Стопаните трябва да обръщат голямо внимание на състава на фуража, защото така се постига рентабилност

За да може едно прасенце да расте бързо и да се развива добре, угояваните женски да наддават, а свинете майки да износят здраво потомство, храната трябва да бъде балансирана в протеини, мазнини и въглехидрати, да съдържа всички необходими витамини и микроелементи.

Защо свинете се нуждаят от калций

1) Прасетата имат високи нужди от калций през целия си живот. А те се различават леко при животните от различни възрасти. Основната функция на калция е да укрепва костите и ставите. Ако животното не получава достатъчно от това вещество с храната, тялото компенсира нуждите от собствените си резерви: скелета и костите.

2) Калцият участва в метаболизма, освен това поддържа здрава кожата. Укрепва имунитета на прасетата, повишава устойчивостта им към болести. Този микроелемент има благоприятен ефект върху нервната система на животните, помага им да се справят със стресовите фактори.

3) Калцият влияе върху репродуктивната функция. При липса на този микроелемент в храната нерезите стават безплодни, а при свинете-заместители се губи половият цикъл.

За подрастващите

1) Калцият е необходим за образуването на здрав скелет, който впоследствие трябва да издържи голямото тегло на прасето. При липсата му прасенцата се развиват по-бавно, стават рахитни, слаби, възможно е изкривяване на гръбначния стълб, ребрата и кухите кости.

2) Калцият подобрява метаболизма. При липса на този микроелемент прасетата консумират повече храна, но растат по-бавно.

3) Въвеждането на минерални добавки в диетата позволява да спестите малко от количеството фураж, тъй като неговото усвояване се подобрява и консумацията се нормализира.

4) Прасенцата се опитват да компенсират дефицита на микроелементи, като гризат стените и пода на кочината. Въвеждането на минерални добавки в диетата удължава „живота“ им.

За бременни свине-майки

1) Недостигът на калций е особено опасен за свинете майки. С неговия дефицит при бременни прасета се увеличава вероятността от аборти и раждане на мъртви малки.

2) Липсата на витамини и микроелементи в диетата на свине в началото на бременността се отразява в безплодие – или малък брой при опрасване. Острият дефицит на калций и протеини води до случаи на канибализъм, когато свинята яде новородени прасенца.

3) При липса на микроелементи по време на бременност, тялото на свинята изразходва собствените си резерви за вътрематочно образуване на приплодите.

4) Калцият „изчезва” от костите, което ги прави крехки. Рискът от случайни фрактури на крайниците се увеличава, което в крайна сметка води до необходимостта от преждевременно клане.

За кърмещи свине-майки

Кърмещите свине-майки използват огромно количество калций за производството на мляко. При голямо опрасване, когато родилката носи повече от 10 малки, необходимостта от микроелемента се удвоява.

Ако нарастващата нужда на прасето от калций не бъде задоволена, неговият дефицит ще доведе до омекване на костите и остеопороза. Отслабените кости не поддържат голямото тегло на животното и майката "ляга на краката си". Тя не става след хранене на прасенцата, поради което не може да се храни нормално и отслабва всеки ден. За да се възстанови, се нуждае от много време и специална диета с комплекс от витамини и микроелементи.

Кои храни са богати на калций

Диетата на прасетата е приблизително 70-75% зърнени храни и картофи. Зърнените смеси се правят от пшеница и ечемик, делът на овес, грах или соя е не повече от 10-20% от общата маса на фуража. Ечемикът и пшеницата са бедни на калций, а при картофите почти липсват. Зърнените култури и картофите не могат да покрият нуждите на прасетата от микроелементи, те трябва да се въвеждат допълнително.

През лятото прасетата получават необходимите витамини и минерали с пресни билки. Младата коприва, живовлякът, както и магданозът, целината, зелето обогатяват лятната диета на прасенцата.

Важно! Източникът на микроелементи е тревата. Прасетата, които са свободно отглеждани, копаят земята и ядат корените на растенията, както и хранителните вещества, които се съдържат в хумуса. При отглеждане на прасета без разходки е полезно да се дават на животните нарязани парчета торф. Сапропелът (езерната тиня) също е богат на полезни микроелементи.

Компонентите с високо съдържание на протеини като рибено и месокостно брашно са допълнителен източник на фосфор и калций.

Минерални добавки

Обичайната диета на прасето не съдържа достатъчно калций, този микроелемент се прилага допълнително. Той не е включен в състава на витаминно-минералните премикси. Затова свиневъдите използват като източник на калций фуражна креда (Ca=40%) или специални минерални добавки. Делът на фуражната креда в диетата на свинете е приблизително 1%. При приготвяне на фураж от натрошено зърно към сместа се добавя фуражна креда в размер на 1 кг на 100 кг.

Ако прасенцата се хранят с мокра каша от зеленчуци, кореноплодни и зърнени култури, към всяка порция храна трябва да се добави креда, кратно на броя на малките. Дневната норма е разделена наполовина, на две хранения.

Дневната доза калций се изчислява въз основа на възрастта на прасенцето и количеството храна, което то изяжда на ден. Така че:

  • за 2-месечни прасенца, които ядат 1 кг фураж на ден, се изискват 10 г креда на ден;
  • за 6-месечни прасенца, които ядат 3-4 кг зърно на ден, дневната нужда се увеличава до 30-40 г.;
  • при кърмещи свине-майки тя е по-висока и възлиза на 50-70 г на ден - необходими са толкова високи нива, за да се компенсира загубата на калций с млякото.

Фосфорът е вторият по важност микроелемент. В диетата на прасетата оптималното съотношение на калций и фосфор трябва да бъде в съотношение 1,3:1, както и малки количества натрий и сяра.

За приготвяне на мокра каша или при запарване на натрошено зърно, дневната доза минерална добавка се изчислява индивидуално въз основа на възрастта и теглото на прасето.

За прасенца на възраст от 2 до 6 месеца консумацията постепенно се увеличава от 18 до 34 г на ден.

За прасета в завършващ етап на угояване дневната доза е 35-45 г.

Високите нужди от микроелементи на бременни и лактиращи свине-майки се задоволяват с въвеждането на 50-70 г на глава на ден.