Инес ЗЛАТАНОВА

Ако имате аквариум пълен със златни рибки и искате да го разнообразите и да му придадете друг, по-различен живот, то няма да срещнете големи трудности. Единственото условие за правилен избор е новите попълнения също да са студеноводни видове. Златните рибки могат да бъдат отглеждани съвместно с други мирни риби и безгръбначни, противно на някои убеждения. Те обикновено живеят в големи аквариуми или езерца, затова е важно партньорите им в големия воден басейн също да могат да живеят в подобни условия. Това са най-популярните видове, с които златните рибки могат да водят успешно съжителство:

1. Барбуси

Карираният барбус, който носи латинското название Puntius oligolepis, е напълно подходяща за начинаещи стопани риба. Не просто може, а трябва да живее в общност от поне 6 риби, което прави минималният обем на съда около 115 литра. На дължина сладководната рибка достига до 5 см, а окраската е в атрактивна лилаво-синя преливка с червеникаво по перките. Ендемични са за индонезийски потоци и реки, също са намерени и в Колубмия. Възрастните мъжки имат черни върхове на перките, докато женските - не. Те понасят добре по-ниските температури на водата, което ги прави идеален партньор за златни рибки. Карираният барбус предпочита да се придържа в сигурна територия, вместо в по-големи езерца.

Огненият барбус (Puntius Conchonius) също отговаря с името си на окраската – златисто-розовото оцветяване по цялото тяло сякаш блести под водата, също както при златните рибки. Подобно на карирания си събрат е всеяден, достига 5 см, трябва да се държи в група от 6 или повече рибки. Лесен любимец за начинаещи акваристи е и изисква 115-литров резервоар. Те обичат да се движат малко под повърхността на водата, така че би им било по-удобно да живеят в аквариум, отколкото във външен водосборен басейн.

2. Лъчеперки

Доджо лъчеперката или Misgurnus anguillicaudatus изисква средно ниво опит в акваристиката и е мирна сладководна рибка. Също така е общностна, като минималният брой на групата, в която трябва да се отглежда е 4 индивида. Всеядна е, като обича да гризе водорасли, дървесина и отломки. Тя е дънна, тънка и много послушна – обича да си гледа работата. Може да оцелее в условия за златни рибки, като минималният размер на аквариума трябва да е 95 л. Не се влияе от варираща температура на водата, затова е идеален жител за открити езерца.

Тя спада към семейство Виюнови, които са подобни на рибки змиорки, обитаващи водите на Азия. Дели едно семейство с друга много подходяща за съквартирант на златните рибки лъчеперка – Кули (Pangio kuhlii). Кули може да се отглеждат и от начинаещи, в група от 8 или повече риби, като изискването за обем на съда е 60 л. Този вид лъчеперки са срамежливи същества, които прекарват по-голямата част от времето си, криейки се под камъни, където образуват близки групи за сигурност. Хранят се с остатъци от рибна храна и водорасли, които плуват на дъното на аквариума. Ако възнамерявате да отглеждате кули в аквариума си със златни рибки, драконовата скала с дупки навсякъде и голяма деформирана дървесина е от съществено значение, за да им осигурите скривалища.

3. Охлюви

Водните охлюви са идеална комбинация със златни рибки. Трябва да имате предвид размерите им, когато избирате правилен охлюв за златните си рибки. Най-често срещани в аквариумите са мистериозни, ябълкови, „bladder” и „assasin” охлюви. Има вероятност рибките да изядат някой по-малък охлюв, затова осигурете достатъчно скривалища в аквариума, ако добавяте такива. Мистериозните охлюви в зряла възраст са с чудесна големина за такива златни рибки. Безгръбначните рядко притесняват рибите, затова двете водни създания могат да съжителстват мирно.

4. Плати

Могат да живеят с малки до средни по размер златни рибки. Носят латинското име Xiphophorus, мирни общностни рибки за групи от минимум 6 екземпляра. Подходящи са за начинаещи и изискват обем на съда от около 80 л. Платибата е цветна и привлекателна сладководна риба, която може да живее в различни температури, дори максималните за златните рибки. Те са живораждащи, любопитни и игриви рибки. Ако съжителстват със златни, им трябва гъсто залесяване в аквариума, за да се крият при желание.

5. Тъмен анциструс

Или още срещана като Ancistrus cirrhosus е риба с аржентински произход, която може да се отглежда успешно и от начинаещи. Изисква около 75-литров съд, който ще чисти от водорасли, когато си похапва. Анциструсът се предлага в различни цветове, като най-популярен е албиносът. Температурата трябва да се поддържа на средни за златната рибка нива, за да не измръзне.

6. Кардинали

Облачно-бялата риба кардинал е всеядна малка рибка, движеща се на групи от минимум 8 индивида и подходяща за стопани на начинаещо ниво. Тя е мирна и често пренебрегвана в аквариум със златни рибки. Умерена е, което означава, че може да вирее, както в по-хладни, така и в леко топли води. Оцветяването им е сребристо и дори възрастните са със сравнително малки размери от 4 до 6 см. Обитават средното ниво на аквариума, обичат да се крият в гъсти храсти и аквариумни мъхове. Малкият им размер ги прави подходящи за партньори на млади златни рибки, които са достатъчно бавни, че да не успеят да изядат кардинал.

Латинското название на кардиналите е Tanichthys Albonubes, а сред тях има още един подходящ за съквартирант на златни рибки вид – златист планински кардинал. Той отговаря на същите размери, диета и темперамент като облачния си брат – движи се на групи, мирен е. Той е подходяща риба да начинаещи и изисква минимална вместимост на съда от около 60 л. Всъщност златистият кардинал е вариация на облачния, който има сребрист вид. Златистият е със златен тен и червени перки с бяла точка по върховете им. Понася добре ниски температури. Малките им размери могат да ги направят лесна мишена за гладни златни рибки, затова е хубаво аквариумът да е добре залесен с живи растения за укритие.

Снимки: Pinterest

Златни рибки
Златни рибки
Кариран барбус
Кариран барбус
Тъмен анциструс
Тъмен анциструс
Доджа лъчеперката има характерен прасковено-розов цвят
Доджа лъчеперката има характерен прасковено-розов цвят