По-големите гребени и по-плътните кости влияят на качеството на снасяните яйца, категорични са специалистите, като уточняват защо и доколко външността на кокошките ги прави по-популярни сред петлите. Според специалистите

кокошките с голям гребен получават

повече внимание от страна на петлите!

Шведски изследователи стигат до извода, че при развъждането на кокошки за яйца по-голяма роля играят гените на домашните птици, отколкото естественият отбор.

В продължение на много поколения кокошките са били селекционирани да снасят повече яйца, което също е повлияло на размерите на домашните птици. В сравнение с дивите си роднини домашните кокошки имат по-едри гребени, както и по-плътни кости. Това влияе на качеството на снасяните от тях яйца, тъй като

калцият в черупката е

свързан с костната тъкан

затова колкото е по-голяма костната маса, толкова по-голям брой яйца снася кокошката.

След като открива връзката между размерите на гребена и костната маса при кокошките, изследователската група решава да кръстоса диви и домашни птици в продължение на много поколения. И така да разбере какви функции имат отделните гени. При осмото поколение изследователите открили област на геном, която влияе сериозно на теглото на гребена, на костната маса и на плодовитостта. А в процеса на одомашняване генетичното разнообразие намалявало.

Дивите кокошки имат по-малки гребени, както и по-тънки крака и снасят по-малко яйца.

Когато човек развъжда кокошки, които ще снасят повече яйца, техните гребени автоматично стават по-големи, твърдят учените.