Те са изключително подходящи за засяване на по-слабо продуктивни почви, в засушливи райони, на планински и полупланински терени

Отглеждането на растения, които са специално предназначени за приготвяне на фураж на животните, през последните години стана важен подотрасъл на растениевъдството. Разнообразните тревни компоненти и тревните смеси за паша дават възможност фермерите да приготвят пълноценни фуражи, необходими за балансираното хранене на добитъка.

Тревните смеси са съставени от многогодишни видове, най-често представители на сем. Бобови и сем. Житни. Всички те са студоустойчиви и презимуват добре при нашите климатични условия. Също така благодарение на хранителната си стойност осигуряват нужните протеини, въглехидрати и хранителни елементи, включени в храната на животните.

Безспорно предимствата на тревните смеси са много и освен основната си функция като фураж за паша и сено, те имат и редица други: източник са на биомаса за получаване на енергия, предпазват почвата от водна и ветрова ерозия, като същевременно регулират водния й режим. Въпреки че се отглеждат сравнително лесно, и тук има особености, с които фермерите, които ги сеят, е добре да се съобразят.

Тревните смеси не изискват специални условия, могат дори да се отглеждат на слаби почви, където други култури не биха дали задоволителни резултати, съветват агроспециалистите. Подходящи са дори за райони, където са изложени на системно засушаване, а също и на планински терени.

Изборът на тревна смес трябва да бъде съобразен с условията на отглеждане - поливни или неполивни площи, предпочитанията на животните, направлението на площите - за паша или за сено и т.н.

Както всяка растениевъда култура, и за тревните смеси има агротехнически дейности. А ето и дейностите, на които специалистите акцентират:

Борбата с плевелите трябва да започне още при предшественика. Това е особено наложително на площи, които са по-заплевелени, тъй като поради разнообразието от тревни видове в тревната смес, употребата на хербициди не е позволена.

След прибирането на предшественика се извършва дълбока оран на около 30 см дълбочина. При по-силно заплевелените площи се правят последователни плитки обработки.

Торенето е добре да е съобразено с почвен анализ. Освен това трябва да се има предвид, че в тревните смеси има и видове от семейство бобови, затова азотът може да се внася само при нужда.

Ако се занимавате с производство на сено, за по-добри резултати и по-висок добив, може да използвате биоторове за тревни смеси, както и добре угнил оборски тор.

Задължителна практика преди и след сеитбата е валирането на площите. При нужда се прави пръскане с инсектицид, за да не се изнесе семето от мравки. Семената покълват за около две седмици. А най-подходящата температура в този период е 15-25 градуса. Не бива да се сее при температура под 5 градуса.

Още по темата четете в новия брой на в. "Български фермер" от 5-11 юни