Изглежда, че съвременните деца нямат нужда от нищо друго освен от компютърни игри - те постоянно гледат нещо на таблети и безкрайно се взират в телефоните си. Но децата също обичат и да играят в пясъчника и градината. Връзката със земята позволява да се развият важни лични качества. Работата в двора учи детето на отговорност, търпение и независимост.

Виждали ли сте някога деца да работят в лехата? Спектакълът е колкото трогателен, толкова и рядък. Някои родители избягват тази тема, спомняйки си за тежък труд. Други се опитват да получат помощ в градината от детето по такъв начин, че предизвикват твърда съпротива. Трети дори не мислят да насърчават детето да рови в земята - скучно е и демоде...

Но това не е така. Първо, култивирането на земята със собствените ръце и отглеждането на нещо е безусловна световна тенденция.

Второ, повечето деца с удоволствие се ровят в пясъка и по възможност в пръстта... Така че нека помислим заедно как да научим децата да помагат в градината.

Мотото е максимална независимост

Оставете детето да прави нещо, колкото се може повече само. Не се карайте за нещо, което не се е получило. В противен случай ще го обезсърчите да ви помага за дълго време (детето ще се страхува не само от вашия гняв, но и от увреждане на растенията). По-добре е да анализирате заедно причините за неуспеха и да опитате отново възможно най-скоро.

  •  Грижете се за особено ценните за вас растения и "прикрепете" помощта на децата към по-прости случаи. Това ще ви помогне да приемете спокойно неизбежните детски грешки и провали в началото.
  •  Когато избирате задача за дете, трябва да се съсредоточите преди всичко върху неговите индивидуални характеристики. Помислете от какъв аспект на градинарството може да се интересува вашето дете. За повечето деца няма смисъл да се предлагат досадни задачи, които изискват дълъг престой на едно място и много постоянство, като например плевене.

1. Поливане

Най-любимата задача за децата е поливането. Почти всяко дете, което вече се е научило да ходи, с готовност ще помогне на родителите в това, особено в горещ ден. Въпреки това, истинска помощ тук може да се очаква от деца на около четири години.

Децата обичат да поливат цветя и горски плодове.

Обяснете, че можете да поливате само рано сутрин или вечер. В противен случай новоизлюпеният градинар ще започне да напоява цветните лехи доста често. Това само ще навреди на растенията дори и в не много горещ ден.

Ще бъде по-удобно за малкото дете да полива от играчка лейка. Въпреки това, като порасне, можете да преминете към маркуч или лека (пластмасова) градинска лейка (наполовина пълна).

2. Сеитба

Един прост вариант е да се сеят семената заедно в канали, предварително подготвени от възрастните. По-сложен е - в самостоятелно направени жлебове. В този случай, разбира се, е необходимо първо да обсъдите с детето колко дълбоки трябва да бъдат дупките, за кои култури и колко често да се изсипват семена.

Висш пилотаж е засаждането на разсад. Тази операция е напълно възможно да бъде успешна и самостоятелно извършена от дете на възраст от седем или осем години. Добре е то да е виждало няколко пъти как засаждате разсад. Още по-добре е, ако вече сте го направили заедно. Дори и да имате пред себе си опитен млад градинар, преди да започнете, обсъдете подробно в каква последователност и как точно става това.

В процеса, ако е необходимо, подкрепяйте детето със съвети, но не и с действия. В този случай детето ще има чувство на удовлетворение и гордост. Той ще се зарадва на растежа на посаденото от него растение и с готовност ще се съгласи да ви помогне следващия път.

3. Подрязване

Избледнелите цветя не украсяват двора. Помолете детето да ви помогне да премахнете сухите съцветия. Често това може да стане с помощта на безопасни детски ножици. Ако сте дали на детето си ножица, не го оставяйте без надзор нито за минута. Не позволявайте на вашия малък помощник да реже клони и дебели стъбла, които изискват усилия. Двигателните умения на всяко дете под 12 години все още не са достатъчни, за да направят процеса безопасен.

4 Косене

Модерните електрически косачки са леки, удобни и сравнително безопасни. Изглежда, че дори дете може да ги използва. Всъщност, дете на 9-10 години вече е в състояние да помогне на родителите да косят тревата с косачка на колела.

Колко безопасно е да позволите на детето си да покаже такава независимост и зрялост зависи от вас. Никога не оставяйте детето си само с косачката нито за минута. Сложете му очила – макар и не специални, но поне тъмни, за да не му попадне в окото случайно излетяла тревичка. Заедно внимателно и подробно проучете правилата за използване на косачката - в кой момент да я включите, как да я носите, къде трябва да бъде жицата. И въпреки това не оставяйте детето без надзор!

5. Беритба на горски плодове

Децата рядко имат нужда от специална покана за този урок.