Повечето кучета сякаш гравитират към слънчевите места в къщата или градината и обожават да прекарват времето си именно там. Чудили ли сте се защо е така и дали е полезно за вашето куче да прави прекалено дълго слънчеви бани?

Причини

Въпреки че не можем да четем кучешките мисли, се предполага, че кучетата правят слънчеви бани поради същата причина, поради която и ние – чувстват се добре, лежейки под слънчевите лъчи. Кучетата изглежда се наслаждават на топлото, релаксиращо усещане върху телата си. Топлината на слънцето помага на кучето да се стопли, да остане топло в студен ден и да изсъхне, когато е мокро.

Ползи

Излагането на слънчева светлина помага за регулиране на циркадния ритъм на кучето. Нивата на мелатонин се повишават, когато се стъмни, сигнализирайки, че е време за сън, и се потискат в отговор на светлината, когато е време кучето да се събуди. Циркадният ритъм обаче е нещо повече от цикъла сън-събуждане. Циркадният ритъм на кучето контролира други физиологични процеси като енергийния метаболизъм. Здравословният циркаден ритъм е от решаващо значение за доброто здраве.

Излагането на слънчева светлина има и друга полза: смята се, че увеличава освобождаването в мозъка на хормона серотонин, който повишава настроението. Серотонинът има много функции. Помага за регулиране на настроението и е отговорен за усещането за благополучие.

Витамин D е наричан „слънчевият витамин“, но кучетата, за разлика от хората и много други животни, не са ефективни при синтезирането на витамин D в кожата си чрез излагане на слънце. Поради тази причина кучетата са зависими от диетата си, за да отговорят на нуждите си от витамин D и не е необходимо да правят слънчеви бани, за да произвеждат витамин D. Въпреки че това е така, слънчевата светлина има и други ползи за здравето на кучетата.

Недостиг на светлина

В райони на света с тъмни зими някои породи кучета развиват състояние, известно като чувствителна към светлина алопеция или сезонна алопеция по хълбоците. Засегнатите кучета губят част от козината си на петна обикновено по хълбоците. Косопадът често е симетричен. Обикновено заболяването следва сезонен модел. Засегнатите кучета започват да губят козина през есента, като през пролетта се появява нов растеж. Състоянието не е добре изучено, но се смята, че се причинява от липсата на излагане на слънчева светлина на епифизната жлеза. Мелатонинът може да помогне при лечението на това състояние.

Вреди от излагането на слънце

UV-лъчите от слънцето могат да причинят слънчево изгаряне, особено в области, където козината на кучето е рядка, като областите около носа, ушите и очите. Кучета с бяла козина и непигментирана кожа също са изложени на риск. Прекомерното излагане на слънце и при кучето може да причини рак на кожата. Някои видове кожни тумори, като хемангиоми, хемангиосаркоми и плоскоклетъчни карциноми, са свързани с излагане на ултравиолетова светлина.

В горещите дни кучетата също могат да прегреят, ако се оставят да лежат на слънце твърде дълго, въпреки че повечето кучета инстинктивно ще се приберат на сянка, когато им стане твърде горещо.

Брахицефалите (породите с плоско лице) са особено изложени на риск от топлинен удар. Тези породи страдат от състояние, наречено брахицефален синдром на дихателните пътища. Засегнатите кучета имат затруднено дишане и не могат да се охладят ефективно. Брахицефалните кучета никога не трябва да се оставят навън в топъл ден, дори и с достъп до сенчести места.

Кучетата с наднормено тегло, кучетата с гъста козина и големите породи също са изложени на повишен риск от топлинен удар. Медицински състояния като колапс на трахеята и парализа на ларинкса също могат да увеличат риска от развитие на топлинен удар. Признаците на топлинен удар включват тежко задъхване, затруднено дишане, повръщане, слабост, колапс и гърчове. Ако подозирате, че кучето ви страда от топлинен удар, потърсете спешно ветеринар, тъй като този проблем може да бъде животозастрашаващ.

Превенция

За да предпазите кучето си, докато прекарва времето си на открито през лятото, осигурете налична сянка, както и много прясна вода. Вкарвайте кучето си вътре между 10:00 ч. и 16:00 ч. през много горещите дни, когато слънцето е най-силно.

Нанасяйте слънцезащитен крем върху непигментирани участъци от кожата на вашето куче. Използвайте слънцезащитен крем, специално създаден за домашни любимци, който съдържа нетоксични съставки, в случай че вашето куче оближе и погълне продукта. Не забравяйте да нанасяте често, ако кучето ви прекарва дълго време на слънце.

Ако слънцезащитният крем не е практичен или ако кучето ви се нуждае от допълнителна слънцезащита, физическите бариери като UV жилетки осигуряват защита от слънцето.

Кучетата с по-светла козина са в групата на по-уязвимите на UV лъчи
Кучетата с по-светла козина са в групата на по-уязвимите на UV лъчи
Брахицефалите са породи кучета с къси муцуни - Кавалер шпаньол, Боксер, Мопс и т.н.
Брахицефалите са породи кучета с къси муцуни - Кавалер шпаньол, Боксер, Мопс и т.н.