Само едно от 5-те най-скъпи и популярни на пазара овчи сирена наистина съдържа само овче мляко,
останалите са смес с краве.
Това установи акредитирана международна лаборатория по поръчка на „Сдружение за достъпна и качествена храна“ - ЗДКХ, съобщават от там.
Със сигурност това въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт по-висока цена и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко, смятат те.
Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право,
защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от 1 л краве мляко, с
което се размесва. Тоест реномираните производители на овче сирена получават в пъти по-ниска
като себестойност продукция.
Освен това част от потребителите купуват овче сирене поради алергии или по лекарско предписание и наличието на други видове мляко може да доведе до
здравословни проблеми, напомнят от сдружението.
Още в края на миналата година след проведена от Сдружението кръгла маса на тема “Качествени
ли са българските млечни продукти ” експерти от ЗДКХ препоръчаха на организациите на бранша
да си направят отраслов стандарт, който доброволно да бъде спазван.
Все още очакват пробите да покажат дали има съдържание на немлечни мазнини в изследваните петте овчи сирена. Сдружението припомня, че използването им не е забранено, но е задължително наличието им в храните да бъде изрично изписано на етикетите им и потребителите да бъдат информирани надлежно.
“Тeзи крайно тревожни резултати хвърлят петно върху репутацията на българското овче бяло
саламурено сирене, което в началото на на 2023 г. се нареди на 19-о място в света според класацията на Taste Atlas”, смята Андрей Велчев, Председател на УС на Сдружението за достъпна и качествена храна.
Според класацията родното овче бяло саламурено сирене се характеризира с нежна, влажна и ронлива текстура и свеж вкус. Освен в България сиренето е много популярно в Македония, Румъния, Албания и Гърция.
Сдружение "За достъпна и качествена храна" продължава да настоява за законови промени, които да разрешат на контролните органи да оповестяват обществено имената на компаниите, които системно нарушават разпоредбите за произвеждане на качествени храни.
В момента нормативната уредба не разрешава публикуването на имената им, като дава право на Агенцията по храните да разгласи име на компания, единствено в случай, че създадената от нея храна заплашва живота на потребителите.
За трите години от функционирането си ЗДКХ не е подавало несъстоятелен сигнал до Българската
агенция по безопасност на храните, КЗП и други институции, напомнят те.
Ежеседмично получаваме сигнали, постъпили при нас чрез платформата www.zdkh.bg, в следствие на които се провеждат своевременни проверки от органите, водещи до тревожни констатации и предписания в търговските обекти.
Коментари