Градското производство на мед е световна тенденция, раздвижва се и у нас
София е подходящ град за отглеждане на пчели и винаги ги е имало в столицата – живеят най-вече в хралупи по парковете. Това каза Петър Петров по време на форума "Градското земеделие – настояще и перспективи", част от програмата събития за Седмица на гората в Лесотехническия университет.
Един от първите проекти за градско пчеларство в по-модерни времена е на покрива на хотел „Хилтън“ през 2011 г. Четири години по-късно стартира и инициативата на фондация „Имам си кошер“ за поставяне на кошери на НДК - първият градски общодостъпен пчелин. Целта е да запознае гражданите с пчелите. Така че може да се каже, че в България следваме световните тенденции за градско земеделие и пчеларство. В столицата се намира и Музеят на пчелата - в него има къщичка от кал с живи пчели, кошерът е в стъкло, което позволява на децата да наблюдават пчелите отблизо. Скоро ще отвори врати за посетители, съвсем близо е до метростанция "Г. М. Димитров".
Фирмата на Петров е една от първите в света, които създават дигитални решения за пчеларството.
Последният им проект се казва "hive reader". Представлява дигитален асистент, който анализира в реално време състоянието на кошерите, автоматично попълва дневника на пчеларя на базата, на който взима автоматизирани решения за менажиране, и не на последно – способен е да прави прогнози за бъдещото състояние и на апликация в телефона ви дава съвети според състоянието на кошерите.
Досега съвременните системи или не даваха достатъчно информация, или са прекалено скъпи за джоба на стопаните. Българската фирма е подходила по нов начин, те са патентовали продукта си, който ще дава много по-подробна информация, на по-достъпна цена.
По думите на Петров, дигиталното пчеларство има много общо с градското земеделие и градския начин на живот. Той напомни, че урбанизацията е необратим процес не само у нас, а в световен мащаб – над 75% е градското население в света. С други думи, ще се нуждаем и от гражданите на мегаполиси да отглеждат пчели. „Пчеларството е начин да възстановим връзката си с природата, която губим в града“, заключава той. Да бъдем по-свързани с природата, по-ангажирани с нея, да опрашваме растенията в градските паркове – това са само малка част от плюсовете за градското пчеларство.
Що се отнася до замърсяването, оказва се, че градският мед е добър. „Правили сме изследвания, достатъчно чист е дори повече от други места, тъй като в града няма пестициди“, посочи той.
Как се става пчелар?
От една година, съвместно с Лесотехническия университет, Петър Петров изнася лекции за начинаещи пчелари на учебния пчелин в двора на университета в Студентски град. Тази година курсът вече започна – теорията е поприключила, чака се затопляне на времето, за да се почне с практическата част.
„Често състоянието на кошера е различно от очакваното и когато нямаш опит, може да блокираш. Затова е добре да си намериш ментор-пчелар, който също така да ти разкаже за пчеларския дневник - всеки трябва да го следва“. Това е съветът на Петров към начинаещите пчелари.
Много неща трябва да се съобразят от младия стопанин на кошери. След усърдие, човек става професионалист. Но това не значи, че проблемите намаляват, а че мащабът е различен.
Също като селското и градското пчеларство трябва да бъде устойчиво, да знаем, че има достатъчно налична паша, трябва да видим каква е растителността, да садим медоносни култури и да проверим дали има други като нас, за да не стане пренаселване на пчели, което би допринесло за бързо развитие на болести.

Коментари