Животът в кошерите се активира – когато се повиши температурата до + 8-10 градуса, семействата са готови за първия полет. Огледайте пчелните пити за мухъл. И не забравяйте да третирате пчелите с лекарствени препарати.

Всичко върви стриктно по плана за пчелите – всеки месец отговаря на определен набор от събития, които се провеждат в пчелина. Пчеларите с повече опит водят дневник-календар, който им помага да изпълняват задачите навреме. И така, през март пчеларите преглеждат кошерите, подхранват пчелните семейства и започват да се подготвят за ранните полети.

Състояние на пчелните семейства

Макар че някои от пчелните семейства са все още на кълбо, активността им все повече се усилва. И в слабите семейства майките вече са започнали да снасят яйца. Пилото в добрите семейства е на 3-4 пити, като площите са по-големи от педя и по средата са със запечатано и излюпено пило. По средните пити се виждат множество млади пухкави пчели, които постепенно се включват във вътрешната работа. Около пилото пчелите формират венци от разреден мед, който е необходим за приготвяне на храната на ларвите. Консумацията на мед се увеличава на 3-4 кг за месец. Старите пчели все повече излитат за пренасяне на нектар, прашец и вода, а младите извършват първите си дружни облитания в слънчевите обедни часове. Мишите предпазители се отстраняват, тъй като пчелите са вече в движение и мишките се боят от ужилване.

През март често се наблюдава т.нар. пролетно отслабване на пчелните семейства, защото старите пчели вече умират, а младите все още не са достатъчно, за да компенсират тази загуба.

Осиротяване на семейства

През зимата и пролетта най-често осиротяват пчелните семейства, зазимени със стари и изтощени майки. Другите причини са лошокачествена храна и страдащи от диария или нозематоза.

Майката може да загине и ако е заболяла от меланоза или поради постоянно обезпокояване от много въшки или акари по нея. Пчеларят трябва навреме да установи осиротяването – чрез подслушване, при облитане или при прегледа, за да спаси семействата. В противен случай те умират още през зимата поради разстройване на зимното кълбо или се разграбват и унищожават от пчели крадци през ранна пролет.

На здравите, но осиротели семейства, както и на семейства с негодни майки, трябва бързо да се придадат качествени майки.

Важно: През ранна пролет не бива да се разчита осиротялото семейство само да си отгледа майка, като му се даде пита с младо пило от друго семейство. Макар и да заложи свещеви маточници, излюпената майка няма да може своевременно да се съеши поради липса на търтей и студеното време.

Пригответе се за полет

Срокът на пролетното излитане на пчелите се определя от самите тях. Спокойните семейства не трябва да се безпокоят от ранно прелитане. А шумните кошери, от които пчелите изпълзяват върху прелетната дъска, трябва да се оставят да летят наоколо.

Практиката показва, че някои любители пчелари през зимата държат пчелните кошери в т.нар. зимна колиба. Затова, преди да ги извадите на открито, трябва да подготвите територията предварително:

  • ако има дори и малко сняг, да се изгребе;
  • да се разпръснат смърчови клони, слама, издънки от миналогодишни малини, торф, пепел;
  • входовете на кошерите се затварят, поставят се изолационни възглавници и на сутринта кошерите се изнасят навън;
  • около обяд, когато пчелите се успокоят от разклащането и стане по-топло, се отварят входовете;
  • първото облитане ще покаже как пчелите са оцелели през зимата: добрите семейства летят заедно. Но ако пчелите са летаргични, цапат прилетната дъска, падат или летят неспокойно по стените на кошера, това означава, че нещо не е наред със семейството.

Докато трайно се затопли: Въпреки че слънцето нагрява, това не е причина да се прекрати затоплянето. Поставя се вестник върху платното, сменят се възглавниците - които са влажни от зимата, със сухи. Пространството се запълва с изолационни възглавници или пенопласт.

Причините за слабостта на пчелите могат да бъдат:

  • гладуване;
  • смърт на майката;
  • нозематоза.

Любителите пчелари трябва да знаят, че в началото на пролетта едно

средно по сила семейство трябва да

има 8-13 кг мед и 1-2 рамки перга

- такава добавка ще осигури нормалното пролетно развитие на семейството. Добавят се храната и пчелен хляб от есенните запаси. Затоплят се и рамките с мед до стайна температура.

Замърсените излишни пити, които пчелите не покриват, се отстраняват от кошера, като се заменят с храна в гнездото. Ако няма запаси от мед, на семейството се дава топъл захарен сироп.

Важно!  През пролетта пчелите се нуждаят повече от вода, отколкото от храна.

Липсата на храна е проблем само за гладните семейства, а жаждата измъчва всички семейства без изключение. По това време в гнездата вече има пило, пчелите трябва да осигуряват мед и перга, но вода няма откъде. А всеки ден семейството се нуждае от 45-50 мл вода. За „напояване” на семейството пчели-водоноски излитат от кошера при температура от +4 градуса. За тях тази температура е пагубна. В резултат на това много пчели-водоноски не се връщат в гнездото. А без вода семействата стават все по-слаби. Затова преди първото облитане на пчелите, в пчелина се поставят поилки - наклонени дъски със стълба от пръчки и резервоар с кран или обикновена каца.
Ако в пчелина има малко кошери (5-10), индивидуални поилки могат да се поставят под платната на всеки от тях. При ранно облитане може да вземете пчелна пита, да налеете топла вода в клетките и да я поставите в гнездото, до пчелите.

Работа в пчелина

За март е характерно да има дни, създаващи зимно напрежение. Това се обяснява с активирането на много процеси в живота на пчелното семейство, преминаването от състояние на дълбок покой към нова работна фаза. Майките започват да снасят повече, пчелите работнички са ангажирани на 100%, фекалният товар се увеличава, температурата на гнездото се повишава, гнездото се разхлабва. Навън времето често се променя, което значително влияе върху микроклимата в кошера.

Пролетта идва

Пчелите улавят приближаването на пролетта и бързо реагират на всяка промяна в условията на околната среда. Затова пчеларят трябва зорко да следи поведението им. С удвоена енергия завършете подготовката за предстоящия активен пролетен сезон, така че по-късно да не губите ценно работно време за подготвителни операции.

Изследвайте подмора

Внимателно анализирайте всички открити негативни последици от изминалия период на зимуване и изяснете от какво и защо се чувстват зле пчелите. Препоръчително е, ако загубите ви са големи, мъртвите семейства да се изследват, за да се открие причината.

Лечение: Необходимо е да си купите необходимото количество лекарства за борба с вароатозата. Така ще може веднага след пролетния полет в следващите няколко дни пчелите да бъдат третирани, докато кърлежът е все още слаб след зимуването. Така ще се избегне настаняването на паразита в пилото за размножаване.

При липса на прашец семействата се подхранват с кърмова маса, а по-късно със сироп , приготвен с белтъчна храна.
При липса на прашец семействата се подхранват с кърмова маса, а по-късно със сироп , приготвен с белтъчна храна.
Гнездата се стесняват и се затоплят, защото и сега топлината е не по-малко важен фактор за семействата. Слабите семейства се поставят по две в един кошер, за да се топлят по-добре.
Гнездата се стесняват и се затоплят, защото и сега топлината е не по-малко важен фактор за семействата. Слабите семейства се поставят по две в един кошер, за да се топлят по-добре.
Всеки ден пчелното семейство се нуждае от 45-50 мл вода.
Всеки ден пчелното семейство се нуждае от 45-50 мл вода.