От първи юни отпадна забраната за риболов в река Дунав. След месец и половина на сушата, рибарите от Тутракан нагласиха такъмите и пуснаха лодките във водата. В мрежите им най-често попадат толстолоб, мряна, а понякога сом и бяла риба, разказва Нова ТВ.

„Сутринта на разсъмване като тръгнем, до следобед се прибираме - всеки различно хваща - зависи от местата, където ходи. При мен 25 кг имах оня ден, 40 вчера”, хвали се рибарят Красимир.

И въпреки, че уловът е добър, след отпадането на забраната за риболов борсите са намалили цените, на които изкупуват рибата - най-вече на толстолоба. „Преди го изкупуваха на три лева, после като започнахме повечко да носим с колегите - на 2.70. Сега след забраната изведнъж падна на 2.50”, казва Милена, която също е рибар.

Докато цената, на която продават рибарите пада, то в магазините понижение не се усеща. На рибната борса, където обичайно е по-евтино, цените на различните видове риба достигат дори до 23 лева за килограм. В ресторантите, даже и в рибарската махала на Тутракан, порция дунавски деликатес се предлага от 10 до 15 лева. А хората, които по цял ден са във водата, едва посрещат разходите си. Те апелират Агенцията по рибарство и аквакултури да преосмисли минимално допустимите размери за рибарските мрежи.

В събота в мрежата на Милена попаднал доста добър екземпляр - над 5-килограмов шаран. Тази риба Милена е решила да изпържи и раздаде, не само защото беше Голяма Задушница. „Раздавам да съм жива и здрава, защото Дунавът дава, но и много взема”, споделя тя.