Всъщност няма такова нещо като задължително цвете в градината. Но заглавието грабва, нали? Любопитно ви е дали сте спазили правилата?

Добре де, във всеки двор трябва да има здравец, но той по-скоро е свързан с нашите обреди и традиции. И все някога ще потрябва. Китка здравец присъства при кръщене, при освещаване, при погребение. Тоест, и в добри и в лоши моменти от българския бит и култура. Но и да го нямате, не е проблем. У съседите със сигурност има!

Ако пък сте от онези градинари и цветари, които се стремят да бягат от рутината, но да спазват обичаите, то имаме добра новина за вас. На пазара има бял здравец и то на доста добра цена, предвид, че е сравнително нов за нашите ширини. Белите цветчета са със стандартна форма, подобни на приказни балерини или феи. Изискванията на този здравец са същите като на розово цъфтящия стандартен вид. С други думи, отглежда се лесно навсякъде и при всякакви условия.

Уточнихме, че няма задължителни китки, но това не значи, че няма препоръчителни. Важното е да ви харесват, а не на последно място да бъдат полезни не само за естетиката, но и за света около нас.

Нека разгледаме няколко вида според предпочитанията, нуждите, условията, а защо не и хобитата на градинарите.

За био градинарите

Напоследък често се налага да споменаваме тагетесите и не е без причина. Този път обаче ще изтъкнем качествата на други полезни и не по-малко красиви цъфтящи репеленти. Трябва обаче да обърнем внимание на тънкостите. А те са:

Има цъфтящи растения-репеленти. Те най-често са силно ароматни и отблъскват неприятелите с аромата си. В тази група попада именно тагетеса, но и алисума, който с медения си аромат обърква колорадските бръмбари и тяхната популация в картофите или патладжана остава минимална.

Има и растения-атрактанти. Те обикновено цъфтят много обилно и привличат в градината полезни насекоми. В това число обаче не влизат само опрашителите, а и хищните и паразитоидните хвърчащи твари. Примери за такива са осите, които снасят яйцата си в телцата на листните въшки и ги ползват като инкубатори за потомството си. Тоест, думата паразитоид не е лоша в този случай и не бива да плаши градинарите. Обикновено тези оси са много дребнички и безобидни за нас хората същества, независимо, че се наричат оси и първосигналната асоциация не е добра. В литературата можете да търсите полезните хищни видове с общо определение биоагенти.

Следват растенията-капани. Те играят ролята на атрактанти, но привличат вредни насекоми, които в последствие да бъдат уловени и унищожени от градинаря, а зеленчуците да останат непокътнати. Много добър пример за такова цвете е латинката. Когато тя е засадена в близост до краставици или друга тиквова култура, а също и представители на пеперудоцветни (бобови), листните въшки, белокрилката и някои други насекоми нападат първо нея. Друг пример е да жертвате теменужките си в името на доброто развитие на салатите и други листни зеленчуци.

За градинарите с дълг към почвата

Всички знаем, че ако почвата е здрава и плодородна, то и реколтата от нея ще е добра. В този ред на мисли, алтернативните методи на земеделие имат две основни препоръки и те са:

  • Да се отглеждат възможно най-много бобови култури, като подобрител на почвата. Все пак долихоса (известен още като люляков боб), декоративния грах, декортивното секирче, лупината и още много представители на семейството са азотфиксиращи растения. Очаква се след тях почвата да е запасена с азот и то в лесно усвоима форма. Големият плюс е съчетан с разкошни цветове в огромно разнообразие от багри, едрина и аромат.
  • Дали тук или в горната графа, длъжни сме да споменем акумулиращите растения. Тяхната функция е да проникнат в дълбочина в почвата чрез силната си коренова система, да извлекат от там възможно най-много хранителни вещества, които обикновено не са достъпни за повечето други видове с плитко разположени корени и да ги натрупат в листната си маса. От тук следва компостиране или мулчиране с тази надземна маса и освобождаване на всички елементи, извлечени от дълбокото. Физически, силните корени имат функцията и да аерират почвата. Такива растения са борагото и черния оман. В пермакултурните градини те са особено ценени.

За кулинарите

Директно на въпроса! Не са малко цветята, които могат съвсем спокойно да украсят чиниите с ястия и десерти. Важно е обаче да бъде безопасно. Затова, ако решите да отглеждате собствената си гурме украса, първо не използвайте пестициди и второ, измивайте добре цветчетата преди да ги вмъкнете в кулинарните си шедьоври.

Голяма част от цветята, които вече споменахме са именно с ядливи цветове. Латинките, тагетесите, теменужките, борагото. Към тях добавяме цветовете на всички видове лукови култури или поне на по-голямата част от тях, мъжките цветове на тиквовите култури, най-вече на готварските тиквички, цветчетата на някои детелини, на някои хризантеми и още много други.

Бъдете внимателни, защото прашецът в цветовете може да предизвика алергични реакции при някои хора.

За лечителите

Всички баби имат поне една рецепта с цвете, за което не подозираме, че лекува човешки неразположения. Да вземем за пример невена. Цветчетата му са перфектната съставка за крем с мас, който успокоява рани, изгорено, напукани пети и какви ли още не кожни проблеми. Невенът крие обаче още тайни.

Ако решите да си отглеждате невен с такава цел, потърсете лечебния. Неговите съставки са най-силни. И не се сърдете, че се самозасява в градината, а благодарете, че го имате и се радвайте на продължителния му цъфтеж, дори в мразовитите дни.

В тази графа можем да добавим и всички разкошни билки с по-невзрачни, но изумително ароматни цветчета – джоджен, мента, босилек, розмарин, мащерка, както и други знайни и незнайни герои.

За ароматерапия

Дамите, които за 8-ми март са получили зюмбюл в саксийка, със сигурност още усещат аромата му, когато влязат в стаята. Е, за любителите на ароматите, за онези, които активират всичките си сетива, щом усетят флорална нотка във въздуха, сме подготвили списък с градински и балконски парфюми:

Гарденията, колкото и капризна да е, заслужава място в градината и на балкона. Един цвят да има, той ще ви омае.

Следва жасминът. С нежните си цветчета най-вече в бялата гама, този уханен красавец ще изпълни своята роля навсякъде.

Розите! Не онези в магазина с разкошната визия и голямата дълготрайност или миниатюрите, които скоро заболяват, а онези, градинските, от незапомнените времена. Замириса на лято и споделени моменти, нали?

Малко по-нестандартна, но все пак с място в тази редица е и лоницерата. Цъфтежът ѝ е изключително богат, а меденият аромат се носи на километри. Все пак трябва да подчините това растение, иначе рискувате да си отглеждате хаос на слънце.

Още много цветя можем да изброим тук, включително и билки. Една лавандула обещава божествена терапия на подсъзнателно ниво. Между другото, нейният аромат е уникален и за сладкиши, и за напитки. В пликче от плат в гардероба върши чудеса. Опитайте!