Забавянето ще засили натиска върху екипа на Урсула фон дер Лайен да прокара екологичната си програма преди изтичането на мандата

Европейската комисия е забавила четири ключови законодателни акта в областта на Зелената сделка, според новата програма на Комисията, видяна от „Политико“.

Тъй като европейските избори сега са насрочени за 6-9 юни 2024 г., забавянето ще увеличи натиска върху Комисията на Урсула фон дер Лайен да прокара своята зелена програма, преди да изтече времето на нейния мандат.

Изпълнителната власт ще публикува пакета за храните и биоразнообразието едва на 5 юли - месец по-късно от първоначално планираното.

Този пакет включва нов Закон за здравето на почвата, регламент за растенията, произведени чрез нови геномни техники (NGT или НГТ), и преразглеждане на аспектите, свързани с хранителните отпадъци и текстила в Рамковата директива на ЕС за отпадъците, както и на законодателството за семената и другия растителен и горски репродуктивен материал.

Забавянето идва в момент, когато зелените политики на ЕС са изправени пред отпора на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), която се представя за защитник на земеделските производители преди вота догодина.

Наскоро консервативната партия прие резолюция, с която отхвърли други две ключови предложения за зелена политика: нови правила за пестицидите и за възстановяване на природата. ЕНП е политическият дом на фон дер Лайен и нейната кампания поставя нея и подписания от нея екологичен проект на огневата линия.

Междувременно групи за защита на околната среда призовават Еврокомисията да устои на натиска на политическата десница и да представи "амбициозни" предложения за пакета за храните и биоразнообразието.

Повечето от тях критикуват решението на Брюксел да регулира НГТ - които използват генно инженерство, за да направят културите по-устойчиви на суша или вредители - по различен начин от класическите генномодифицирани организми (ГМО), опасявайки се, че новите правила ще бъдат по-малко строги.

Последната среща на министрите на земеделието в Брюксел преди лятната ваканция е насрочена за 24 и 25 юли, което им оставя съвсем малко време да разгледат предложенията, преди европейската столица да премине във ваканционен режим, пише „Политико“.