Лилия АЛЕКСАНДРОВА

В САЩ е регистриран случай на спонгиформна енцефалопатия по говедата (СЕГ), известна с популярното наименование „луда крава“.

Неврологичното заболяване е нетипичен случай тип L. Установено е при петгодишна крава в кланица в щата Южна Каролина по време на рутинна проверка на говеда, които не са класифицирани като годни за клане, съобщиха от Министерство на земеделието на САЩ (USDA).

„Животното не е заклано и в нито един момент не е представлявало заплаха за хранителните доставки или здравето на хората в Съединените щати“, посочиха от агроотдела на правителството и уточниха, че следователно това не би следвало да окаже влияние върху търговията с говеждо месо в САЩ.

Според USDA този случай на „луда крава“ е седмият по ред, открит в Съединените щати. Сред предишните шест случая, регистрирани досега, само първият от 2003 г. е включвал класическа спонгиформна енцефалопатия при крава, внесена от Канада.

Останалите са атипични СЕГ тип H или L. Болестта се наблюдава при по-възрастни говеда, появява се рядко и спонтанно в различни популации. В съобщението на USDA се посочва още, че Световната организация за здравеопазване на животните (WOAH) класифицира Съединените щати като държава с „незначителен“ риск от СЕГ. С този статус, съгласно насоките на WOAH, атипичните случаи на СЕГ нямат влияние върху официалния статус на риска. Следователно, според USDA, не трябва да има проблеми с износа.

Опитът обаче показва, че нетипичен случай на СЕГ, регистриран в Бразилия през 2023 г., доведе до едномесечно спиране на износа на говеждо месо от южноамериканската страна за Китай. Въпреки това, според анализатора на Global Agritrends Саймън Куилти, цитиран от Agra Europe, в търговската сделка между САЩ и Китай няма клауза за замразяване износа при открит нетипичен случай на СЕГ. В Бразилия и Китай такива случаи са регулирани по различен начин в здравния протокол. Въпреки това, поради политически напрегнатата ситуация между Вашингтон и Пекин, никога не може да бъде напълно изключено въвеждането на подобна забрана, посочва анализаторът.