Съхранението на ожънатата реколта в хранилище е от съществено значение. Дали обаче в тези трудни агроикономически времена на пазара на зърно няма по-добра за бюджета на българския земеделец алтернатива?

Точно така, съхранението на зърното е ниша, от която производителите могат да спестят някой и друг лев, предвид ниската изкупна цена на зърнените култури към момента. Инвестицията в модерни концепции за съхранение, например в полиетиленови чували, моментално след прибиране на културата от земята, е един рентабилен начин земеделците да намалят разходите от съхранението в складове. В същото време това не влияе на качеството на крайния продукт, така че реализацията на пазарни цени остава непроменена. Друго основно предимство на технологията е, че продукцията може да прекара цяла зима в чувалите, до пролетта и да бъде продадена в най-подходящия според производителя момент, предвид пазарните изкупни условия.

Иновативната концепция влиза на пазара у нас, благодарение на фирма Плевен Агро Консулт, оглавявана от Стефан Стоянов, като първият отзвук е отличието ѝ в конкурса за иновации на селскостопанскожто изложение „Агра“ през 2022 г.

Произвежданата в Германия система за съхранение на AGRAR-bag достига практиката на българските земеделци и със сигурност е нещо ново, полезно, икономично и подходящо за подмярка 4.1. Системата е съставена от няколко основни машини: AGRAR-bagger Grainprofi за пълнене на чувалите, AGRAR-bag Еx-bag за изпразването или претоварването им, мобилното разтоварище AGRAR-bagger Easy load 200 и машината за пълнене за силаж AGRAR-bag Silo Force.

Машината Agrar-bagger Grainprofi се грижи за пълненето на чувалите със суха или влажна насипна продукция (това може да включва зърно, маслодайни семена, торове, пелети, царевица и т.н.). Тя може да бъде зареждана от телескопичен товарач, с претоварващо ремарке или заедно с опцията easy-loader - мобилно разтоварване директно в бункера през шибъра на камионите. Необходимата мощност на трактора за тази машина е 80 к. с., а производителността ѝ достига 400 т/час. Бункерът е с вместимост от 7 кубика, като чувалите могат да бъдат разположени върху твърда повърхност, стърнища или ливади. Въртящото движение за пълнене на чувала, чрез завъртане на шнека се задава през силоотводния вал на трактора. Чувалите са единственият консуматив, надеждни са и не създават допълнителни разходи за дезинфекция и вентилация.

Правилното съхранение на зърното е значително за качеството, защото след узряването и преместването в хранилище (било то силоз или полиетиленов чувал) продължават да протичат метаболитни процеси – дозряване, което се характеризира с отделяне на топлина. Правилата за условията на съхранение включват поддържане на оптимална влага, температура и вентилация. При съхранение в полиетиленовите ръкави не се губи от наличната влага, с която зърното е прибрано – предимство на технологията е, че може да бъде вкарано и влажно зърно, което запазва жизненонеобходимите нива на влага до отваряне на ръкавите през пролетта.

Grain Bagger D9 e универсална преса за опаковане и съхранение на зърно в сухо състояние в полиетиленови чували. Машината е подходяща за трактори с мощност 100-160 к.с. и е с капацитет 180-250 т/час. Тя е с голям приемник, подходящ за зареждане от ремаркета с шнек или техендлери – това улеснява работата на оператора и намалява разпиляването на материал по време на работа. Пълненето е равномерно и без прекъсване, при препоръчително обслужване с две ремаркета. Фирмата предлага и пневматичен транспортьор на зърно, който обира останалите количества по краищата на плоските складове или силози.

AGRAR-bag ex-bag пък e машината за напълно автоматизарано изваждане или претоварване на съхраняваната продукция посредством шнекове. Капацитетът ѝ е до 150 т/час, задвижва се от трактор, чрез кардан и е конструирана на базата на хидравлично свалящи се оси. Максималната височина на товарене е 4,40 м, а необходимата мощност на трактора – отново 80 к. с. Технологията изпразва чувалите бързо и лесно, чрез измитащия снек, без да наранява продукцията, а изпразненият чувал също се навива и не оставя отпадък.

