Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) е изпратила апел до президента Румен Радев, до служебния министър председател Гълъб Донев и до служебния министър на земеделието Явор Гечев с искане за защита на българските фермери.

В контекста на обсъждането и предстоящото гласуване в Европейския парламент и в Съвета на ЕС на проекта за Регламент за подновяване на въведените през 2022 г. чрез Регламент (ЕС) 2022/870 мерки за либерализация на търговията със селскостопански стоки от Украйна (считано от 6 юни 2023 г. и до 5 юни 2024 г.) АЗПБ апелира за:

"Своевременно вземане на национално политическо решение България да не подкрепя удължаването с още една година на мерките за либерализация на търговията със селскостопански стоки от Украйна, чрез което ще защитите бъдещето на селскостопанския сектор на България, толкова важно в настоящите условия на множество кризи и нови завишени задължения за „позеленяване“ на сектора.”

АЗПБ подчертава, че фермерите от България, Румъния, Полша, Унгария, Чехия и Словакия са най-големите потърпевши през последната година, които понасят цената на солидарността на ЕС с Украйна от безмитния внос на украински продукти. Цена, която отпусканите национални и европейски помощи не са в състояние да компенсират.

АЗПБ изтъква, че въпреки въведения от ЕК пакет от мерки за подкрепа на земеделските стопани от ЕС за смекчаване последиците от военния конфликт в Украйна, действащи от края на май 2022 г., за по-малко от година либерализираната търговия и коридорите на солидарността за Украйна са изправили българските земеделски стопани пред сериозни проблеми и предизвикателства като:

затруднена/невъзможна реализация на продукцията;
изчерпан складов капацитет за съхранение на зърно вече над година, съпроводен със съответните разходи и загуби- особено изострящ се проблем на прага на прибирането на новата реколта 2023;
ценови натиск и слаба активност на вътрешния селскостопански пазар; 
дъмпингиране на цените на вътрешния пазар (най-вече при зърнени и маслодайни култури, мляко, яйца, птиче месо) в резултат на влизащите безконтролно количества селскостопански стоки на ниска цена от Украйна, при това със спорно качество, тъй като остават освободени от контрол на качеството и ЕС- стандарти;
силно влошена конкурентоспособност на българските стопанства.

„От АЗПБ призоваваме българските държавници да настояват и изискат от ЕК освен да наблюдава въздействието на военния конфликт върху земеделските стопани от ЕС, да се ангажира своевременно с обективна оценка на въздействието на въведените през 2022 г. чрез Регламент (ЕС) 2022/870 мерки за либерализация на търговията със селскостопански стоки от Украйна, да оцени мащаба на реалните ефекти и в контекста на бъдещата устойчивост, конкурентоспособност и потенциал за “зелена“ трансформация на сектора, като въз основа тази обективна оценка да разработи сценарии и план за действие при различни сценарии за продължителност на военния конфликт, на които да се базират всички нови политически решения на европейските институции, включително по отношение на солидарната подкрепа“, се казва в апела.

В качеството си на председател на Консултативния съвет по „Зърно“ към МЗМ, председателят на АЗПБ  Венцислав Върбанов инициира свикването на извънредно заседание, което ще се състои на 10 април 2023 г. На него ще бъдат обсъдени и координирани общи действия от страна на земеделската общност и държавната администрация по темата за недопускане удължаването на временните мерки на либерализираната търговия.

АЗПБ приканва всички свои членове, които са съпричастни с проблема, да се присъединят към вече организираните ефективни протести на 30.03.2023 г. (четвъртък) и 31.03.2023 г. (петък) от 10:00 ч. на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам.