Нидерландската верига супермаркети Albert Heijn твърди, че нейните вериги за доставка на ягоди могат да бъдат "по-интелигентни и по-ефективни" благодарение на нов изкуствен интелект и алгоритми, които намаляват разхищението на храни и предвиждат колко дълго ще издържат плодовете, информира Fruitnet.com.

Според търговеца на дребно производителите, които снабдяват гамата му Beter voor Natuur & Boer, вече използват скенер, който може да определи срока на годност на ягодите по-точно от преди.

"Точното прогнозиране на срока на годност доскоро не беше възможно - обяснява групата, - затова ягодите получиха стандартен код за срок на годност. На практика срокът на годност на всяка реколта варира поради фактори като климатичните условия. Както всички знаем, понякога ягодите издържат три дни, а понякога цяла седмица."

С помощта на технологията за изкуствен интелект производителите вече знаят точния срок на годност на всяка реколта ягоди. А Albert Heijn твърди, че това означава, че 70 тона по-малко от плодовете ще бъдат изхвърлени.

Компанията възнамерява да приложи технологията и за други видове плодове, за да намали още повече разхищението на храна в тези области.