Органичните торове са много ценни за лозите и асмите, които са характерни със своя бурен растеж, но не всеки може да си позволи в двора или на вилата да тори по този начин.
Органичните торове подобряват структурата на почвата и осигуряват всички хранителни елементи на лозовото растение - такива са оборският тор, птичият тор, компостът и други подобни.
Който има възможност да ги ползва, трябва да знае, че оборският тор се внася, само ако е отлично угнил и много добре разложен, за да не внесете в лозето зарази.
Птичият тор е много силен и много по-богат на хранителни вещества и трябва да се използва в малки количества - около двадесетина килограма на 100 квадратни метра. Преди да се внесе в почвата, птичият тор трябва да се разрежда с вода и да се оставя да ферментира за 10-15 дни.
Още идеи за двора
- Недостигът на органични торове може да се попълни и с компост. А и така може да се оползотворят най-различни растителни отпадъци и такива от бита - лозови листа и леторасли, стъбла на зеленчукови растения, листа от овошки.
- Събрани, те се редят на пластове, дебели 20-25 см и се правят на купчина.
- Всеки пласт се покрива с малко пръст и се залива с вода или с торова течност. Отгоре и отстрани купчините също се покриват с пръст.
- Нужни са обаче 6 до 8 месеца растителните отпадъци да изгният отлично и компостът да стане готов за използване.
- При компостирането трябва да се внимава и да не се използват произволно взети отпадъци като камъни, вар и други строителни материали.
- Не може да се използват домашни мазнини, мас, масла, които гранясват и придават неприятна миризма.
- Не се влагат също животински отпадъци и риба.
- Забранени са и плевелни растения, защото рискувате семената от тях да пренесат зарази.
- Може в компоста да се редят окосена трева, слама, надробени пръчки и клони след резитба на овошки и лозя, които не са били болни.
- Разрешени са оборският тор, дървесните трици, но не обработено дърво, дъбови листа, борови иглички и клони.
- Може да се използват хартии, ако са надробени, както и остатък от смляно кафе или чай.
Коментари