Изгодно е спешно да се внасят в страната и моркови

Продажните цени на лука в Украйна поставиха пореден рекорд през миналата седмица, преминавайки границата от 30 гривни за килограм (0,82 долара за килограм), съобщават анализаторите на EastFruit. Несъмнено увеличението в сегмента ще продължи, тъй като има спешно търсене на лук, а много украински стопанства почти са изчерпали запасите си.

Към днешна дата цените на лука вече са се повишили до 30-35 гривни/кг (0,82-0,96 долара/кг), което е средно с 11% по-скъпо, отколкото седмица по-рано. Цената от 35 грн/кг (0,96 USD/кг) в момента е рекордна за цялата история на независимостта на Украйна, а в сравнение с миналата година продажните цени в сегмента са се увеличили средно 4 пъти!

За повишаването на цените допринесоха постоянните прекъсвания на електрозахранването, поради които голяма част от складирания лук стана негоден за консумация. Ето защо днес участниците на пазара отбелязват липсата на предлагане на лук на украинския пазар. Въпреки това не си струва да се разчита на предлагането на вносен лук, тъй като повечето страни от Централна Азия значително намалиха износа си.

Цените и на морковите в Украйна се увеличават всеки ден, въпреки че ценовите равнища вече са рекордни. Ограниченото предлагане на моркови, причинено от разрушаването на ключови производствени райони в южната част на Украйна от руската армия, продължава да повишава цените.

Въпреки много високите ценови равнища, търговската активност в този сегмент остава доста висока и търсенето на моркови като цяло се оценява от участниците на пазара като спешно.

От 1 февруари цените на морковите в Украйна вече са почти два пъти по-високи от всякога в щатски долари и са 2,3 пъти по-високи от предишното най-високо ниво за този ден, регистрирано някога в украински гривни.

Цените им започнаха да се повишават в началото на януари 2023 г., като през последните 2 седмици темпът на търговия също постепенно нараства. Според експертите само от началото на тази седмица цената на морковите в Украйна се е повишила средно с 10 % и в момента е в диапазона 22-27 гривни за килограм (0,60-0,74 USD/kg).

Експертите обясняват повишаването на цените на тези продукти с факта, че много местни производители изчерпват запасите си от висококачествени моркови, чиято реколта тази година беше доста скромна. Местните производители също така са уверени, че цените на тези продукти ще продължат да растат.