Пръскачките за подхранване на посевите от ново поколение са подходящи за приложение на системата R-Leaf

Опитен в научноизследователската и развойна дейност екипът на английската компания Crop Intellect осигурява иновативни технологии с патенти и концепции за зелена енергия, за възобновяеми енергийни източници, за устойчиво земеделие и екология. Техните разработки варират от биопестициди, активатори за специфични растителни пътища, нови активни вещества,

формулировки на торове,

биостимуланти и оборудване за наблюдение на здравето и производителността на културите. Отскоро те предлагат почти революционната технология R-Leaf, чрез която замърсеният въздух на полето се превръща в тор, като се намаляват емисиите парникови газове. Тя е тествана и подлагана на задълбочена оценка в реална среда и при различни обстоятелства, с което е доказана ефикасността й. Новата технология улавя замърсяването на въздуха и използва слънчевата светлина, за да го преобразува в нитрати върху повърхността на листата на културата. R-Leaf използва процес, известен като фотокатализа, за да разгради азотния оксид, получаван от изгарянето на горивата и да го превърне в ефективен тор. За разграждането се употребяват

азотфиксиращи бактерии

и специално обработени материали с такова съдържание, като им се осигурява нужната среда за изчистване на въздуха и за по-различно подхранване.

За приложение на технологията R-Leaf са подходящи модерни самоходни пръскачки от типа на RB55 на английската фирма Bateman Engineering. Нейният компактен и лек дизайн прави по-малко уплътняване в сравнение с аналози от същия клас. Различните й варианти имат от 5100 до 5600-литрови, херметично затворени резервоари и са снабдени със специален уред за контрол на съдържанието на резервоара. Пръскачката извършва прецизно и ефективно пръскане в различни култури и има параметри: (ВхШхД) 3.3 м, 2.8 м и 7,7 м. Конструирана е с работен обхват от 12 до 42 м, с променлива геометрия на щангите, оборудвани с 3 комплекта дюзи.

При тегло 9,3 т, просвет 0,96 м, междуосие 4,1 м и радиус на завоя 5.4 м тя е повратлива, пъргава и маневрена. Към това се добавя динамично хидравлично окачване с 2/4 колела с положителна връзка. Задвижва се с 6-цилиндров двигател John Deere, 275 к.с. Stage V. Работи с E Drive - 4-степенна скоростна кутия. Проявява висока надеждност в полеви режим, като управлението е автоматично с контрол на стабилността. Оборудвана е с темпомат за оптимална скорост и безопасност на работата в полето. За това спомагат и панорамните тонирани стъкла на кабината с високо равнище на шумоизолация. Самоходът е с категория CAT 4 въглеродна филтрация, с автоматична климатична система и MP3/USB свързаност. Операторът използва

електрохидравлична помпа

за управление на пръскането, както и за автоматично насочване на секциите на щангите. В оперативно отношение й помага и пълноцветна камера за задно виждане, и контролер на скоростта InCommand 800 със сензор за скоростта, и електрическа система за изплакване на пръскащата щанга. Пръскачката RB55 е за специални препарати от различен тип и система за навигация, което й позволява да се движи плавно и ефективно върху неравности на терена.

Принципно технологията R-Leaf се прилага и от други марки самоходни пръскачки, чиито резервоари могат да се пригодят за съхранение на специалния биологичен работен разтвор, съставен от специфични азотофиксиращи бактерии. Някои от вариантите на серия Kverneland iXdrive S6 вероятно са подходящи за целта. Характеризират се с висока производителност и комфорт при пръскане. Имат капацитет на резервоара от 4 250 до 6 150 литра, а алуминиевите им щанги, тип HSA, са проектирани с работен захват от 24 до 30 м. Те са високотехнологични, странични, сгъваеми алуминиеви щанги, които ефективно защитават държачите на дюзите в долния профил на стрелата. Този профил е проектиран за лесно почистване, без остри ъгли или ъгли за събиране на остатъци и течност.

От своя страна, стоманените, компактни щанги HSS се разгръщат от 32 до 40 м. Специалният HSS профил съчетава

минимално тегло с максимална здравина

и стабилност. Те са от второ поколение и са проектирани за по-голям капацитет, по-висока работна скорост и по-високи натоварвания. Тяхната триъгълна конструкция осигурява перфектна интеграция на линиите за пръскане, дюзите и държачите за тях и оптимално насочване на маркуча, където всичко е добре защитено. Прилага се системата SpotSpray, при която разстоянието между дюзите е 25 см. Пътният просвет варира от 1,30 до 1,70 м. iXdrive S6 се задвижват с двигател John Deere PowerTech, Stage V, мощност 250 коня.

