Стационарните са надеждно и ефикасно решение в различни по капацитет ферми

Осигуряването на балансирана и питателна храна на добитъка е от решаващо значение за животновъдите. За да постигнат това те трябва да инвестират в оборудване, което може да им помогне да смесват различни съставки, включително сено, зърнени храни и добавки, за да създадат нужния фураж, като състав, хранителност и дажби в различни отрязъци от време - денонощно, седмично, месечно и т.н. Едни от най-популярните и надеждни инструменти за успешно решение на задачата, наред с мобилните, са стационарните миксери. Двата вида не си пречат, разумно се допълват...

Преди няколко броя на вестника анализирахме ролята на прикачните или самоходни машини за смесване и подаване на храната за животните. В репортажа отбелязахме, че ще обърнем внимание и на устройствата, които са трайно монтирани в стопанските дворове с идеята за реализация на по-мащабни хранителни режими в големи и средни краве- и други ферми.

Едно от основните предимства на стационарните миксери е, че те значително намаляват времето и труда, необходими за смесване на фуражите. Чрез

автоматизиране на работните процеси

фермерите могат да се съсредоточат и върху други важни задачи. Неподвижните фуражобъркачки, както ги наричат някои, са особено ефективни при смесване на широка гама от фуражни съставки. А това е един от начините да се намалят отпадъците и да спестят пари от разходи за фураж.

Когато избират стационарен миксер фермерите трябва да имат предвид няколко фактора: размера на стадото, видовете фуражни съставки, които използват и бюджета си. Трябва да търсят функции, които могат да подобрят ефективността и производителността с точни системи за омесване и отмерване на хранителните дажби и минимална поддръжка на оборудването. Инвестирането в статичен смесител може

да помогне на стартиращи

в по-големи мащаби фермери предварително да осигурят необходимото здравословно хранене за животните си, от които да получат още в първите години висока продуктивност и рентабилност. Това става, когато всички фуражни съставки са правилно измерени и смесени за постоянно, равномерно, балансирано и качествено хранене.

Друго важно съображение за фермерите е сигурността на обслужващите оператори при работата със стационарните смесители. Важно е да се следват протоколите и насоките за безопасност, за да се предотвратят инциденти и наранявания. Преди всичко стационарният миксер трябва да е добре закрепен, нивелиран и стабилен по време на работа, а всички предпазни устройства и бутони за аварийно спиране да функционират нормално.

Третото, не по-малко важно условие за експлоатация на стационарите е да се вземе предвид въздействието върху околната среда и да се предвидят мерки за ненакърняването й. Съвременните модели са проектирани с мисъл за устойчивост и разполагат с енергийно ефективни двигатели с екологични характеристики,

намаляващи въглеродния отпечатък

от цялото фермерско стопанство. Като захранваща система за автоматични хранилки, като агрегат за пелетиране на слама или други стационарни приложения миксерът може да бъде лесно адаптиран към изискванията и условията на съответната животновъдна ферма или конюшня.

Предлаганите от световни и европейски производители на агромашини стационарни смесители с различни капацитети, от 10 до 50 м3, разполагат с един или два смесителни шнека, хидравлично задвижвана разтоварваща врата, удобно командно табло с програмируемо управление и автоматични цифрови системи за претегляне. Освен това, към този комплект могат да се добавят захранваща система за автоматични хранилки и агрегат за пелетиране на слама или други стационарни приложения. И още, с някои от по-големите машини, чрез конструктивни промени и настройки, може да се произвежда биогаз, все по-търсената биосуровина за чиста електроенергия.

Редица производители на такава специфична техника дават сполучливи решения за употреба на стационарни миксери, особено за по-многобройни стада. Такава машина е моделът V-MIX Fix Plus на немската фирма BvL с обем 6,5 - 14 м3, която

се адаптира оптимално

към линията за разпределение на храната за животните в обора. По-мощният фуражосмесител на BvL е с два смесителни шнека и се предлага с контейнер с обеми от 13 до 30 м3.

Независимо дали става въпрос за 1 или 2 сърцето на стационарния миксер V-MIX Fix е мощният електрически смесителен роторен шнек. Той осигурява плавен процес на разбъркване на различните фуражни съставки, чрез което се запазва структурата на подаваната храна. Това означава, че може да се използва напълно полезният капацитет, без да се нарушава качеството на смеската. Стационарните смесители BvL с височина от 2,5 м могат да бъдат оборудвани с различни изпускателни системи. Захранването с фуражни материали се дозира от страничен отвор с помощта на система EDS (Exact Dosing System) на BvL или може да се комбинира с други системи с помощта на конвейерни елеватори или захранващи ленти. Фуражният стационар - монтиран пред или в обора - след смесване подава зеления или комбинирания фураж директно върху лентата, дълга до 100 м, която еднократно може да транспортира дажби

в количество от 48 до 100 животни

След това се задейства режимът на изпразване, който изчиства напълно контейнера за следващо пълнене с фуражни компоненти.

