Листният зеленчук се засява в плитък съд, става готов за по-малко от месец

Кресонът е познат с много имена: воден крес, поточарка или мокреш. Названията идват от това, че в природата расте край извори, потоци и реки. Среща се в цялата страна до около 1500 м надморска височина.

Кресонът е билка, но и листен зеленчук, тъй като основно се използва за приготвяне на разнообразни салати.

Градинският кресон е с произход Североизточна Африка и Югозападна Азия. Смята се, че растението е едно от първите, които хората са започнали да отглеждат. Бил е използван за храна от гръцките и персийските войници като стимулант и средство за по-добър тонус и издръжливост. В Европа кресонът е пренесен още през древността, отглеждан е в Гърция и Рим. Култивирането му започва през XVI век, а в диво състояние расте из цяла Европа. Листата на кресона са гладки, овални и наситенозелени на цвят (вече има селекционирани и виолетови). Принадлежи към семейство Кръстоцветни, едногодишно растение е.

По принцип растението по-трудно се отглежда в дворните градини, тъй като изисква наличие на водоем. В плитки сандъчета или саксии обаче няма никакъв проблем да се култивира. А най-важната грижа, както се досещате, е да му осигурите достатъчно вода.

Отглеждане

Кресонът се сее от ранна пролет до настъпване на горещините, а след това отново в края на лятото. Препоръчително е да се засява през 7-10 дни, тъй като става готов за по-малко от месец, а не може да се съхранява продължително време.

Семената се сеят разпръснато, или се обособяват в редове, ако се използва сандъче. Ако сеитбата е по-гъста, трябва да се направи прореждане, при което растенията се оставят на 8-10 см едно от друго.

Около 2-3 седмици след поникването кресът може да се бере. Ако се използват кълнове, то те са готови за няколко дни. Обикновено растенията достигат височина от 30 до 60 см.

Препоръки:

  • Когато избирате кресон на пазара, растенията трябва да са много свежи и зелени, без жълти и увехнали листа. Стъблата на стръкчетата трябва да са много здрави, да нямат завехнали участъци.
  • Ще запазите свежестта на кресона за по-дълго време, ако го увиете във влажна хартия и го поставите в долното отделение на хладилника. Там може да престои още един или два дни. Може да натопете кресона и в чашка със студена вода, до средата на стъблата.

Прекрасна храна

Както посочихме по-горе кресонът се консумира и като кълнове, и като готови растения. Кълновете се използват за добавка върху сандвичи, салати, различни предястия.

Кресонът се включва в приготвянето на различни салати, в сандвичи, върху предястия и ястия. Консумира се като гарнитура към червени меса, риба и птици, както и сготвен в пюрета и супи. Листата на кресона са сочни и с пикантен и свеж вкус, който донякъде напомня на хряна. Вкусът и ароматът му подхождат отлично на салати с авокадо и сосове за риба, както и за украса с печено месо и дивеч. Класика е приготвяне на кресон в съчетание със зехтин и оцет.

Някои наричат кресона, и то съвсем заслужено, природна суперхрана.

Състав

В 100 г градински кресон се съдържат едва 11 ккал. Той е ценен източник на лесно усвоим йод, а също така на витамините: A, B1, B2, E, PP. От минералите съдържа сяра, хром, калий, манган, магнезий и калций.

Кресоновите листенца са богати на витамини: С, Р и от групата В, а също на калций, магнезий, йод и желязо, както и на каротин, рутин и доста минерални соли.

Ползи

Кресонът се препоръчва да се включи в храната за физически изтощени хора. Тъй като е богат на антиоксиданти, потиска стреса при високо натоварване и допринася за максимизиране на ползата от натоварените тренировки. Дори малки количества кресон веднага повишават нивото на антиоксидантите в тялото.

Кресон и зелен лук върху филия с масло или топено сирене - истинска класика
Кресон и зелен лук върху филия с масло или топено сирене - истинска класика