Тяхната работа се направлява и контролира чрез панел EasySet, в който е фиксирана iXclean Pro (автоматична система за управление на клапаните) и iXflow-E (рециркулационна система с високо налягане с индивидуален електически контрол на дюзите). С тях са оборудвани пръскащите щанги, тип HSS и HSA. Основен модел от серията S6 е iXdrive HP ECODRIVE с нови функции и повишена мощност на двигателя, Stage V. Пръскачката постига висока прецизност, като пръска точното количество, на точното място, в точното време благодарение на пълната свързаност и синхрон между вътрешните елементи. Добавя се и Boom Guide Pro, усъвършенствана система, която използва три ултразвукови сензора за управление на лявата и дясната секции на щангата за най-добро насочване при най-трудни полеви условия, като се следват контурите на терена. Управлението на изпръскването е безпроблемно, става от кабината с панела iXspray, свързан с един от универсалните терминали ISOBUS, IsoMatch Tellus PRO, IsoMatch Tellus GO+ или IsoMatch Grip, създадени за контрол върху машината.

СТИМУЛИ 

Преди десетина дни земеделците бяха информирани, че МЗм планира да увеличи бюджета за проекти по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г. (ПРСР). За обществено обсъждане бе представен проект, с който се изменят Насоките за кандидатстване по подмярката. В него се предвижда да бъдат одобрени по-голям брой заявления с равен брой точки и се променят условията за изпълнение на предложенията, с което се улеснява реализирането на проекти.

В опростен вид това означава допълнителни средства по подмярката и възможности за закупуване на модерни машини с комплексна употреба, т.е. фермерите ще имат допълнителен ресурс за агротехника, конкретно и за пръскачки. А иновативно мислещи стопани могат да проектират закупуване на нова пръскачка за приложение на R-Leaf, революционната технология за подхранване с тор от замърсители на въздуха.

ДОПЪЛНЕНИЕ 

Изборът е много богат, затова ще припомним някои от доказалите се в практиката най-нови серии и модели спрейъри на световни лидери в агромашиностроенето. Произволно избираме някои от тях. Самоходната серия пръскачки Case IH Patriot 50 привлича с подобрени решения за свързаност и интегрирана технология за високоефективно прецизно и икономично пръскане с автоматично насочване и контрол на продукта.

Друг интересен продукт е самоходът Berthoud Raptor AS, който се предлага с обем 4200 л и 5200 л и два вида щанги с дължина от 36 до 42 м и разполага с високотехнологична изпръскваща система DUALMATIC с възможност за по-нататъшно надграждане на функциите за прецизно земеделие, комбинирани с водещата в индустрията щанга на Excel Industries.

Leeb SP 6300 на Horsch носи някои нови характеристики на пазара на пръскачки. Тя е с по-различна платформа и концепция, отколкото сме свикнали да виждаме в полето, която цели да се смекчи отклонението и да се увеличи максимално покритието.

И моделът на самоходна пръскачка с предна щанга на New Holland е подходящ за новата технология, твърдят специалисти. При нея пръскането достига до културата преди гумите на превозното средство, което елиминира възможността прахът да неутрализира пръскането.

Серията Fendt Rogator 900 е четирисезонна машина, която се отличава с гъвкавост и издръжливост за употреба през цялата година. Апликаторът постига висока точност. Промяната от течна към суха комбинирана субстанция е бърза и лесна и може да се осъществи за по-малко от два часа. 

RB55 пръска и тори в различни култури
RB55 пръска и тори в различни култури
По-малък модел на Bateman пръскачката
По-малък модел на Bateman пръскачката
Kverneland iXdrive S6 също може да чисти въздуха
Kverneland iXdrive S6 също може да чисти въздуха
iXdrive HP ECODRIVE с нови функции и висока прецизност
iXdrive HP ECODRIVE с нови функции и висока прецизност
И Case IH Patriot 50 може да работи с новата технология R-Leaf
И Case IH Patriot 50 може да работи с новата технология R-Leaf
Самоходът Berthoud Raptor AS разполага с високотехнологична изпръскваща система
Самоходът Berthoud Raptor AS разполага с високотехнологична изпръскваща система
И самоходната пръскачка с предна щанга на New Holland става за R-Leaf
И самоходната пръскачка с предна щанга на New Holland става за R-Leaf