, с намален разход на гориво и минимизирано износване на части.

Специализираният дизайн на частите на инвентара позволяват

бърза настройка и корекции

за получаване на перфектно изорано поле. Конструкцията му гарантира допълнителна здравина и живот на плуга. Kverneland 3400 S е с автоматично нулиране и с 5-7 плужни тела с FURROW control, тип LO 100. Плугът със срязващ болт, лесно приспособим към различни почви и трактори, е оптимизиран за тежки до екстремни условия. Един от важните параметри в работата му е възможността за бърза промяна на дълбочината на оран, а ъгълът на атака се регулира бързо в процеса на работа.

Третият елемент в тройната комбинация „трактор, многофунционален плуг за обработка, формиране на семенно легло, „нежно“ култивиране и подравняване на терена“ е 3-метровата фиксирана ротационна мотофреза Maschio Gaspardo с мощност на теглителното устройство до 380 к.с. Фрезата със скоростна кутия и редуктор е многофункционално оборудване за средно големи ферми. Тя има ширина от 2,1 до 3,1 м с от 48 до 72 зъбци. Работи на дълбочина 25 см, което позволява прецизно изравняване на почвените ленти до плуга. Здравата й конструкция с двойна листова рама, карданен вал с плъзгащ се съединител, многоскоростната трансмисия и водоустойчиви лагери допринасят за постигане на по-добра почвообработка и ефективни действия в ниви с междинни култури. Иначе казано, усилията на трите бранда за нов общ дизайн дават обещаващи резултати и привличат вниманието на световната аграрна общност и чрез публикации в аграрни медии, и на международни техноизложения.

Плугът - работният инструмент на комплекса
Плугът - работният инструмент на комплекса
Фрезата - „нежният“ елемент на комплекса в действие
Фрезата - „нежният“ елемент на комплекса в действие
Оран с новост '23 - плуг „плюс“
Оран с новост '23 - плуг „плюс“
Съчетанието от навесен плуг и фреза не пречи на трактора да прави завои с малък радиус
Съчетанието от навесен плуг и фреза не пречи на трактора да прави завои с малък радиус
Част от командния пулт на комплекса в кабината на трактора
Част от командния пулт на комплекса в кабината на трактора
Иновативният плуг заорава покривна култура
Иновативният плуг заорава покривна култура