Производството на мляко от крава след отелване не се увеличава веднага. Най-много мляко обикновено има през втория и третия месец на лактацията. През този период всички системи и органи работят усилено - стомашно-чревният тракт, дихателната и сърдечно-съдовата система. Добре е да знаете, че първите 100 дни представляват 50% от годишния добив на мляко, а в края на лактацията продуктивността е само 25% и бързо намалява.

За да получите максимална млечност през първите няколко месеца, трябва да изберете правилната диета. Наборът от мерки, насочени към повишаване на производителността на мляко, се нарича растеж. Но, ако не обърнете нужното внимание на млекодобива, тогава кравата ви може не само да намали производството на мляко, но и да започнат различни заболявания, а в някои случаи млякото изчезва напълно.

Как правилно да се дои кравата след отелване и колко мляко може да получите?
Като начало трябва да извършите подготвителни дейности:

  • Необходимо е животното да се подготви предварително за доене. Професионалните говедовъди спират доенето преди отелването. Този подход позволява стопанинът да получи здраво потомство, запазвате здравето и силата на кравата, като се увеличава и добивът на мляко по време на лактация след отелване. 
  • За 60 - 70 дни преди отелването кравата се отстранява за едно доене. Пускането се извършва 3-5 дни преди отелването. Животното се отглежда в бокс, за да няма излишен стрес. Трябва да е чисто, топло и сухо, с чиста постелка и добра вентилация.

Доене на крава след отелване

Необходимо да се осигури на животното нужното количество чиста питейна вода, с разредена в нея сол - на 15 литра се добавят 150 - 200 грама сол. Температурата на водата трябва да бъде 30 - 35 C. Ако дадете студена вода, тя може да се разболее. Ако кравата все още не е станала след отелването, поставете ниска купа с вода наблизо и й дайте толкова вода, колкото има нужда. След това предложете малко сено.

След 1,5 - 3 часа можете да започнете първото доене.
1) Вимето трябва да се измие с топла вода, след това да се изплакне с фурацилин или слаб разтвор на калиев перманганат и да се избърше с мека кърпа.
2) Направете масаж на вимето. Необходимо е, за да може кравата да свикне по-бързо с ръцете на стопанина си, да не рита, да не нервничи и да започне да дава повече мляко.
3) След отелването повечето развиват подуване на вимето. Това е нормално явление, което изчезва след 5 до10 дни, но все пак трябва да масажирате и издоявате внимателно. Ако подуването продължава, намалете сочната храна и намалете количеството на питейната вода.
4) Доенето се извършва бавно и внимателно. Във вимето трябва да се остави малко мляко, за да не развие кравата пареза.
5) След първото доене вимето се намазва с крем и отново се масажира, за да не загрубее и да не се напука кожата.

Коластрата, издоена за първи път, трябва да се изхвърли. Не е подходяща за теле, тъй като там може да попадне калиев перманганат или друг дезинфектант, използван за обработка на вимето.

През първите два дни кравата трябва да се дои 4-5 пъти на ден, но ако няма достатъчно мляко за такъв брой доене, тогава второто и третото доене се заменят с масаж. Така животното бързо ще свикне с процедурата и вече няма да се страхува. Процесът на доене също се извършва внимателно и не всичко се издоява докрай.

От 3-ия ден се преминава към трикратно доене на ден, а когато обемът на добива на мляко на ден достигне 10 литра, процедурата се извършва 2 пъти на ден.

До10-ия ден се прави масаж на вимето преди и след доене, а от 11-ия ден само след доене.