Машината за силаж представлява шаси, върху което може да се инсталира мелница. Тя има и дозатор за прилагане на допълнителни компоненти. С нея фуража може да бъде директно подготвян и съхраняван в полиетиленовите ръкави. В тях могат да се съхраняват и рулонни бали, където благодарение на естествената влажност на материала и анаеробната среда протича млечно-кисела ферментация, която запазва отличното качество на опакования материал (люцерна или трева). Машината, която вкарва балите в чувалите Robo Tube разполага с дизелов двигател, осигуряващ всички функции. Важно е да се балират материали с естествена влажност с диаметър 120-160 см.

Дължината на един ръкав е 45 метра и събира до 33 рулонни бали. Принципът на работа на машината е следният: балата се поставя върху платформата на машината, благодарение на специалната полимерна формула ръкавът е с висока еластичност и хидравличните цилиндри го разтягат достатъчно, за да може балата свободно да навлезе в него. В процеса на напълване, ръкавът постепенно се освобождава от тунела на машината и плътно обхваща балите, навлезли в него, като ги притиска силно и осигурява анаеробна среда на съхранение. Roto Tube се предлага във вариант, както за рулонни, така и за призматични бали. Машината е прикачна и преместването й от едно място на друго, може да се извърши дори с лек автомобил. Предимствата пред традиционните системи на опаковане са бързината, с която се работи, ниските разходи за опаковане (по-малко фолио) и високото качество на крайния продукт. Тя е най-бързата от този клас на пазара като опакова до 100 бали на час.
Немски продукти за консервиране на зърно (Budissa Bag) се предлагат също от фирма Агритоп. Гамата включва моделът ROTOR BAGGER за силажиране на фуражи, който разполага със стоманен ограничител, GRAIN BAGGER с бункер и шнек за съхранение на сухо или мокро фуражно зърно, торове, дървесина и други, валцова мелница за смилане на сухи и мокри зърнени култури GRINDER BAGGER, и самосвала с тунелен адаптер за насипни и мокри материали TRUCK BAGGER.

Prestij X165 е машина за зареждане на ръкави на турската марка Özyeşilyurt Agricultural Machinery. Тя пакетира и съхранява зърно и силаж в полиетиленови ръкави, както от ремаркета с шнек, така и от товарачи. Тя е оборудвана с голям приемник, който улеснява работата на механиката и намалява разпиления материал по време на работа. Зърното може да бъде съхранявано сухо или влажна, няма загуба на влага, пълненето е равномерно. Зърноопаковащата машината е удобна за експлоатация, лесна за поддръжка, тежи 1,3 т и капацитетът и е 50 тона.

Стефан Стоянов: Фокусът ни е да представяме нови неща

За зърното, техниката и икономиката разказва собственикът на „Плевен Агро Консулт“

- Какви нови партньорства стоят пред Плевен Агро Консулт?

- Ние сме по-специализирана фирма, не сме традиционният дилър на техника, който иска да търгува всякакъв вид машини - ние започнахме с една технология, за която все още продължаваме да сме един от малкото нейни вносители в България. Това е технологията за пакетиране и съхранение на зърно в полиетиленови ръкави – от нея започнахме и това продължава да бъде нашият основен бизнес и фокус. Фокусираме се в това да предлагаме и популяризираме този тип съхранение, който хем е по-икономичен като инвестиция и едновременно с това много ефективен и качествен като съхранение. Покрай тази технология започнахме да внасяме машини, които я допълват – например претоварващи ремаркета, 2 марки машини за вакуумен транспорт на зърно (т.нар. прахосмукачки), за обиране и транспорт на зърното и т.н.

Вече предлагаме брани и култиватори, което е ново за нас и тепърва ще го изпитваме и ще се опитаме да се налагаме в тази сфера. Явно като започнеш да работиш идват предложения от други страни, марки и брандове, които досега не са представяни в България и така леко полека може би ще изградим някаква мрежа, в която да представяме повече и повече техника на пазара. Все пак гледаме да е по-различна от представяното до момента, затова голяма част от годината прекарвам в пътуване по панаири в чужбина в търсенето на нови концепции. Така че това ни е фокусът – да представяме нови неща.

- Какво ново според вас би се харесало на българския земеделец?

