Досега са идентифицирани 21 смъртоносни мутации при птиците - вродени промени в гените, които водят до смъртта на пилето. Смъртността е по-изразена в случаите, когато леталният ген е в хомозиготно състояние, т.е. женското пиле е получило този променен ген от двамата си родители. Тези пилета обикновено умират през 3-ата седмица от инкубацията. Другият вариант е, когато се раждат пилета с вродени аномалии, които могат да живеят няколко седмици.

Почти всеки птицевъд – с лично стопанство или фермер, особено начинаещ и в двете направления, често, дори многократно, се сблъсква с проблема на ранната смърт на пилетата. Това се обяснява с факта, че защитните системи на тялото на пилето, като имунната система, системата за терморегулация и храносмилателната система, все още не са достатъчно оформени. Следователно, леко отклонение от оптималните условия може да доведе до фатален изход. Има няколко причини, които могат да играят фаталната роля:

Причини за ранна смърт на пилетата

Все още малко от стопаните/фермерите обръщат нужното внимание на загубите – те не надвишават 1%, затова и се пренебрегват, като се приемат за неизбежни. Но специалистите смятат, че условията на отглеждане водят до ранна смъртност на пилетата. Според тях на първо място е

влиянието на температурата в люпилните

Високата температура при мътене на пилета може да доведе до прекомерна загуба на тегло – добре е да се знае, че 70% от теглото на пилето е вода. И ако има постоянна висока температура по време на люпене, това води до загуба на вода от тялото на пилето. Ако тя е около 10%, тогава птицата обикновено умира.

Другата последица от високите температури по време на люпене е полепването на фекалии около ануса, което води до запушване на ануса и в крайна сметка смърт.

Обратният вариант – 

ефекти от ниската температура при люпене

Продължителните ниски температури водят да хипотермия и пневмония, което се вижда от синия цвят на белите дробове.

Другата последица е задушаването на пилетата. Те започват да се тълпят и да се катерят едно върху друго, за да се стоплят, в резултат на което най-слабите са стъпкани и умират.

За да се избегнат тези проблеми, свързани с неправилна температура при люпене, е необходимо да се зададе правилната температура предварително в деня преди пилетата да влязат в помещението. Всеки стопанин трябва да поддържа и следи препоръчителните температури в различните зони. И да не забравят, че най-добрият индикатор за температурата е поведението на пилетата.

Ранна смърт при отравяне

Често става дума за:

  • фуражно отравяне или замърсяване на вода;
  • замърсяване на фуража с токсични вещества и гъбички;
  • отравяне с газ – поради високата концентрация на амоняк, въглероден оксид (СО) или въглероден диоксид във въздуха (СО2).

Тези две крайности трябва да се избягват – да не се допуска въздухът в люпилнята да се замърсява и насища от вредни газове. Затова въздухът трябва да се поддържа чист, да не се допускат неконтролирани течения през пукнатини, да се вкарва чист въздух и се отстранява стария.

Въздухът е качествен при следните параметри:

  • кислород - > 19,6%;
  • въглероден двуокис - < 0,3% / 3000 ppm (части на милион)
  • въглероден окис - < 10 ppm
  • амоняк - < 10 ppm
  • относителна влажност - 45-65%
  • вдишващ се прах - < 3,4 mg/m2

Добре е да се знае, че:

Амонякът причинява дразнене на лигавицата на очите, намален прием на храна, намалена скорост на растеж, кръвоизлив и смърт при нива над 100 ppm, така че концентрацията във въздуха трябва да се поддържа под 25 ppm.

Въглеродният оксид се свързва с хемоглобина в кръвта и образува карбокси-хемоглобин, който не може да пренася кислород. Смъртоносната концентрация на този газ във въздуха е 2000-3600 ppm.

Въглеродният диоксид при концентрация над 30% причинява задушаване и смърт.

  • Отравяне на постелята: Ако стърготини след работа се използват като постеля, тогава пилетата могат да ядат от тях и да умрат поради отравяне от танини, съдържащ се в стърготините.
  • Смърт поради телесна повреда: Често по време на операции като определяне на пола на пилетата, ваксинация, премахване на клюнове, пилетата могат да бъдат наранени и дори да умрат.
  • Гладуването е опасно: Младите пилета нямат запаси от мазнини, които биха могли да се използват в случай на глад. Ето защо гладуването също може да причини смърт при пилетата.

Недостатъчното подово пространство понякога е причина за смъртни случаи при млади пилета. Често това се наблюдава при пренаселеност, постелята става на бучки, което допринася за развитието на микрофлора, причинявайки кокцидиоза и др.

Липсата на място за хранене или поене води до глад и в крайна сметка смърт.

Високата относителна влажност често причинява мокра и неравна постелка, което от своя страна допринася за развитието на патогенна микрофлора и инфекции. Основният проблем, с който се сблъскват стопаните, е недостатъчния обмен на въздух в помещенията, а това води до синузит (запушен нос). Синузитът е пряка последица от високата влажност и амоняк във въздуха. Амонякът дразни дихателните пътища, което води до асцит, спиране на растежа и може да доведе до смърт на засегната птица. Концентрацията на амоняк и синузитът се контролират лесно чрез създаване на подходящ въздухообмен в помещението.

  • Хищници: Списъкът с причините за смъртността на пилетата ще е непълен, ако не споменем и хищниците, които понякога могат да причинят смъртта на много птици. Ако стаята с излюпените птици не е добре изолирана от хищни птици, котки, кучета, плъхове, тогава вероятността от загуби сред младите птици е висока.

Хранителни фактори и смъртност

Водата играе важна роля в живота на всеки организъм, като среда за транспортиране на хранителни вещества, за отстраняване на отпадъчните продукти от тялото, както и за поддържане на постоянна вътрешна телесна температура. Водата също е много важна за бройлерите като един от необходимите елементи за наддаване на тегло. Следователно липсата на вода или лошото й качество може да причини смъртта на голям брой пилета.

  • Мастноразтворими витамини: Значителният дефицит на витамини като A, D, E и K може да причини смърт на пилета. Ако дефиццитът на витамини е незначителен, тогава има изоставане в растежа, разрошено оперение, сълзотечение, рахит, енцефаломалация, ексудативна диатеза и анемия и др.
  • Водоразтворими витамини: Значителен дефицит на витамини В-комплекс и С може да причини смърт на птица, а лекият дефицит е причина за загуба на тегло, лошо оперение, слаб растеж, дерматит, слабост на крайниците, нервни прояви и анемии.

Водата за бройлерите е един от необходимите елементи за наддаване на тегло
Водата за бройлерите е един от необходимите елементи за наддаване на тегло
Ако стаята с излюпените птици не е добре изолирана от хищни птици, котки, кучета, плъхове, тогава вероятността от загуби сред младите птици е висока.
Ако стаята с излюпените птици не е добре изолирана от хищни птици, котки, кучета, плъхове, тогава вероятността от загуби сред младите птици е висока.