Електроника и сървъри ще следят пролетната сеитба и ще осъществяват мониторинг на потока на посевния материал

Въпреки икономически, пандемични, финансови, суровинни, политически и прочие кризи земеделието не може да спре, продължава да работи на пълни обороти, без да се съобразява с някои апокалиптични подмятания, че умирало до една-две години. Във всеки един от секторите му навлязоха най-нови технологии, електроника, компютри, сървъри. Не направиха изключение и пролетните сеялки, които сега стават твърде актуални. Една от най-значимите тенденции в това направление е развитието на прецизните методи и оборудване, с които фермерите сеят с по-голяма ефективност, намалявайки отпадъци и загуби, увеличавайки добивите. Активна роля в комплексите за прецизна сеитба вече играят и GPS системите. Практикува се и сеитба с променлива норма, както и автоматизиран контрол на сеещите секции. Друг тренд при пролетните сеялки е използването на техники за директно изсяване без обработка. При No Till семената се полагат в почвата, без да се нарушава повърхността й с цел запазване на почвената влага, намаляване на ерозията и съхраняване на структурата и плодородието й.

На съвременно равнище прецизната сеитба с комплекти от машини, плод на дигиталната агроепоха, гарантира икономия на посевен материал, на консумативи (гориво и масло), както и висока степен на опазване на околната среда. Този подход

става особено ценен

сега, в дни на енергийна криза, инфлация и неконтролируемо поскъпване на препарати, торове, резервни части и услуги, използвани в агротехническите мероприятия. Всъщност това е и част от усилията по-бързо да се изплащат инвестициите в иновативна техника и в системи на облачна свързаност. Чрез прецизните сеялки производството става по-икономично, постига се по-висок оборот и доходност от получената продукция. Богат избор на пролетни сеялки имаше на АГРА 23. Според неофициална медийна информация на агропанаира в Пловдив са били

дискутирани, а и сключени

сделки за закупуване на не малко сеещи машини за пролетници. Един от основните показатели за съответния избор е бил изискването за рентабилна сеитба.

Както вече отбелязахме, за тази цел са нужни интелигентни машини, като тези на световния бранд MaterMacc. Серията модели MS 8000 са оборудвани с технологично усъвършенствани механизми, които позволяват семената да бъдат полагани в почвата на равно разстояние и постоянна дълбочина, зададени от компютъра. Идеята е: едновременно поникване, оптимален растеж, сигурен висок добив. Сеитбената система MS 8000 отговаря на реалните нужди от прости, но ефикасни решения на предизвикателствата на модерното земеделие и на все по-капризния и взискателен пазар, подчертават специалисти.

Целта на MaterMacc конструкторите е да се осигури машина с гъвкави изсяващи агрегати и механизми, с точност и продуктивност при висока скорост. Универсалният агрегат MS има

широк спектър на приложение

бърза модулност в настройките, според броя на редовете и успешна работа във всякакви, дори и тежки, почви. Силните страни на сеялките MS 8000 са: разширена и здрава структура във всичките им части, подвижен преден блок с различни възможности за настройки в съответствие с текстурата на почвата, широк диапазон и точност при полагане на семената. И още, няма нужда от преконфигуриране, за да се премине от малки към средно големи семена. Ротационен агрегат за активна защита от камъни и буци, електрически разпределител и система Plus гарантират безопасност и функционалност при скорост до 15 км/ч. Чрез тях се осъществява и адаптацията към неравности върху необработена почва. Теглото на изсяващия агрегат е 135 кг, т.е. подходящ е и за агрегатиране с трактори с по-малка мощност (140 к.с.). Сее в 6 реда, дори и при екстремни условия.

Моделът MS 8130 има характеристиките на вакуумна прецизна сеялка с хидравлична телескопична рама (3 м) за изсяващите апарати, която позволява на потребителя да премине директно в избрана от него работна позиция в 6 реда. Сеялката е компактна и може да покрие нуждите на изпълнители от средни до големи ферми с междуредия при различните варианти: 6 х 70 см, 6 х 75 см и 6 х 80 см с капацитет на бункера за семена 300 л. Спидърът на MaterMacc от този клас има възможност за едновременно торене, като сеялката увеличава теглото си от 1000 на 1320 кг в зависимост от вида тор. За нормалната работа на сеялката е необходима тяга от 80 к. с., което я прави икономична и рентабилна.

