Безкосместите мъркащи определено привличат вниманието. Всяка от признатите породи носи специфични за вида си окраска и гени, които я отличават от останалите от вида – някои „голи“ котки имат много фин прасковен на цвят косъм като мъх, докато други са изцяло гладки на допир. Продължителността на живота на тези любимци е от 8 до 14 години.

Особености

Но защо нямат окосмяване? Породите без козина са в резултат от генетични мутации, които са премахнали защитната козина. Съвременните породи от този вид обикновено са смесица от голи и късокосмести породи. Те се нуждаят от специални грижи, защото често срещат трудности с по-хладни климатични условия и имат нужда от допълнителни източници на топлина, като дрехи и екипировка за студено време. Ако пък е твърде топло и вашата котка обича да прекарва време излежавайки се на перваза на прозореца, то кожата ѝ ще се нуждае от слънцезащитен крем. Някои безкосмести котки се нуждаят от редовни бани, за да предотвратят натрупването на пот по кожата. Тези котешки любимци също са по-активни, имат по-висока скорост на метаболизма и често изискват малко повече висококачествена храна, за да задоволят енергийните си нужди, за разлика от обикновените домашни котки.
Трябва да се обръща специално внимание на здравето на представителите на „гола“ порода. Те могат да бъдат податливи на наследствени заболявания като миопатия (отслабване на мускулите), кожни проблеми, чувствително храносмилане и прекомерно омазняване на кожата.

Някои хора вярват, че котките, които не пускат косми са хипоалергенни, но това не винаги е вярно, защото обикновено най-отключващите алергени на котката са върху кожата или в слюнката ѝ. Много котки без косми развиват кожни заболявания, така че вместо да отделят козина отделят мъртва кожа, която също е проблемна за алергични хора.

Домашните котки от породи без козина са едни от най-скъпите на пазара за любимци, като цената на сфинкс може да достигне до няколко хиляди лева. Това се дължи на чистокръвните им гени и рядкостта им – търсенето на такива надвишава предлагането.
Ето 9 породи, които да имате предвид, ако се интересувате от безкосместа котка:

1. Бамбино

Гола котка, чиито размер се оприличава на една пинта (или около половин литър течност), както подсказва името ѝ, което означава „бебе“ на италиански. Котката-джудже е кръстоска между сфинкс и манчкин, има набито тяло, големи уши и без никакъв до лек косъм. Леко косматите бамбино обикновено имат малко козинка по лицето, ушите, краката и опашката. По характер са общителни, привързващи се и доста игриви.

2. Донской

Известен още като Донски сфинкс или Руска гола котка, Донскоят е доста различен от сфинкса. Донской получава безкосмеността си от доминиращ ген, за разлика от сфинкса, който я придобива заради рецесивна генетична мутация. Те са мускулести, с набръчкани бузи и гладка кожа. Интересното при тях е, че някои развиват защитен механизъм от частична зимна козина, когато времето захладнее, която линее при повишаване на температурите.

3. Дуелф

Тази порода произхожда от кръстоска между манчкин, американски кърл и сфинкс. Няколко мутации създават безкосместия, компактен и подобен на елф вид на дуелф, но също допринасят за наличието на здравословни проблеми включително с конструкцията на скелета. Те все пак са склонни да бъдат много общителни и семейно ангажирани, обожават да си играят. Физиката им включва къси или липсващи мустаци и вежди, къси крака и извити уши.

4. Елф

Продукт от смесването на сфинкс и американски кърл – това е дружелюбната и игрива котка елф, малко по-голяма версия на дуелф. Те дават усещане за мека козина на допир, подобна на прасковен мъх. Някои имат леки снопчета коса над ушите, носа, лапите или опашката. Имат мускулесто тяло, набръчкана кожа, извити уши и изпъкнали скули.

5. Ликой

Ликой е още известна като котка върколак и не винаги е без косми, някои котки от породата са изцяло покрити с характерна черно-сива козинка. Повечето от тях нямат косми около лицата си, на гърба на ушите, краката и стъпалата си. Частично обезкосмени, те притежават късокосместо палто и къса опашка.

6. Минскин

Късокрака котка без козина, смесица от манчкин и сфинкс. По-късно в създаването ѝ са включени породите девън рекс и бирманска котка. Минскин често имат рядка и фина козина по телата си, особено по носа, ушите, краката и опашката. Коремите им почти винаги са без косми и имат къси крайници.

7. Петерболд

Елегантна котка с изпъкнали черти и дълги крайници, която произлиза от донской и ориенталска късокосместа. Имат големи заострени уши, бадемовидни очи, а някои и фина пухкава козина, която или опада или остава за цял живот. Понякога Петерболд се раждат и с пълно типично за косматите котки окосмяване.

8. Сфинкс и производни

Най-известната порода без окосмяване, разработена чрез кръстосване, за да се създаде здрав и широк генофонд. Има бръчки по главата, стройна конструкция, снопчета козина предимно по лицето и крайниците. Има хибриди на сфинкс. Например при експериментално кръскосване с американски бобтейл през 2015 г. се получава sphynxiebob. Той изглежда почти идентичен с чистокръвния сфинкс, но е или без опашка или с много къса и наклонена такава. Въпреки, че повечето хибриди не са официално признати породи те разширяват гамата от разновидности и популацията на „голите“ породи.

9. Украински левкой

Тази порода притежава уникален външен вид с безкосместото си стройно тяло и свити навътре уши. Това е кръскоска между Донской и Шотландска клепоуха котка. Дружелюбно настроени са, интелигентни, игриви и силно склонни да се разбират добре с други любимци.

Дуелф
Дуелф
Бебета сфинксове
Бебета сфинксове
Украински левкой
Украински левкой