Лилия АЛЕКСАНДРОВА

Отново е регистрирано огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в най-големия производител на свине в Румъния, Smithfield - компания, принадлежаща към китайската WH Group. Дирекцията за ветеринарно здраве и безопасност на храните (DSVSA) обяви, че около 18 000 животни трябва да бъдат умъртвени в свинефермата, която се намира в област Ченей, окръг Тимиш. През октомври 2022 г. се наложи 40 000 прасета във фермата на Smithfield в област Парша, окръг Тимиш, да бъдат умъртвени поради АЧС.

„Вирусът е открит в редица органи на животни в рамките на рутинното наблюдение“, каза директорът на DSVSA д-р Флавий Никоара. Към момента на откриване на вируса в компанията не е имало клинични признаци на АЧС. Веднага са предприети всички необходими мерки за борба със заболяването. „Имаме опит от предишни огнища, които овладяхме успешно, ще овладеем и настоящата ситуация“, категоричен бе Никоара.

След положителната констатация за АЧС е създадена защитна зона с радиус от 3 километра и зона за наблюдение от 10 километра, които включват няколко общини и три други предприятия на Smithfield. Никоара също така обяви, че освен огнището във фермата на Smithfield, АЧС е установена в малко частно стопанство в град Опатита в област Тимиш.