Възстановяването на еврото спрямо долара, което започна в началото на седмицата, тласна евродолара до най-високото му ниво от началото на февруари. Вчера паритетът се търгуваше над 1.09 и накрая падна под това ниво в края на сесията.

Европейски пазар

Механично, изправени пред това движение на твърдостта на еврото, цените на зърнените култури паднаха, след конкурентна корекция спрямо черноморския произход.

Цените на фючърсите на Euronext (май 2023 г.) паднаха отново, достигайки най-ниското си ниво от януари 2022 г. Подобен спад се наблюдава и при договорите за следващата реколта.

Цените на селскостопанските стоки също са по-ниски, поради навременните дъждове във Франция и други западноевропейски страни, което намалява страховете от сухи условия за пшеничните култури.

След низходящите корекции от тази седмица текущите цени привличат някои купувачи. Падежите на реколтата през 2023 г. концентрираха повече от половината транзакции с фючърсни договори за пшеницата на Euronext вчера.
Спадът на цените на пшеницата се отразява и върху други зърнени култури, включително царевицата.

Операторите обаче остават бдителни за руските съобщения. Страната би могла да насърчи покупките по програмата за национален резерв, за да се възползва както от големите налични количества, така и от падащите цени.

При маслодайните семена, въпреки резкия спад на цените на палмовото масло и соята, рапицата отбеляза лек ръст след неотдавнашните тежки загуби.

На световната сцена

Производството и износът на соя в Бразилия ще бъдат по-високи от очакваното през 2023 г., каза бразилският лобист за маслодайни семена Абиове, докато местните фермери жънат невероятни реколти, търсенето в Китай остава силно, а аржентинските производители се борят с метеорологичните проблеми.

Сега Abiove оценява производството на соя в Бразилия на рекордните 153,6 млн тона, което е с 1 млн повече от прогнозата през януари.

По-рано частни износители съобщиха, че са продали 178 000 тона царевица в Китай, съобщи Министерството на земеделието на САЩ (USDA).

Търговците очакват с нетърпение седмичния доклад на USDA за нетните експортни продажби на американски зърнени култури и соя.

Износът на зърно от Украйна през сезон 2022/23 възлиза на 36,3 милиона тона към 22 март, поради по-малка реколта и логистични затруднения, причинени от руската инвазия, показват данни на министерството на земеделието от сряда.

Министерството на финансите не предостави сравнителни данни за същата дата на миналата година. Към 27 март 2022 г. Украйна е изнесла 44,8 млн. тона зърно.
Южноамериканската реколта натежава върху

експортната активност в САЩ

Седмичните данни за продажбите на соя за изминалата седмица бяха разочароващи със само 152 500 тона, резервирани за текущия сезон.

Седмичните продажби са под очакванията на търговците и при пшеницата с ниво от 125 600 т. Цените се връщат, за да тестват важни области за подкрепа в Чикаго след скорошната разпродажба на фондовете.

При царевицата, въпреки високата волатилност, цените успяха да се стабилизират над $6,30/b в близко бъдеще. Неотдавнашното движение надолу засили експортната активност със седмични продажби над 3,09 Mt и вчерашното обявяване на нови продажби за Китай.