МИКРО КАПАЦИТЕТ 75 л

От своя страна и конструкторите на световния бранд Kverneland се погрижиха сеялката за пролетни култури Optima V да бъде заредена с модерни решения за прецизна сеитба чрез концепция за телескопична, променлива рама. Тя позволява минималната ширина на реда от 30 да се промени бързо до 80 см в отговор на полевите изисквания и без загуба на време. Рамата на Optima V със задвижващо колело с трансмисия позволява бързо да се извършват настройки на ширината на реда, лесно да се регулира междуредието и разстоянието между семената. Те се придържат към диска с помощта на вакуум и попадат точно върху линията, отворена на желаното междуредово разстояние. С работна ширина от 2,7 до 4,8 м, при различните варианти, машината проявява

максимална гъвкавост

с променлива ширина на междуредието. В компактния Optima дизайн на Kverneland са вложени системите GEOCONTROL и GEOSEED, които гарантират прецизно изсяване, съчетано с висока продуктивност. Универсална, пневматичната сеялка безпроблемно изсява царевица, слънчоглед, полски фасул, цвекло, боб, соя, грах и др.

Шестредовата Optima V е с възможност за окомплектовка с два типа изсяващи апарата: HD-II и SX, в зависимост от културите и степента на обработка на почвата - конвенционална или директна. И в двата случая сийдърът доказва надеждността на сеещите агрегати Optima в съчетание със здравата, издръжлива, гъвкава рама. Машината може да бъде превключена от три метра транспортно в четириметрово работно положение с натискане на един бутон. Стабилността на дизайна открива и друга възможност - едновременно торовнасяне, благодарение на устройството Optima headstock. С бункера за тор, директно в горната част на главата, центърът на тежестта е поставен отпред, намалявайки изискванията за повдигане. А предният резервоар, модел iXtra LiFe, работи продуктивно в комбинация с функцията за едновременно торене.

Интелигентната електроника

и предният резервоар комуникират, така че приложението стартира и спира заедно с всеки отделен ред семена, като осигурява точното количество течен тор.

Отбелязахме, че агротехнологиите се развиват бързо и тракторите, и прикачните машини все повече се оборудват с високотехнологична електроника. С такава е снабдена и серията Optima. Операторът може да работи с универсални терминали ISOBUS (IsoMatch Tellus PRO и IsoMatch Tellus GO+), с които се осъществява лесен контрол върху машината и се гарантира ефективно изсяване.

Подчертано прецизен характер има и анкерната сеялка за редови култури, модел Hvm-Т, с единична телескопична рама, на турската фирма Ozduman. По своя технологичен профил тя е пневматична машина за прецизна сеитба на редови култури (от 4 до 8 реда и 55-литров бункер) за различни по вид семена във всички видове култивирани почви. Анкерният ботуш позволява на сеялката

да сее и при висока влажност

без нарушение на дистанцията между семената. Особено подходяща е за каменисти терени. Анкерният ботуш е изработен от легирана стомана, устойчива на счупване и абразия. Благодарение на V-образната си форма, той образува гладка сеитбена линия и помага за отваряне на V-образно семенно легло, подходящо при сеитба в тежки почвени условия. За увеличаване на разстоянието между изсяващите апарати при сеитба на технологични семена, системата позволява откачане на един сеещ апарат, без промяна на конструкцията на машината.

Сийдърът Hvm-Т се задвижва от карданния и силоотводния вал на трактора. Работи с хидравличен повдигащ агрегат и универсална 3-точкова система за окачване. Към Hvm-Т могат да се добавят различни аксесоари, като допълнителни сеещи агрегати, резервоар за тор и др. Най-важните характеристики на сеялката са лекотата на използване, както и опростеният й дизайн. Изсяващият модул гарантира, че

всички видове семена

могат да бъдат засети при всяко състояние на почвата благодарение на двойния диск, конструиран за максимална ефективност, т.е. без загуби на посевен материал. За извършване на настройка на ширината на реда на машината има задвижващо колело с трансмисия. Разстоянието между редовете се регулира с помощта на зъбни колела. Чрез паралелограм сеялката копира повърхността на терена. Той гарантира правилния контакт на семената с почвата и позволява те да се полагат на еднаква дълбочина, която се регулира и според вида им.

В прецизната изсяваща система с алуминиев дозиращ апарат има инсталирани два селектора за полагане на семена в почвата. Единият е за груба настройка, която позволява на семената да падат едно по едно в почвата. 2-рият е за фина настройка при засяване на малки семена. Пулт, следящ изсяването, осъществява мониторинг на потока на семената във всеки момент, във всеки дозиращ апарат.

Голямо разнообразие от пролетни сеялки е налично на пазара
Голямо разнообразие от пролетни сеялки е налично на пазара
Модел MS 8130 на MaterMacc - телескопичната рама в действие
Модел MS 8130 на MaterMacc - телескопичната рама в действие
MS 8130 на MaterMacc гарантира точност при полагане на семената
MS 8130 на MaterMacc гарантира точност при полагане на семената
Сеялката Optima V е снабдена с високотехнологична електроника
Сеялката Optima V е снабдена с високотехнологична електроника
Сеещата система на сеялка Optima
Сеещата система на сеялка Optima
Анкерната сеялка за редови култури, модел Hvm-Т
Анкерната сеялка за редови култури, модел Hvm-Т
Класическа пролетна сеялка Гюнгьор
Класическа пролетна сеялка Гюнгьор