Въпроси от производители и потребители

Сицилия е водещият италиански регион в отглеждането и износа на биологични продукти. Към 31 декември 2022 г. 55% от площите с цитрусови плодове и 18,6% от площите със зеленчуци са биологични. Поради това асоциацията на производителите OP Agrinova Bio 2000 има силни позиции там. В нея членуват 55 производители, разположени на територията на острова, по-специално в провинциите Катания, Сиракуза, Месина и Рагуза.

"През 2022 г., след няколко положителни години, продажбите на биологични плодове и зеленчуци регистрираха спад, дори на пазар като Германия. Това прекъсване на растежа, придружено от спад на пазарните цени, поражда въпроси сред производителите на биологични продукти. Дали тази ситуация е следствие от инфлацията? Дали несигурността за стабилна Европа има нещо общо с това? Какъв е делът на увеличението на разходите? Защо да се отглеждат биологични продукти, ако цената на продукта не е по-висока от тази на конвенционалните? Колебаят ли се потребителите да купуват биологични продукти, когато на рафта има и устойчиви продукти без остатъци, може би на по-ниска цена? Явно се намираме в преходна фаза: биологичното производство вече не е ниша, а е предназначено да заеме нова позиция на пазара", казва Франческо Анкона, технически ръководител на OP Agrinova Bio 2000.

"Европейската политика породи големи очаквания в средносрочен план, но биопроизводителите очакват и конкретни отговори в краткосрочен план. Със сигурност е необходимо да се подобри комуникацията с потребителите. Те трябва ясно да покажат, че биологичното производство, дори и да е само един от няколкото фактора за устойчивост, остава безспорен главен герой, когато става въпрос за устойчивост на храните. Ето защо е необходима политика от страна на правителството в подкрепа на потреблението на биологични продукти", обясни Франческо Анкона.

55-те членове на ОП Agrinova Bio 2000 имат обща площ от 616 хектара. 55 % от площта е заета от цитрусови плодове, 10 % от зеленчуци, отглеждани на открито и в защитена среда, 10 % от други плодове и ядки, 5 % от тропически плодове (авокадо) - този сегмент постепенно се увеличава поради климатичните промени -, 5 % от маслинови дървета и останалата част от обработваеми култури (15 %). Средният размер на биологичното стопанство, включено в ОП "Agrinova Bio 2000", е 10 хектара. Често това са многофункционални стопанства, които се занимават и с агротуризъм и/или образователни дейности.

"Решени сме да инвестираме в научни изследвания и да запазим клиентите, които вече имаме. Искаме също така да укрепим още повече нашата система за проследяване, за да разширим пазара за нашите производители. Освен това, заедно с другите биологични оператори, трябва да развенчаем историята за "големия глад", която ни казва, че с устойчиво отглеждани храни няма да можем да изхраним нарастващото население."

Agrinova Bio 2000 частично доставя продукцията си на местни магазини и супермаркети, като късата верига на доставки все повече се развива чрез директни продажби на потребители и групи за изкупуване. От 2004 г. насам кооперативът е създал седмичен пазар на пазара на едро в Ачиреале, откъдето могат да се купуват директно биологични продукти. Каналите за продажба са доста разнообразни. Например част от реколтата от цитрусови плодове е предназначена и за училищните столове, а в Италия има и онлайн продажби с доставка в рамките на 48 часа след поръчката.

Франческо Анкона, технически ръководител на OP Agrinova Bio 2000
Франческо Анкона, технически ръководител на OP Agrinova Bio 2000
Снимка: OP Agrinova Bio 2000
Снимка: OP Agrinova Bio 2000