Фасулът е топлолюбива култура. Той е един от най-добрите предшественици на зърнените и зеленчуковите култури. В Южна България градинският фасул се засява през първото десетдневие на април, когато температурата на почвата в 10сm слой достига 10-12ºС. В Северна България срокът за сеитбата на фасул е през втората половина на месеца, а във високите полета – в началото на май. Сеитбата на фасула трябва да е съобразена с периода на настъпване на късните пролетни слани в дадения район.

Зеленият фасул се отглежда като пролетна и лятна култура. За ранно производство през пролетта са подходящи нискостъблените сортовете, които са с къс вегетационен период т.н. пешаци – Никос, Старозагорски чер, Берголд, Валя, Виктория, Голд тайм и др.
За отглеждане на ранни сортове зелен фасул са подходящи по-леките глинесто-песъчливи почви с неутрална реакция, с добра структура, богати на хранителни вещества. Неподходящи са тежките глинести почви и тези с кисела реакция. При отглеждане на фасул на почви с кисела реакция се ограничава азотофиксиращата дейност на грудковите бактерии, които се развиват по кореновата система и обогатяват почвите с азот.

За получаване на високи добиви

от фасул е необходимо да се прилага добра агротехника. През есента предназначените площи за отглеждане на фасул се наторяват и изорават на дълбочина 25-30сm. С основната обработка се внасят 25-30 кг/дка суперфосфат и 15-20 кг/дка калиев сулфат.

През пролетта се извършва предсеитбена, плитка, обработка на площите на дълбочина 10-15 сm.

Сеитбата на ранните, нискостъблени (детерминантни), сортове фасул може да бъде редова, лентова и гнездова. Редовата сеитба е с междуредово разстояние 50-55сm и вътре в реда - 6-8сm. На по-големи площи се прилага лентова сеитба - двуредови ленти с разстояние 50-60сm между лентите и 25-30сm между редовете в лентата. На малки площи се прилага гнездова сеитба - разстояние между редовете 60сm, между гнездата – 40сm. В гнездо се засяват 5-6 семена на дълбочина 4-5сm.

Оптималната температура

през началните фази от вегетацията на фасула е 18-19ºС, а след цъфтежа – 22-24ºС. Високите температури се отразяват неблагоприятно на развитието на фасула, особено през периода на фаза цъфтеж. Температури от порядъка на 32-33ºС, в съчетание с ниска атмосферна влажност, са честа причина за окапване на цветовете и завръзите.

Фасулът е взискателен към

влагата

в почвата, но не понася преовлажнение. За нормалното развитие на растенията съдържанието на влага в коренообитаемия почвен слой трябва да бъде с нива над 70-75% от ППВ (пределна полска влагоемност). Водопотреблението на растенията рязко нараства през фазите цъфтеж, формиране и наливането на семената. При отглеждане на пролетен фасул, в годините без климатични аномалии, обикновено се извършват 2-3 поливки.

Основните грижи

при отглеждане на градинския фасул включват окопаване, поливане, своевременни растителнозащитни пръскания. Първото окопаване се извършва, когато растенията са във фаза поникване, при очертаване на редовете, второто - две седмици по-късно, третото – преди цъфтежа. При фасула почвените обработки са плитки (на дълбочина 5-10сm), тъй като кореновата система на растенията се развива в горния почвен слой.

Фасулът се напада от редица

болести

- бактериен пригор (Xanthomonas phaseoli), антракноза (Colletotrichum lindemuthianum) и др.. Бактерийният пригор е най-опасната болест по фасула. При поява на първите признаци на болестта (червено-кафяви петна с жълт контур) трябва да се извърши своевременно пръскане на посева с медсъдържащи фунгициди.

Неприятели
През вегетацията си фасулът се напада от листни въшки, акари и др. Опасен неприятел по фасула е обикновеният паяжинообразуващ акар. Срещу този вредител са ефективни акарицидите: Аполо – 0,04%, Вертимек 018 ЕК – 0,06%, , Нимазал Т/С – 0,3%, Ороцид плюс – 0, 08%, Флорамайт 240 СК – 0,04% (валиден до 05.08.2023), Реквием Прайм – 0,5% и др.. За борба срещу листните въшки може да се използва някой от посочените инсектициди: Абанто – 0,06% (валиден до 31.08.2023), Азатин ЕК – 0,1%, Ойкос – 0,1%, , Моспилан 20 СГ – 0,02%, Суми Алфа (Сумицидин) 5ЕК – 0,02%, Клоузър 120 СК – 0,02% , Мовенто 100 СК – 0, 015%, и др..

Зеленият фасул се прибира в техническа зрелост, през юни, преди чушките да са достигнали максималните си размери. Тази зрелост преминава бързо и при закъснение при прибирането качеството на реколтата се влошава (в чушките се образува лико и пергаментов слой).