Мароканските износители имат всички шансове да поставят нов рекорд в износа на авокадо през сезон 2022/23 г. (юли-юни), съобщава EastFruit. В същото време представителите на местната индустрия за отглеждане и износ на авокадо са сериозно загрижени за нейното бъдеще поради недостига на вода в страната и променящия се климат.

От юли 2022 г. до януари 2023 г. Мароко изнася рекордно количество авокадо за този период - 35 500 тона, което е с 60% повече от същите месеци на предходния сезон. По този начин, преди да надхвърлят общия износ от предходния сезон, мароканските износители разполагат само със 7 000 тона авокадо, които да изнесат на външните пазари. Като се имат предвид тенденциите от последните години, тази цел вероятно ще бъде постигната почти безпроблемно през оставащите месеци и в края на сезон 2022/23 г. Мароко наистина ще постави нов рекорд в износа.

Следва да се отбележи, че през последните пет сезона износът на авокадо от Мароко почти се е удвоил и през сезон 2021/22 г. той е бил 42 300 тона. В края на 2022 г. Мароко става и деветият най-голям износител на авокадо в световен мащаб, въпреки че преди пет години е бил дванадесети. Само някои държави в Южна Америка (Перу, Чили, Колумбия), Европа (Нидерландия, Испания) и Африка (Кения, Южна Африка) изнасят повече авокадо от Мароко, докато Мексико е безспорният лидер в световния износ с годишно предлагане от 1-1,4 млн. тона.

Географията на мароканския износ на авокадо показва същите тенденции, както и при други сегменти на мароканския пазар на плодове и зеленчуци (пример за това са боровинките или ягодите). Около 75 % от износа на авокадо от Мароко през сезон 2017/18 г. е насочен към Испания, която е един от най-големите инвеститори в мароканския агробизнес и най-важният търговски партньор на Мароко.