- Точно в момента би се харесало нещо, което ще направи земеделското стопанство по-ефективно, по-конкурентоспособно, т.е. ще донесе някакъв вид ползи на фермера. Особено в тази трудна година, в период, в който няма продажби, хората задържат зърно, нямат финансови средства, имат много кредити, те са много по-внимателни с инвестициите си и не всеки се хвърля, както в други години, когато хората по-лесно вземаха решения за инвестиции. Сега са по-предпазливи, гледа се кога ще се отворят европейски програми, българинът в момента е по-предпазлив в инвестициите си и трябва да му предложим нещо, което наистина ще му донесе полза и от което той ще спечели – дали ще е чисто икономическа или финансова изгода, или пък машината ще донесе на стопанството нещо, което в бъдеще би подобрило начина на работа и чисто финансовото му състояние. Това е нашата цел – да предлагаме такива полезни машини и оборудване.

- Вписва ли се в тази икономическа цел технологията за съхранение и транспортиране на зърно?

- Жътвата е на прага, ако складовете на фермера са му пълни и няма къде да съхранява, при тези ниски изкупни цени той няма време да строи нови, а дори да има в складовете чисто ценово са много скъпи и голям разход за всеки един фермер. Така че полиетиленовите чували са чудесна и много бърза алтернатива – в рамките на един ден обучаваме персонала на фермера, доставяме машините, сглобяваме и той започва да съхранява на другия ден зърно. Това е решение в полза на фермерите и точно в този труден момент те могат да решат проблеми, които за вбъдеще се надяваме да намалеят. Надяваме се цената на зърното да има някакво движение в положителна насока и есента или ранната зима да се търгува със зърно на други нива, пък дотогава то може да запази качеството си, престоявайки в полиетиленовите ръкави.

- Какво е вашето мнение за вноса на зърно от Украйна?

- Не мисля, че само то е проблемът в момента на пазара – да със сигурност го затруднява, някакъв процент от него може би изкривява начина, по който нормално се случва търговията в България, но има нещо, което тормози самия пазар, затруднява сделките. Пазарът е наситен със зърно, особено слънчоглед, и това нещо наистина влияе върху пазара.

- А на пазара за агротехника какви са световните тенденции според вас?

- Според мен първо заради инфлацията, която се получи от последната година-година и половина, много фермери се насочиха или към намаляване на инвестициите, или към закупуване на техника, която е по-икономична, по-нисък ценови клас, т.е. може би ще спечелят фирмите, които предлагат техника в по-нисък ценови клас. Тъй като някои машини станаха на моменти недостъпни, особено при популярните брандове много се завишиха цените и в някакъв момент всеки фермер който преди си е купувал определени марки без значение на цената, вече си прави сметката. Всеки има възможност да сменя брандовете и да има различни машини в стопанството си – това е тенденция според мен, да се търси поевтиняване на производството. Надявам се да не е за сметка на качеството, но натам отиват нещата, просто се търсят по-евтини машини, по-лесни за поддържане, с по-ниски разходи и най-вече с по-ниска първоначална цена.

- Като представител на консултантска фирма да дадете съвет на начинаещите земеделци?

- Ние сме всичко, не сме само консултанти, на първо място сме фермери като тях. Затова мисля, че имаме успех, че разбираме бизнеса на земеделците. Мога да им дам като съвет на първо място да са упорити, да не се отказват. Ние сме от 25 години в земеделието, в него има и трудни години, след възход следва падение, а след падението възход, така че така, както в момента ситуацията на пазара е тежка и лоша, така след няколко месеца може да бъде съвсем различна. Така, че да бъдат упорити, постоянни, да не се отказват. Да бъдат иновативни, да гледат какви са новите тенденции на пазара, какви са новите неща, които се предлагат, да бъдат предприемчиви – това е много важно в този сектор. Европейският съюз харесва предприемчивите хора и ги стимулира.

Фирмата посрещаше клиенти и на тазгодишното издание на изложението АГРА
Фирмата посрещаше клиенти и на тазгодишното издание на изложението АГРА
AGRAR-bagger Grainprofi
AGRAR-bagger Grainprofi
Украинската почвообработваща техника на HF Agro и ремаркето за зърнена продукция GrainSaver
Украинската почвообработваща техника на HF Agro и ремаркето за зърнена продукция GrainSaver