Стационарните миксери на френската фирма Jeantil също са оборудвани с набор от модерни технологии за подобряване на производителността и лесната им употреба. Някои от версиите се предлагат с цифрова система за претегляне, която измерва точно количеството на всяка използвана съставка, докато други имат програмируема система за управление, която позволява прецизно смесване според спецификациите, по които работи животновъда. Това означава, че миксерът може да бъде настроен да смесва фуража по определен начин, въз основа на вида и количеството на използваните съставки.

Машините от гамата стационарни миксери Jeantil са подходящи за всички видове животновъдни ферми - малки, средни и големи. Капацитетът им варира от 9 до 45 м3 и отговоря на специфичните нужди на всеки потребител. Една от забележителните характеристики на статичния Jeantil е смесителният шнек с уникална форма, която осигурява

цялостно и хомогенно забъркване

на съставките дори при големи обеми фураж. Той има специално покритие за предотвратяване на корозия и износване.

Миксерите за стационарна работа на Jeantil се задвижват от електродвигател, което осигурява висока надеждност и ефективност. Те са здрави, издръжливи на всекидневна употреба, лесни за поддръжка и обслужване. Моторът е проектиран да бъде тих и енергийно икономичен, което спомага за намаляване на експлоатационните разходи. Конструкторите на Jeantil са предвидили различни възможности за изпразване на контейнера, включително странично и задно, т.е. фермерът има избор, който отговаря на специфичните нужди на фермата му.

И още, с някои от по-големите машини чрез конструктивни промени и настройки, могат да се произвеждат биогаз, отлична биосуровина за получаване на чиста електроенергия. От края на миналия век във връзка с новия подход за опазване на природната среда и получаване на електроенергия от алтернативни източници статичните миксери

получиха и нова роля

Вече в по-друг дизайн те се превърнаха в реактори за получаване на тази суровина. Компанията Trioliet от Нидерландия предлага пълна гама от стационари за захранване на оборудване за биогаз. Биогазовите фуражни смесители на Trioliet са вертикални инсталации, доказали вече своята ефективност. Разпространени са широко в страните от ЕС, има ги вече и в България. Такова е предназначението на стационарните миксери, модели 1, 2, 3, 4 и 5 от серията Solomix, които имат работен обем от 10 до 80+ м3. Средният по мощност и производителност тип Trioliet Solomix 2 е с капацитет 10-18 м3 и генерира енергия с минимално количество вложени ресурси. По-големият вариант Solomix 2 Biogas разполага с 2 шнека с планетарен задвижващ механизъм, които работят с един или два електрически мотора. Необходимата мощност на електродвигателите е 2x15+ kW, предвидена за максимален товар. Моделите в тази серия работят с между 4-9 шнекови ножове.

Серията Solomix 2 Biogas, с устройство за плавен старт на смесването, има 7 версии (под номера 1200, 1600, 2000, 2400, 3000, 3200, 4000), при които обемите варират от 12 до 40 м3. По-големият стационар Solomix 3 от своя страна има няколко модела с капацитет от 46 до 80 м3. Дължината на машините от тази серия варира от 4,2 до 5,6 м, височината е от 2,5 до 3,7 м, а теглото е в диапазона от 3,4 до 10 т. Максималният полезен товар е в широки рамки - от 6 до 20 т. 

V-MIX Fix монтиран до ферма
V-MIX Fix монтиран до ферма
Един от най-големите модели стационарен BvL
Един от най-големите модели стационарен BvL
Основни елементи от структурата на Jeantil
Основни елементи от структурата на Jeantil
Миксер Jeantil е позициониран в комплекса за хранене
Миксер Jeantil е позициониран в комплекса за хранене
Оператор задава данни за следващо зареждане
Оператор задава данни за следващо зареждане
Среден по мощност и ефективност тип Trioliet Solomix 2
Среден по мощност и ефективност тип Trioliet Solomix 2
Trioliet осигурява цялостен комплекс от оборудване за биогаз
Trioliet осигурява цялостен комплекс от оборудване за биогаз
Мощни ротори-смесители в контейнера на Trioliet
Мощни ротори-смесители в контейнера на Trioliet