Оптималната влага им създава условия за правилно развитие

През последните два месеца почти не е спирало да вали, но падналите дъждове са различни в отделните райони на страната. На места със сигурност се е стигнало до преовлажняване, но на други – може и да има нужда от напояване. Със сигурност обаче през вегетацията на овощните видове ще има моменти, когато те ще се нуждаят от вода.

И така – кога да дадем вода на дръвчетата и храстите, които отглеждаме? Трудно е да се отговори кога и с колко вода да се поливат дръвчета в градината. Това се определя от много фактори – вид и възраст на дръвчето, фаза на развитие, но също и климатични особености през периода и т.н. И все пак науката е достигнала до определени изводи, вследствие на дългогодишни проучвания, които дават ориентировъчни препоръки.

Ще ви напомним някои основни поливки, които предстоят през вегетацията на дръвчетата.

След опадване на завръзите

В този период овощните дръвчета имат много големи потребности от вода. Тогава те са в буен растеж и наедряване на плодовете, които са останали след естественото опадване на завръзите. При недостиг на вода в този момент растежът им може да затихне, а това не бива да се допуска.

Тази поливка обикновено се прави през юни. Все пак обаче трябва да се прецени в зависимост от района и времето в момента.

През лятото

Летните поливки оказват влияние не само на правилното развитие на дръвчетата през настоящия сезон, но и за следващата година, тъй като са решаващи за залагането на плодните пъпки.
Те се извършват през юли и август, както и в началото на септември при нужда.

Може да се наложи да се полее 3-4 пъти, но в горещо и сухо лято и повече. Ако времето е дъждовно, съответно поливките са по-малко.

Преди и след беритба

  •  Около 15-20 дни преди беритбата на плодовете се полива. С подаването на вода в този момент се цели набедяване на плодовете. Задължително трябва да се направи при късните сортове ябълки и круши, но добре се отразява и на останалите плодни видове.
  •  Поливката след беритба се препоръчва при овощните видове, които са чувствителни на засушаване, както и в райони, където падат по-малко количество валежи.

При единични дръвчета

Най-често в любителските градини дърветата са засадени разпръснато. Ето защо е препоръчително около стъблото на дървото да се оформи т. нар. околостъблена чаша. Там почвата се поддържа обработена и чиста от трева, когато площта наоколо е затревена.

По правило околостъблената чаша трябва да е 1.5 пъти по-голяма от короната на дръвчето.
При този начин на оформяне на овощната градина дръвчетата лесно се поливат в околостъблените чаши. Това може да се направи с маркуч или с кофи при по-малки дръвчета.

Поливна норма

С колко вода да се полеят дръвчетата? Въпрос, на който е много трудно да се даде точен отговор. Много често градинарите поливат по-често и с по-малко вода. Това не е правилно, тъй като ако водата е малко, тя не достига до активната част на кореновата система и всъщност не се използва пълноценно от дръвчето. Освен това при чести поливки овошките се изнежват, а това не е желателно.

Правилата са:

  •  При леки почви се полива по-често и с по-малко количество вода.
  •  При почви с тежък механичен състав се полива с по-голямо количество вода.
  •  На глинесто-песъчливи почви поливната норма е около 50-60 литра на 1 кв. м.